ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

meteor

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός πολιτιστικής περιήγησης είναι ασφαλώς τα Μετέωρα, κέντρο θρησκευτικού τουρισμού και πολιτιστικής εμπειρίας στην Ελλάδα.

Εδώ θα μπορούσε κανείς να σπουδάσει και να εμπνευστεί από τις εσωτερικές δυνάμεις της πίστης, πως αυτές αντανακλούν στην ανθρώπινη καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία για να αποτελέσουν στην σύγχρονη εποχή πολιτιστικό πόρο και κοινωνικό κεφάλαιο.

Ο θησαυρός αυτός στη γη των Τρικάλων πάνω από τους επιβλητικούς βράχους ανήκει βέβαια στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και τους θησαυρούς της ορθοδοξίας.

Ο θρησκευτικός τουρισμός που έχει αναπτυχθεί εδώ είναι το φυσικό επακόλουθο. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό είδος τουρισμού, το οποίο τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία και αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι, θέλοντας να ξεφύγουν από τα πιεστικά όρια της καθημερινότητας ιδίως στις μεγαλουπόλεις, διαλέγουν να επισκέπτονται περιοχές με μοναστήρια, εκκλησίες, πανηγύρια κ.ο.κ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως μία ψυχολογική ανάγκη των ανθρώπων να έρθουν πιο κοντά στο μεγαλείο της πίστης τους, καθώς και στο Θεό.

Η ιστορική πολιτιστική κληρονομιά των Μετεώρων ασφαλώς σηματοδοτεί τον χαρακτήρα της περιοχής  και ενισχύει το ενδιαφέρον γενικότερα για τον τόπο.

Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρότερα μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί στον 14ο αι. Η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς.

Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344.

Η ακμή των Μετεώρων θα συντελεστεί τον επόμενο αιώνα, κατά τον οποίο ιδρύονται νέα μοναστήρια, ανεγείρονται νέα καθολικά και άλλα μοναστηριακά κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούνται με εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες.

Τα μοναδικά Μετέωρα είναι από τις βασικές επιλογές  των τουριστών της χώρας μας, που επιθυμούν διακαώς να τα θαυμάσουν από κοντά. Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι η περιοχή της Καλαμπάκας και ευρύτερα των Τρικάλων εισπράττει ελάχιστα από την παγκόσμια φήμη και την έλξη των Μετεώρων.

Κι αυτό μολονότι ο νομός έχει την ξενοδοχειακή υποδομή να δεχτεί πολύ περισσότερους επισκέπτες, ενώ Μετέωρα - Καλαμπάκα - Τρίκαλα συγκροτούν ένα ελκυστικότατο τουριστικό πακέτο με ποικίλες επιλογές.

Σημαντική σημασία για τα Τρίκαλα αποτελούν και οι μονές του Αγίου Βησσαρίωνα στον δήμο Πύλης και του Ιωάννη του Προδρόμου στον δήμο Τρικκαίων.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 επισκέπτες και κανένα μέλος