Το κλίμα του Κόζιακα


Το κλίμα του Κόζιακα διαφοροποιείται σύμφωνα με το υψόμετρο και επηρεάζεται άμεσα το υψόμετρο καθώς και από τον προσανατολισμό των πλαγιών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κόζιακα είναι τα ποικίλα μικροκλίματα που απαντούν στον ευρύτερο ορεινό όγκο, βάση του προσανατολισμού του ποσοστού υγρασίας, της θερμοκρασίας και του υψομέτρου. Στα χαμηλά υψόμετρα (έως 1000μ.), το κλίμα χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το κλίμα είναι διαφορετικό με χαμηλότερες θερμοκρασίες και χιόνια που παραμένουν μέχρι αργά την άνοιξη.

Περισσότερα...

Κλίμα των Τρικάλων…. Σαν τη βόρεια Ευρώπη

Κλίμα των Τρικάλων…. Σαν τη βόρεια Ευρώπη

ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ5

Το ηπειρωτικό κλίμα είναι αυτό που παρουσιάζει τις περισσότερες ομοιότητες με το κλίμα της ηπειρωτικής Ευρώπης. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του κλίματος είναι η έντονη διαφορά θερμοκρασίας που παρουσιάζεται στους τόπους του κλίματος αυτού μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, ενώ το χειμώνα το θερμόμετρο κατεβαίνει πολλές φορές αρκετούς βαθμούς κάτω από το 0°, το καλοκαίρι επικρατεί αφόρητος καύσωνας. Τέτοιου είδους κλίμα είναι το κλίμα που παρατηρείται στην εκτεταμένη Θεσσαλική πεδιάδα.

Εκτός όμως από τις κλιματολογικές διαφορές, που οφείλονται αφ' ενός μεν στο υψόμετρο, αφ' ετέρου στην απόσταση του τόπου που μελετάμε από τη θάλασσα, σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης του ελληνικού κλίματος, φαίνεται ότι είναι και ο πολύπλοκος οριζόντιος και κατακόρυφος διαμελισμός, που χαρακτηρίζει τη χώρα μας και τα θαλάσσια ρεύματα τα οποία κυριαρχούν στις ελληνικές θάλασσες.

Οι εκτεθειμένες στους κρύους βόρειους ανέμους ανατολικές ακτές της Ελλάδας παρουσιάζουν, κατά κανόνα, χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις αντίστοιχες δυτικές, οι οποίες κυριαρχούνται από τους θερμούς υγρούς ανέμους της Αφρικής. Στο μεγάλο ποσοστό υγρασίας που περιέχουν οι τελευταίοι αυτοί οφείλεται και η σημαντική διαφορά του δείκτη βροχόπτωσης, που παρατηρείται μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Ελλάδας.

Κλίμα – μετεωρολογία

Το κλίμα της ΠΕ Τρικάλων είναι ηπειρωτικό, με δριμύ κρύο το χειμώνα και εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 16-17 C στα πεδινά και χαμηλότερη στα ορεινά. Το κλίμα της ΠΕ Τρικάλων,  ορεινότερου της Θεσσαλίας και έξω από την ευεργετική επίδραση της θάλασσας, έχει σαφή τα χαρακτηριστικά του ηπειρωτικού, με ετήσιο θερμομετρικό εύρος επάνω και από 22°C. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στις πεδινές περιοχές κυμαίνεται μεταξύ 16­17°C και φυσικά χαμηλώνει όσο προχωράμε προς τα ορεινά. Και στα πεδινά οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν πολύ (στα Τρίκαλα έχει φτάσει –19°C) εξαιτίας των κατεβατών ανέμων, που φτάνουν από τα χιονισμένα βουνά,  ενώ τα καλοκαίρια είναι εξαιρετικά θερμά (στα Τρίκαλα σημειώθηκε θερμοκρασία 44,5°C). Οι βροχοπτώσεις επηρεάζονται και εδώ από τη διάταξη των ορεινών όγκων και των πεδινών τμημάτων: στα δυτικά ορεινά τμήματα του νομού το ετήσιο ύψος φτάνει και υπερβαίνει τα 1.200 χλστ., ενώ στα πεδινά κυμαίνεται μεταξύ 400 και 600 χλστ.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 63 επισκέπτες και κανένα μέλος