Μέντορες ως επιμορφωτικό πρόγραμμα

Η Πανελληνία Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ) όπως είναι γνωστό είναι ο φορέας ο οποίος συνδιοργάνωσε με  το  Πάντειο Πανεπιστήμιο τον Ιούνιο 2016 το 1ο στην Ελλάδα «ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ γεγονός που σημείωσε μεγάλη επιτυχία συμμετοχής με ανάλογο κοινωνικό αντίκτυπο και περιεχόμενο θέσεων.

Παράλληλα με την ετήσια διοργάνωση του Συνεδρίου έχει αναπτύξει το επιμορφωτικό πρόγραμμα, εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας με συνέργειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τους φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας μεταφοράς οργανωτικής τεχνογνωσίας, επιμόρφωσης στελεχών και συμβουλευτικής στο πεδίο που αναπτύσσεται ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας.

Το “ανοικτό επιμορφωτικό πρόγραμμα Μέντορες – Κοινωνικοί Άγγελοι” υποστηρίζεται και με τη συμβολή του διαδικτύου, όπως συμβαίνει και με το ανοικτό λογισμικό. Με εύκολη πρόσβαση για τη κοινωνία, τους ανέργους με πτυχία και τους οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένους.Ένα ανοικτό επιμορφωτικό πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει η φωτισμένη πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία προωθεί εναλλακτικό πρόγραμμα με στόχο να ξεφύγει από το παρωχημένο πελατειακό πολιτικό σύστημα.

Με βάση τις ανάγκες μεταφοράς σχετικής τεχνογνωσίας που υπάρχουν σε επίπεδο της Τ.Α. και τις πρόνοιες του νέου Νόμου 4430/16, διαμορφώσαμε το πρόγραμμα επιμόρφωσης και  αλληλέγγυας Συμβουλευτικής «Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία» το οποίο  ξεκίνησε να με  άμεσο  στόχο, να υλοποιηθεί  σε 15-20 Δήμους και περιφερειακές ενότητες μέσα στο 2017,  σε συνδυασμό πάντοτε με το 2ο  Συνέδριο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο έχει πλέον όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές να καθιερωθεί ως ανοικτός θεσμός, πρωτοποριακός για την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Μέντορες» ξεκίνησε και έχει υλοποιηθεί πιλοτικά στα Καλάβρυτα και στο Δήμο Αγιάς Λάρισας ενώ έχει προγραμματιστεί ήδη για τους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Ήλιδας, Ερυμάνθου.

Παράλληλα, για το πρόγραμμα «Μέντορες» έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον πάνω από 30  Δήμοι στη χώρα  και τοπικοί φορείς κοινωνικής οικονομίας,

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τριήμερα σεμινάρια  workshops που παρακολουθούν και συμμετέχουν στελέχη της Τ.Α. και των τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων, με βασικό στόχο την ίδρυση και λειτουργία τοπικών κοινωνικών  συμπράξεων,  σε συνεργασία  Κοινωνικών επιχειρήσεων και  Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος του προγράμματος είναι να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, όπου οι φορείς της Τ.Α έχουν αντιληφθεί την ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των θεσμών της κοινωνικής οικονομίας και αναζητούν τρόπους για την αξιοποίηση των διαθέσιμων  ανενεργών υλικών  και ανθρώπινων  πόρων,  δεδομένου ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν δύναται να τους κινητοποιήσουν αυτούς τους πόρους λόγω υψηλού κόστους διαχείρισης και λειτουργίας.

Αντίθετα η συνεργασία με τις κοινωνικές επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή  συνενώνουν και κινητοποιούν ανθρώπινους πόρους που έχουν ευελιξία, είναι δυνατή η μείωση του κόστους λειτουργίας. Αυτά τα πλεονεκτήματα και η βιωσιμότητα πρόσθετων κοινωνικών δομών αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό με τη σειρά του απαιτεί ιδιαίτερη θεσμική  και οργανωτική τεχνογνωσία για τα στελέχη της Τ.Α και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς.

Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας

2108813760

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 129 επισκέπτες και κανένα μέλος