Τρίκαλα – μύθοι, τόποι, άνθρωποι

Η ΠΕ Τρικάλων είναι η δεύτερη σήμερα σε πληθυσμό περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας. Ένας πλούσιος και προικισμένος τόπος σε φυσικούς, άυλους και πολιτιστικούς πόρους που συνθέτουν μια δυναμική εικόνα της περιοχής.

Η φύση, η γεωμυθολογία, οι μύθοι και ο λαϊκός πολιτισμός σε συνδυασμό με το εξαιρετικό πολιτισμικό περιβάλλον προκαλούν ευχάριστα το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Περισσότερα...

ΒΙΝΤΕΟ

Νομός Τρικάλων - Το σταυροδρόμι του βουνού και του κάμπου

Γεφύρια, διατηρημένα πετρόχτιστα μονοπάτια

gefyra vissariwnaΜοναδικό πετρόκτιστο μονοπάτι της περιοχής (σκάλα Χατζηπέτρου) και τα μονότοξα γεφύρια Νεραϊδοχωρίου και Πύρρας. Το Γεφύρι Πόρτας ή Αγίου Βησσαρίωνα χτίστηκε το 1514, από το μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίωνα. Βρίσκεται λίγο έξω από την Πύλη και γεφυρώνει τον Πορταϊκό ποταμό. Μέχρι το 1936 ήταν ο μοναδικός σύνδεσμος των Τρικάλων με τα χωριά του Ασπροπόταμου. Είναι μονότοξο, με άνοιγμα 28 μέτρων και το δεύτερο σε μέγεθος γεφύρι στη Θεσσαλία.

Περισσότερα...

Ιστορία-Μυθολογία

Τα Τρίκαλα είναι πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας και πρωτεύουσα του νομού Τρικάλων. Η πόλη των Τρικάλων ονομάστηκε έτσι από τηνύμφη Τρίκκη, η οποία ήταν κόρη του Πηνειού ή κατά άλλους του Ασώπου ποταμού. Η πόλη αναφέρεται και στην Ιλιάδα του Ομήρου, όπου συμμετέχει και αυτή στο πλάι των Ελλήνων, στον Τρωϊκό πόλεμο, με τριάντα πλοία και αρχηγούς τους γιατρούς γιούς του Ασκληπιού Μαχάωνα και Ποδαλείριο.

Σπηλαιο θεοπετρας

Εικόνα 1: Ο παλαιολιθικός οικισμός του σπηλαίου της Θεοπέτρας.

Περισσότερα...

Το ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης (13 Μαΐου 1898)

Το ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης (13 Μαΐου 1898)

 

Το χωριό της Κουτσούφλιανης βρισκόταν στην ορεινή περιοχή της Καλαμπάκας τοποθεσίας που αντιστοιχεί σήμερα στην περιοχή ανάμεσα στους νομούς Τρικάλων και Γρεβενών. Η περιοχή αυτή εφαπτόταν με την μεθόριο μεταξύ Ελλάδας – Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά την διαρρύθμιση των συνόρων του 1881 και την προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου στην Ελλάδα. Η Κουτσούφλιανη είχε περίπου επτακόσιους κατοίκους (όλοι βλαχοφωνοι) και λόγω της επίκαιρης θέσης της, της ορεινής τοποθεσίας της και της πυκνής βλάστησης της, αποτέλεσε πύλη εισόδου των ελληνικών τμημάτων των Μακεδονομάχων στηνΟθωμανική Μακεδονία κατά τον «Μακεδονικό Αγώνα», αλλά και ορμητήριο των τμημάτων της "Εθνικής Εταιρείας" που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή λίγο πριν την έναρξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897, εισβάλλοντας πρόωρα στα τουρκικά εδάφη.

Περισσότερα...