Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Μία νέα μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης, η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA), έρχεται σαν εναλλακτική πρόταση στην παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά. Κάτι που έχει ξεκινήσει, έστω και σε μικρή κλίμακα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ’60, σήμερα αποτελεί μία επίκαιρη για τη χώρα μας πρόταση που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βρει μεγάλη ανταπόκριση.

Περισσότερα...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

img3877

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία: Πρόταση προς διαβούλευση

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκης “Γειτονιές σε δράση, Οικολογία-Αλληλεγγύη-Πολιτισμός”


Για την υιοθέτηση και την προώθηση της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας

Περισσότερα...

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ.

Η καλλιέργεια και η συγκομιδή της ελιάς έχει υποβαθμιστεί εδώ και χρόνια στη χώρα μας, ως ένα προϊόν εντάσεως εργασίας που δεν μπορούσε να δώσει υψηλά μεροκάματα. Παρά το γεγονός ότι το ελαιόλαδο αναγνωρίζεται πλέον ως κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής και νέες αγορές ανοίγουν (Ρωσία, Κίνα) και ταυτοχρόνως, νέα παράγωγα προϊόντα προκύπτουν, η οργάνωση και οι πολιτικές ανάπτυξης των ελαιοκαλλιεργειών δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, με συνέπεια πολλές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις να παραμένουν αναξιοποίητες. Μια σχετική αναστροφή στη φθίνουσα πορεία της συγκομιδής παρατηρήθηκε με την έλευση των αλβανών κυρίως μεταναστών οι οποίοι με τον καιρό όπως έρχεται η δεύτερη γενιά, εγκαταλείπουν και αυτοί την παραγωγή.

Περισσότερα...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (CSA)

Μία νέα μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης, η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA), έρχεται ως εναλλακτική πρόταση στην παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά. Εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι αγρότες και οι καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αποτελεί ένα σχετικά νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο παραγωγής τροφίμων, πώλησης και διανομής, αγροτικών προϊόντων.

Περισσότερα...

Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά - Μία μικρή καλλιέργεια με μεγάλες δυνατότητες

Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά

 

Μια μικρή καλλιέργεια με μεγάλες δυνατότητες

 

AROMATIKA-FYTA

 

Αρωματικά φυτά= εκείνα από τα οποία μπορούμε να πάρουμε με συγκεκριμένες μεθόδους πτητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιεία ή στη μαγειρική.

Φαρμακευτικά φυτά= εκείνα από τα οποία μπορούμε να πάρουμε ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία.

 

Συμπέρασμα Νο1

Λόγω του σημαντικού εξοπλισμού,  των εγκαταστάσεων και των εργατικών η έκταση που μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς σημαντική εκμηχάνιση και μεγάλες επενδύσεις κυμαίνεται περίπου στα 15 στρέμματα.

Περισσότερα...

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 επισκέπτες και κανένα μέλος