Άλλα επισκέψιμα μοναστήρια

 • Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, Σταγιάδων. Βρίσκεται 56 χλ από τα Τρίκαλα στο χωρό Σταγιάδες Καλαμπάκας. Είναι γυναικεία Μονή και έχει ιστορία χιλίων χρόνων. Ο Πρόναος χτίστηκε αργότερα επί επισκόπου Σταγών Παρθενίου (1764-1784).
 • Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορμπόβου. Απέχει 15 χλ. από τα Τρίκαλα. Είναι χτισμένη πάνω σε ένα γκρεμό ύψους 100 μ. στο χωριό Λαγκαδιά. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το Μοναστήρι, οι Μοναχές μετά το 1972 που εγκαταστάθηκαν εκεί, το ανοικοδόμησαν και περνά στη νέα περίοδο ακμής.
 •  

  Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορμπόβου

  • Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βυτουμά. Απέχει 25 χλ. από τα Τρίκαλα, κοντά στο χωριό Βυτουμά στις πλαγιές του Κόζιακα. Χτίστικε το 1161 με έξοδα του Κων Ταρχανιώτη. Λειτουργεί σήμερα σαν Γυναικείο Μοναστήρι.
  • Μονή Πόρτα Παναγιά Κτίστηκε το 1283 από τον Σεβαστοκράτορα Ιωάννη Αγγελο Δούκα Κομνηνό στην κωμόπολη της Πύλης 18 χλμ από τα Τρίκαλα. Δίπλα βρίσκεται η τοξωτή γέφυρα πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό, χτισμένη το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα.
  • Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας. Η Γυναικεία Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας, βρίσκεται κοντά στην Πύλη και σε απόσταση 22 χλ. από τα Τρίκαλα. Χτίστηκε το 1743.
  • Μονή Σωτήρος, Δουσίκου. Στην Ανατολική πλευρά του Κόζιακα και πολύ κοντά στην Πύλη σε μια γραφική τοποθεσία βρίσκεται η Μονή Σωτήρος Δουσίκου ή Αγίου Βησσαρίωνος. Απέχει από τα Τρίκαλα 25 χλ. Το μοναστήρι είναι ανδρικό και επανιδρύθηκε από τον Άγιο Βησσαρίωνα μεταξύ 1527-1535, έχει τοιχογραφίες του Ζωγράφου Τζώρτζη, μαθητή του Θεοφάνη.
  • Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Ορφανού Νεοχωρίου. Βρίσκεται στο βουνό Ορφανό και σε υψόμετρο 630 μ.. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου και υπάγεται στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.
  • Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Βρίσκεται στο Χωριό Παναγίτσα, στις πλαγιές του βουνού. Σώζεται σήμερα μόνο το καθολικό, οι τοιχογραφίες χρονολογούνται το 1834.

   

  Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής

  • Μονή Τιμίου Σταυρού. Η κατασκευή της χρονολογείται γύρω στο 1770. Από την καταστροφή που υπέστη από τους Γερμανούς το 1943 σώθηκε μόνο ο ναός του Τιμίου Σταυρού. Ο ναός έχει πολλούς τρούλους, πολυγωνικές αψίδες και λαϊκής τεχνοτροπίας διακόσμηση, με στοιχεία από όλα τα Βαλκάνια, και χρονολογείται από το 1792. Βρίσκεται στο χωριό Κρανιά της Καλαμπάκας
  • Ν. Νικονάνος, Μετέωρα, Τα Μοναστήρια και η Ιστορία τους, εκδ. Εκδοτική Αθηνών ΑΕ, Αθήνα 2009

  Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να επισκεφτεί τις μονές με πολλούς τρόπους. Ευρύχωρος αυτοκινητόδρομος οδηγεί πλέον στις μονές, ενώ τα καλάθια λειτουργούν ακόμη, αλλά ασφαλώς δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο σε εξαιρετικής περιπτώσεις για επίδειξη.

   

  Για τους πιο γυμνασμένους επισκέπτες μεγάλη πρόκληση είναι η ποδηλασία. Η διαδρομή βεβαίως είναι κουραστική αλλά το τοπίο αποζημιώνει.

   

  Υπάρχει τακτική συγκοινωνία κάθε ώρα που κάνει το γύρο των μονών. Ο επισκέπτης μπορεί να πάρει το πρωινό λεωφορείο και να επισκεφτεί και τις έξι μονές, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά το λεωφορείο που περνά κάθε μια ώρα και την πεζοπορία μέσα στα ορεινά μονοπάτια μεταξύ των βράχων.

   

  Choose language

  elenfrdeitessv

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 146 επισκέπτες και κανένα μέλος