ΠΥΛΗ - ΕΛΑΤΗ - ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ - ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

 

Αφήνοντας πίσω το μοναδικό αυτό πέρασμαδιασχίζοντας τη γέφυρα Κονδύλη και ανηφορίζοντας στις πλαγιές του Κόζιακα. μετά από 14 χλμ κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος οικισμός η Ελάτη. Η Ελάτη ή αλλιώς Τύρνα - το παλιό όνομα του χωριού μέχρι το 1955 - είναι χτισμένη σε 900μ. υψόμετρο και παρόλο που είναι περιτριγυρισμένη από τις κορυφές του Ψήλου, της Αρκουδότρυπας και του Κόκκινου Βράχου είναι προσβάσιμη όλες τις εποχές του έτους. Συνδυάζοντας τις σπάνιες ομορφιές της, τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του χωριού με το άφθονο χιόνι το χειμώνα και το δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι η Ελάτη αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής.

Σε υψόμετρο 1.150μ. και απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ελάτη συναντούμε το Περτούλι. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλαιά χωριά της Θεσσαλίας, ιδανική αφετηρία εξορμήσεων και περιηγήσεων στις γύρω περιοχές. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού, με γραφικά πέτρινα σπίτια με κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη φύση και το ελατοδάσος του, το οποίο διακόπτεται από ειδυλλιακά ξέφωτα, γνωστά ως Περτουλιώτικα Λιβάδια. Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.

Ανηφορίζοντας σε υψόμετρο 1.140μ επόμενος σταθμός από το Περτούλι. αποτελεί το πυκνοκατοικημένο Νεραϊδοχώρι, παλιότερα γνωστό ως Βετερνίκ, όπου με τις κόκκινες στέγες των σπιτιών θυμίζει θέρετρο των Άλπεων. Περιβάλλεται από τις κορυφές Λουπάτα, Νεράιδα με την εκπληκτική θέα και Μαρόσα, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο.

Η Περιοχή Ασπροποτάμου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο Νομό Τρικάλων και αυτό γιατί συνδυάζει την παρθένα ομορφιά της με τις μακραίωνες παραδόσεις της. Έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000), κοινοτική οδηγία 92/43. Οι υψηλές κορυφές του Λάκμου και της Κακαρδίτσας, τα πλούσια σε ποικιλία δένδρων δάση και ιδιαίτερα του έλατου, καθώς και τα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (Πηγές του Αχελώου) συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Αξίζει να δείτε:

Το λίθινο τοξωτό γεφύρι επί του Πορταϊκού κτισμένο το 1.514 μ.Χ. από τον Άγιο Βησσαρίωνα, 1χλμ. περίπου δυτικά της Πύλης.

Απέναντι από τον συνοικισμό της Πόρτα-Παναγιάς τον ονομαστό ομώνυμο βυζαντινό ναό που χρονολογείται από την εποχή της Άννας Κομνηνής (1283 μ.Χ). Επίσης αξιοθαύμαστες στην Πύλη, είναι οι Ιερές Μονές του Δουσίκου και της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας.

Tη δρακολίμνη Βερλίγκα στο χωριό Χαλίκι, ιδιαίτερα την άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια.

Το σπήλαιο στην Αρκουδότρυπα καθώς και την τοποθεσία με τους σταλακτίτες στα όρια της Πιαλείας.

Τα μοναδικά σε ομορφιά πλήθος δασικά μονοπάτια στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Τις υπέροχες πηγές Κανάλια, Καλογερομάντρι, Γούβες, Ίταμος, Αρβανίτες της περιοχής της Ελάτης.

Το καταφύγιο «Χατζηπέτρος» κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα.

Την υπέροχη σε ομορφιά παρθένα φύση στις πηγές Γκούρα του Θεοχάρη και του Καρακίτσιου.

Τα δάση του έλατου και τους ορεινούς χείμαρρους Καμιαΐτη και Κακόρεμα με το κτιστό μονοπάτι στο σημείο που σχηματίζει ένα μικρό φαράγγι.

Τους ναούς του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής στο Νεραϊδοχώρι.

Tην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών ένα μοναδικό χριστιανικό μνημείο με 13 τρούλους, που κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και διασώθηκε μετά την πυρπόλησή του το 1943. Αξιοσημείωτο είναι ότι έμεινε στην ιστορία της αρχιτεκτονικής για την πολυπλοκότητα της κατασκευής του και την άψογη ηχητική που διαθέτει.

Το τρίτοξο γεφύρι του Μίχου στην Ανθούσα, το σημαντικότερο γεφύρι της περιοχής καθώς και το γεφύρι του Φίλου στο Χαλίκι.

Το μαντάνι του Δαίμονα στη Τζούρτζια, τον μεγαλύτερο καταρράκτη της περιοχής.

Το καταφύγιο άγριων ζώων στο Στεφάνι και την Κακαρδίτσα, το υψηλότερο όρος της νότιας Πίνδου.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην περιοχή Τρία Ποτάμια του Ασπροποτάμου, όπου η περιβαλλοντική εταιρεία ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μελέτησε και κατασκεύασε τα εκθέματα του Κέντρου.

Την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1.725) στο Χαλίκι και το μοναστήρι της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας (1.799) στην Ανθούσα.

Πηγή: http://www.meteorabooking.gr/trikala/tourism/articles/article.jsp?context=1504&categoryid=17397