ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

prosopsi

Το Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών είναι ένα μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα σε ένα επιβλητικό κτήριο 1100 τμ. στο δρόμο που οδηγεί από την Καλαμπάκα στα Ιωάννινα. Λειτουργεί ζωολογικό μουσείο στο οποίο εκτίθενται περίπου 350 είδη θηλαστικών και πτηνών και ξεχωριστά μουσείο μανιταριών στο οποίο υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη μανιταριών.

Τα ζώα της συλλογής του μουσείου είναι όλα ταριχευμένα από τους καλύτερους ταριχευτές και σε εξαιρετική κατάσταση. Τα μανιτάρια είναι γλυπτά με απόλυτη ομοιότητα μεγέθους και χρώματος με τα φυσικά, κατεργασμένα από γλύπτες της περιοχής. Πολλά από τα είδη που εκτίθενται είναι παγκοσμίως απειλούμενα και σπάνια έως μερικά εξαφανισμένα. Παρουσιάζει έτσι διεθνές ενδιαφέρον και μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Δίκαια λοιπόν κατά τους ειδικούς πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο με μεγάλη επιστημονική και εκπαιδευτική σημασία. Το Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών είναι υποψήφιο για δύο βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων για την καινοτομία του και την ποιότητα των εκπαιδευτικών ευκαιριών που προσφέρονται από ένα Μουσείο.

Η γιορτή του μανιταριού

Το Μουσείο διοργανώνει και την γιορτή του μανιταριού που καθιερώθηκε από τον Οκτώβριο του 2015, και πάνω από 5000 άτομα πήραν μέρος στην γιορτή. Έχει καθιερωθεί και γίνεται πλέον κάθε χρόνο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου η Γιορτή Μανιταριού στην Καλαμπάκα. Το μουσείο στην προσπάθεια του για την δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων σχετικά με τον φυσικό πλούτο της περιοχής συνδιοργανώνει και το κυνήγι της τρούφας προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα στους επισκέπτες της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για τον βιοτουρισμό της περιοχής.

 

Γιορτή Μανιταριού

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες και κανένα μέλος