Κοινωφελής εργασία στον πολιτισμό

Η αξιοποίηση του θεσμού της «κοινωφελούς εργασίας» ώστε να μεγιστοποιηθεί το κοινωνικό όφελος, περνά μέσα από την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου, δηλαδή των φορέων κοινωνικής οικονομίας για να συμπράξουν με τους με τις κατά τόπου υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού, αλλά και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς που διατηρούν μουσεία.

Για να γίνει κατανοητή η πρότασή μας για την κοινωφελή εργασία, σας αναφέρουμε ότι αυτή υλοποιήθηκε στην βάση του Κανονισμού ΕΕ 1303/17-12-2013 ως σήμερα με τους εξής δύο τρόπους:

1η φάση. Από το 2011 ως το 2013 από το Υπ. Εργασίας με δικαιούχους τους φορείς της κοινωνίας πολιτών (πριν την ψήφιση του ν.4019/11) με συμπράττοντες φορείς τους ΟΤΑ α βαθμού και αντικείμενο το περιβάλλον και τους καθαρισμούς δημοσίων χώρων (ΦΕΚ 613 15 /4/2011) και υλοποιήθηκε σύμφωνα με την  Αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749 Υπουργική απόφαση συστήματος διαχείρισης ΦΕΚ 540/27 Μαρτίου 2008.                                                                                                        

Το 2012-14 υλοποιήθηκε από το Υπ. Πολιτισμού με δικαιούχους τους φορείς της κοινωνίας πολιτών και συμπράττοντες φορείς τις κατά τόπους εφορείες αρχαιοτήτων με αντικείμενο την φροντίδα και την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.  Υπήρξε τότε ΚΥΑ μεταξύ του Υπ. Εργασίας και του Υπ. Πολιτισμού για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης της πράξης του Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ. 2007-13 στην Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού, ΦΕΚ 1663/Β/13-08-2009, ΚΥΑ 9.13908./οικ.1937/03-08-2009.

2η φάση. Το 2013 η τότε κυβέρνηση απέκλεισε τους φορείς της κοινωνίας πολιτών και παρέδωσε την κοινωφελή εργασία αποκλειστικώς και απευθείας στους ΟΤΑ (ΦΕΚ 4314/2014).

Στόχος της κοινωφελούς εργασίας:  Η φροντίδα και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και η ανάπτυξη τοπικής κοινωνικής πολιτιστικής επιχειρηματικότητας.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Η πρόταση αφορά την αξιοποίηση μέρους του προγράμματός κοινωφελούς εργασίας. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΠΑΝΑΔ που υλοποιείται από το Υπ. Εργασίας με πόρους του Ευρ. Κοιν. Ταμείου.

  1. Φορείς υλοποίησης του έργου προτείνονται οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που έχουν εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο του ν. 4430/16.

 

  1. Άμεσα Ωφελούμενοι:
  • Άνεργα μέλη των φορέων κοινωνικής οικονομίας εκτός ΑΣΕΠ (έμμεση δαπάνη)
  • άνεργοι του ΟΑΕΔ, που θα προσληφθούν από τον φορέα από καταστάσεις που θα παραδοθούν στους φορείς από τον ΟΑΕΔ με την διαδικασία ΑΣΕΠ (άμεση δαπάνη)
  1. Προϋπόθεση είναι η έκδοση σχετικής ΚΥΑ των συναρμοδίων υπουργείων.

Μετά την έκδοση  της ΚΥΑ, το υπουργείο Πολιτισμού, προκηρύσσει  και παρακολουθεί το έργο όσον αφορά την υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου με βάση τον  την ΚΥΑ Αριθμ. 1.5131/οικ.3.949 «Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου – Διαδικασία Εφαρμογής της πράξης: «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007−2013».  Η ΚΥΑ θα εκδοθεί με οδηγό την με αριθμό 9.13908/οικ.6.1937/03-08-2009 (ΦΕΚ 1663/Β/13-08-2009) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού με θέμα «που αφορά την εκχώρηση  αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Ε.Π «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 2007-2013» στην Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού». Ο ν. 4314/14 πρέπει να διορθωθεί στο άρ. 13 παρ. 3 και 4 με τίτλο «ενδιάμεσους φορείς». Πρέπει να διαγραφεί η φράση «για πράξεις κρατικών ενισχύσεων».

  1. Σύντομη περιγραφή της πρότασης
  2. Δυνητικοί  δικαιούχοι:

Το Υπ. Πολιτισμού και οι ιδιωτικοί φορείς διαθέτουν τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τον αναγκαίο εξοπλισμό.                                                                      

Δυνητικοί  δικαιούχοι είναι οι φορείς κοινωνικής οικονομίας πιστοποιημένοι στο σχετικό Μητρώο του ν. 4430/16, με εντοπιότητα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, με την προϋπόθεση να έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων ή/και τους φορείς που διαχειρίζονται μουσεία (Ιδρύματα κλπ).. Το μνημόνιο περιγράφει τα εξής:

  • Τον χώρο που θα προσφερθούν οι υπηρεσίες
  • Τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν
  • τον αριθμό των ωφελούμενων που θα προσληφθούν,
  • τις σχετικές ειδικότητες (εργάτες, φύλακες, αρχαιολόγοι, ξεναγοί κλπ),
  • τον χρόνο εργασίας.

Οι φορείς χρηματοδοτούνται απευθείας για να καταβάλλουν τους μισθούς των ωφελούμενων  (άμεσες δαπάνες) σύμφωνα με τα δεδομένα της κοινωφελούς εργασίας. Οι φορείς αποζημιώνονται  για το διαχειριστικό τους κόστος  με το 20% (έμμεσες δαπάνες επί των αμέσων). Το διαχειριστικό κόστος καλύπτει την πρόσληψη προσωπικού του φορέα για την διοικητική υποστήριξη, την εποπτεία του προγράμματος και τα λοιπά λειτουργικά κόστη τους (10% προσωπικό και 10% άλλα κόστη. Οι φορείς προσλαμβάνουν τους ανέργους με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ από καταστάσεις που θα παραλάβουν από τον ΟΑΕΔ για περίοδο 8 μηνών για τρία συνεχόμενα έτη. Τίθεται πλαφόν προσλήψεων ανά φορέα πχ ως 50 άτομα, για να αποφευχθεί ο  γιγαντισμός τους.

Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στο ΙΚΑ απευθείας από τον ΟΑΕΔ. Δεν εμπλέκονται οι φορείς με τις ασφαλιστικές εισφορές. Θα απασχοληθούν 3,000 εργαζόμενοι για ένα 8μηνο ανά έτος για τα τρία προσεχή έτη με εναλλαγή εργαζομένων (εδώ απαιτείται τροπολογία του αρ. 18 του ν. 4430/16 για τον αριθμό των εργαζομένων μη μελών). Το πρόγραμμα κατά τα άλλα θα ακολουθήσει το μοντέλο της κοινωφελούς εργασίας όπως αυτό υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2013.

Οι φορείς κοινωνικής οικονομίας υλοποιούν το έργο όπως αυτό προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας με τους συμπράττοντες φορείς (Εφορείες αρχαιοτήτων, Μουσεία, Ιδρύματα), οι οποίες επιβλέπουν από κοινού το έργο.

  1. Συμπράττοντες φορείς:

Συμπράττοντες φορείς είναι οι Εφορείες αρχαιοτήτων, τα Μουσεία, τα Ιδρύματα κλπ. Οι συμπράττοντες φορείς υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας με τους φορείς κοινωνικής οικονομίας, παρέχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό (εργαλεία, μηχανήματα, φορτηγά κλπ), παρακολουθούν από κοινού το έργο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ο κοινωνικός έλεγχος του όλου έργου και ενισχύεται η τοπική κοινωνική πολιτιστική επιχειρηματικότητα.

Ευάγγελος Σπινθάκης

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 62 επισκέπτες και κανένα μέλος