Αγία Παρασκευή - Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμπάκας

Αγία Παρασκευή 1

 

Η Αγία Παρασκευή ή Τζούρτζια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της ενότητας Ασπροποτάμου και βρίσκεται στα δυτικά του νομού Τρικάλων, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 950 μ. και πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου, νοτίως του Μετσόβου και βορειοδυτικά της Ελάτης ή Τύρνας. Η πρόσβαση γίνεται από τις δύο εισόδους της Πίνδου, είτε από την πλευρά των Τρικάλων, μέσω Πύλης- Ελάτης (50 χλμ.), είτε από την Καλαμπάκα, από γέφυρα Μουργκάνη (60 χλμ).

Περισσότερα...

Ανθούσα - Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμπάκας

Ανθούσα 1

 

Η Ανθούσα (παλαιότερη ονομασία Λεπενίτσα) η οποία απέχει 97 χλμ. από τα Τρίκαλα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κέδρος και απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα.

Περισσότερα...

Καλλιρόη - Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμπάκας

Καλλιρόη 1

 

Η Καλλιρρόη είναι  χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της νότιας Πίνδου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας.  Βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφές Ντάλια, Κρούτσια, Πάπλου και Μπουρντένι και απέχει 60χλμ από την Καλαμπάκα.  Το φυσικό της περιβάλλον συμβάλλει στη διατήρηση πολλών άγριων ζώων στα δάση της αλλά και το ποτάμι που χύνεται στον Ασπροπόταμο αποτελεί βιότοπο της πέστροφας.

Περισσότερα...

Κατάφυτο - Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμπάκας

Κατάφυτο

 

Το Κατάφυτο ορεινό χωριό του Ασπροποτάμου χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της νότιας Πίνδου, ανάμεσα στα χωριά, αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Βρίσκεται σε απόσταση 62 χιλιομέτρων απο την Καλαμπάκα και τα φημισμένα Μετέωρα, μόλις 6 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τα «Τρία Ποτάμια»  Ασπροποτάμου, χαμένο μέσα στις δασωμένες πλαγιές των Ελάτων και του Κέδρου, "πνιγμένο" μέσα στο πράσινο. Το διασχίζει ο χείμαρρος Ποττόκος, παραπόταμος του Αχελώου. Μέσα στον οικισμό υπάρχουν αρκετές πηγές- βρύσες με τρεχούμενο πεντακάθαρο νερό, οι κυριότερες των οποίων είναι: Τσόκνα, Ξυνόφι, Μπούτα και Ανάλτα.

Περισσότερα...

Κρανιά - Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμπάκας

Κρανιά

 

Η Κρανιά (ή Κρανέα) είναι βλάχικο ορεινό χωριό σε απόσταση 58 χλμ από την Καλαμπάκα, ανάμεσα από τα χωριά. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές της νότιας Πίνδου. Η Κρανιά με τους τρεις οικισμούς της, τα Δολιανά, τα Κονάκια και το Κουκουφλί, όπως τα περισσότερα χωριά της περιοχής, ερημώνει το χειμώνα, και το καλοκαίρι ο πληθυσμός ξεπερνά τις 3.000, ενώ ο πραγματικός της πληθυσμός ειναι 363 κάτοικοι (απογραφή 2010).

Περισσότερα...

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 72 επισκέπτες και κανένα μέλος