Ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής

Αλλά και οι εισβολείς του Βαλκανικού χώρου στην περιοχή επηρέασαν τον γαστρονομικό χαρακτήρα των κατοίκων της. Σημαντική συμβολή έχει και η γεωγραφική ιδιομορφία του νομού, που συνδυάζει τον θεσσαλικό κάμπο με τον ορεινό όγκο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για παραγωγή μιας πληθώρας αγαθών, από κτηνοτροφικά μέχρι σιτηρά και οπωροκηπευτικά. Ορισμένα τοπικά προϊόντα τα βρίσκουμε κυρίως στα ορεινά χωριά της περιοχής και άλλα είναι εύκολο να τα προμηθευτούμε και μέσα στην πόλη των Τρικάλων.

Αν επισκεφθείτε την ορεινή περιοχή, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:
 • Κρέατα εξαιρετικής ποιότητας (συχνά ελευθέρας βοσκής), κοντοσούβλι αρνίσιο ή προβατίνας, αλλά και πολύ καλό κυνήγι, όπως ζαρκάδι και αγριογούρουνο, στην εποχή του. 
 • Παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, όπως η γίδα βραστή με τραχανά και ηπρασοτηγανιά, τοπικό πιάτο με χοιρινή τηγανιά και πράσο, που έχει διατηρηθεί από την εποχή των «γουρουνοχαρών», δηλαδή των γιορτών των χοιροσφαγίων.
 • Παραδοσιακές πίτες σαν την τραχανόπιτα, τη «μπατζίνα» (κολοκυθόπιτα), τη χορτόπιτα με άγρια χόρτα από το βουνό, την τυρόπιτα με ντόπιο τυρί, κ.ά.
 • Το γαλοτύρι, ένα είδος νόστιμου αλειφώδους λευκού τυριού από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα με υπόξινη γεύση, που σερβίρεται κυρίως σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό ψητού κρέατος. Στα χωριά είναι ακόμη πιο γευστικό, αφού φτιάχνεται από οικογενειακές παραγωγές.

 • Το φημισμένο τρικαλινό λουκάνικο, συνήθως χοιρινό, (ενίοτε και με ανάμειξη μοσχαρίσιου κιμά) που παίρνει τη γεύση του από την προσθήκη πράσου και αρωματικών βοτάνων της περιοχής.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα από τη μακρόχρονη κτηνοτροφική παράδοση του τόπου, όπως το γάλα, το κασέρι, η φέτα, το γίδινο τυρί, το γαλοτύρι και μια σειρά από ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, που εξάγονται και στο εξωτερικό.
 •  Αρωματικά βότανα και μπαχαρικά από τον ορεινό όγκο, όπως ρίγανη, θυμάρι, τσάι του βουνού και πληθώρα αυτοφυών βοτάνων που συλλέγονται κυρίως από τον Κόζιακα. Είναι εκεί όπου έλεγαν πως έβρισκε τα θεραπευτικά του υλικά και ο θεός Ασκληπιός και θεωρείται μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε χλωρίδα. Συχνά, διοργανώνονται και οργανωμένες περιηγήσεις στο βουνό για συλλογή βοτάνων, αλλά και μανιταριών από ορειβατικούς συλλόγους και άλλους φορείς.
 •  Μέλι που έχει το ιδιαίτερο άρωμα των βοτάνων της περιοχής, αλλά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και λικέρ, ιδίως από τοπικά προϊόντα που βρίσκονται εδώ σε αφθονία, όπως το γλυκό και το λικέρ καρύδι και κεράσι. 
 • Τσίπουρο και κρασί από τους ορεινούς και πεδινούς αμπελώνες της περιοχής, εμφιαλωμένο, από γνωστούς παραγωγούς που διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή, αλλά και από αναρίθμητους ερασιτέχνες οινοποιούς και αποσταγματοποιούς. Ειδικά όσον αφορά στο τσίπουρο, δεν υπάρχει σπίτι στην περιοχή που να μη διαθέτει στην κάβα του. 
 • Ποικιλία σε τουρσί από ντόπια λαχανικά και κηπευτικά, σκέτα ή γεμιστά με τυρί, ελιές και άλλα υλικά, σαν έτοιμο ορεκτικό. Παράγονται και συσκευάζονται από βιοτεχνίες που έχουν και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
 • Ψωμί από διάφορα είδη σταριού και δημητριακών και ποικιλία σε αρτοποιήματα, όπως κουλούρια και μπισκότα, αφού η αφθονία σε νερό, εξαιτίας των ποταμών, οδήγησε από παλιά στη δημιουργία πολλών νερόμυλων και ενός μεγάλου σιτοβολώνα στην ευρύτερη περιοχή. Σαν αποτέλεσμα, υπήρξε μεγάλη παραγωγή αλεύρων, κι έτσι τόσο η αρτοποιία, όσο και τα παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως οι χυλοπίτες και ο τραχανάς, έχουν μακρά παράδοση, που συνεχίζεται ως σήμερα.

 

πηγή

http://www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=2504032