Τα Τρίκαλα τη διετία 1884-1885

http://cafearttrikala4.blogspot.gr

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και υποχρέωση να συγχαρώ ένα φίλο και συμμαθητή από τα παλαιά για την πρωτοβουλία που είχε να συλλέξει και να εκδώσει σε ένα μικρό, 118 σελίδων, αλλά περιεκτικό βιβλίο με τίτλο ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ τη διετία 1884-1885 τα πεπραγμένα της ιστορικής αυτής διετίας , αναφορικά με το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης των Τρικάλων.
Πρόκειται για τον Τρικαλινό την καταγωγή Θεόδωρο Χρ. Μυλωνά Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό, εργολήπτη ιδιωτικών και Δημοσίων Εργων και συλλέκτη ιστορικών κειμηλίων.
Αισθάνομαι χαρά γιατί ο συγγραφέας ως μέτοικος και σταδιοδρομών οικογενειακά και επαγγελματικά στο Μεσολόγγι διατηρεί στενούς δεσμούς με την πατρώα γη και επιδίδεται στην έρευνα και εμβάθυνση στα ιστορικά και πολεοδομικά δρώμενα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Αυτοί οι κοντινοί η αλαργινοί πρεσβευτές καλής φήμης, περιπετειώδεις και πολύτροποι Οδυσσείς, εκφραστές του ονείρου και εραστές της νοσταλγίας και του πατρογονικού πνεύματος, θανέειν ιμείρονται αν έστω και μια φορά την ημέρα η αναθρώσκουσα σκέψη τους δεν επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρική γη. Γιατί ιδιαίτερη πατρίδα λέγεται εκείνο το μέρος που γεννήθηκες και έζησες τα παιδικά σου χρόνια. Και τα βιώματα της περιόδου αυτής χαλκεύουν, σφυρηλατούν και προκαθορίζουν τις μελλοντικές πορείες όπου και αν αυτές διανύονται.
Αισθάνομαι επίσης την υποχρέωση να τον συγχαρώ για την αδάμαστη θέληση και την μεγάλη υπομονή να αναζητήσει, να συλλέξει και να επεξεργασθεί με λεπτομέρεια και σχολαστικότητα, πολύτιμα κείμενα, σπάνια ντοκουμέντα και ανέκδοτα στοιχεία και επιστολές για την σύνταξη της μελέτης του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης των Τρικάλων από τον Δημομηχανικό Μένανδρο Ποτέσσαρο και την εν συνεχεία διαδρομή της, από της εγκρίσεως από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι της υπογραφής του οικείου Βασιλικού Διατάγματος.
Να τον συγχαρώ ακόμη για την προωθημένη και ωφέλιμη σκέψη να καταστήσει κοινό κτήμα, προϊόν διάχυσης πνεύματος, γνώσεων και πληροφορίας προς τρίτους , μια αυστηρά προσωπική συλλεκτική συλλογή.
Στο βιβλίο, μέσα από τις αυθεντικές χειρόγραφες επιστολές, τις τεχνικές εκθέσεις, τα τηλεγραφήματα και άλλα έγγραφα, αναδύεται ανάγλυφα το πνεύμα της εποχής εκείνης, η αξία και ο σεβασμός των αρχών, ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας της νεοσύστατης κοινωνίας και της νεόδμητης διοίκησης και αυτοδιοίκησης των καλούμενων τότε Νέων Επαρχιών.
Αναδύεται επίσης η σημασιολογία των λέξεων και των εγχειρημάτων, η αξία και η ταχύτητα των δράσεων, οι προσδοκώμενοι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όταν π.χ. και αποσπασματικά ο Νομάρχης Τρικάλων το 1885 σε επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ άλλων αναφέρει … Αληθώς μόνον η πόλις των Τρικάλων στερείται του ευεργετήματος της ρυμοτομίας μελλούσης να καταστήσει αυτήν την ωραιοτέραν όντως εν Θεσσαλία υφ όλας τας απόψεις…
Και από πλευράς μου συγχαρητήρια και ολόθερμες ευχαριστίες για την εκδηλωθείσα ευγενική επιθυμία του συγγραφέα , να δωρίσει το πολύτιμο αυτό συλλεκτικό αρχείο στο Δήμο Τρικκαίων και στην Πολεοδομία για πατριωτικούς και ιστορικούς λόγους.

Θεόδωρος Χρ. Μυλωνάς

Βιογραφικό

Ο Θεόδωρος Χρ. Μυλωνάς είναι αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός και εργολήπτης ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, όπου παρακολούθησε και έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές του. Ακολούθησε ανώτατες σπουδές στη Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης παίρνοντας το 1967 το Δίπλωμα του Αγρονόμου-Τοπογράφου Μηχανικού. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.). Το 1970 διορίζεται στη Δ/ση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας ασχολούμενος με μελέτες και επιβλέψεις Δημοσίων Έργων. Παράλληλα διδάσκει ως ωρομίσθιος καθηγητής στη Μέση Τεχνική Σχολή Αγρινίου. Από το 1971 εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη. Μετά το 1978 εγκαθίσταται στο Μεσολόγγι, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, με την οποία αποκτά δύο παιδιά. Ασχολείται με Δημόσια Έργα αποκτώντας το πλέον ανώτερης τάξης εργοληπτικό πτυχίο, καθώς και με ιδιωτικά έργα κατασκευάζοντας μονοκατοικίες και πολυκατοικίες. Προσφέρει και μετέχει ενεργά σε Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων και Φορέων στο Μεσολόγγι και στην ευρύτερη περιοχή. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά στον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο. Ασχολείται με διάφορες συλλογές και έχει λάβει μέρος σε Πανελλήνιες Εκθέσεις παλαιών καρτών. Η ιδιαίτερη αγάπη του για τη πόλη που γεννήθηκε με τις τόσες ομορφιές και οι μύριες αναμνήσεις από τα παλιά, το ποτάμι και το τζαμί, το φρούριο και η Ασκληπιού, το παζάρι, η γειτονιά και το σχολείο, τον συντροφεύουν στη ζωή του και τον παρακινούν στη συλλογή αντικειμένων, που ταυτίζονται με τη γενέτειρά του πόλη, όπως τα έγγραφα του βιβλίου του "Τα Τρίκαλα τη διετία 1884-1885".

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 επισκέπτες και κανένα μέλος