Τρίκαλα – μύθοι, τόποι, άνθρωποι

Η ΠΕ Τρικάλων είναι η δεύτερη σήμερα σε πληθυσμό περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας. Ένας πλούσιος και προικισμένος τόπος σε φυσικούς, άυλους και πολιτιστικούς πόρους που συνθέτουν μια δυναμική εικόνα της περιοχής.

Η φύση, η γεωμυθολογία, οι μύθοι και ο λαϊκός πολιτισμός σε συνδυασμό με το εξαιρετικό πολιτισμικό περιβάλλον προκαλούν ευχάριστα το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Περισσότερα...

ΒΙΝΤΕΟ

Νομός Τρικάλων - Το σταυροδρόμι του βουνού και του κάμπου

Γεφύρια, διατηρημένα πετρόχτιστα μονοπάτια

gefyra vissariwnaΜοναδικό πετρόκτιστο μονοπάτι της περιοχής (σκάλα Χατζηπέτρου) και τα μονότοξα γεφύρια Νεραϊδοχωρίου και Πύρρας. Το Γεφύρι Πόρτας ή Αγίου Βησσαρίωνα χτίστηκε το 1514, από το μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίωνα. Βρίσκεται λίγο έξω από την Πύλη και γεφυρώνει τον Πορταϊκό ποταμό. Μέχρι το 1936 ήταν ο μοναδικός σύνδεσμος των Τρικάλων με τα χωριά του Ασπροπόταμου. Είναι μονότοξο, με άνοιγμα 28 μέτρων και το δεύτερο σε μέγεθος γεφύρι στη Θεσσαλία.

Περισσότερα...

Η Αυγή της Θεόπετρας

Η Αυγή της Θεόπετρας

mirtida

Μετά τη Μύρτιδα, ο Έλληνας καθηγητής ορθοδοντικής ολοκλήρωσε την ψηφιακή ανάπλαση δύο ακόμα προσώπων: της Αυγής, μιας γυναίκας του 7.000 π.Χ, που βρέθηκε στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα, από τη σπηλαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίση και της Ηδύλης, ενός κοριτσιού 5,5 ετών από τις Φερές Μαγνησίας, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.

Η Αυγή, όπως την ονόμασαν συμβολικά, είναι έτοιμη. Ολοκληρώθηκε και το «χτίσιμο» του προσώπου της από τον Όσκαρ Νίλσον του Μουσείου Βάσα της Στοκχόλμης, με τον οποίον, ο καθηγητής Μ. Παπαγρηγοράκης συνεργάστηκε και για την Μύρτιδα.

Μετά την επιστημονική δημοσίευσή της, θα ακολουθήσει η έκθεσή της. «Έχουμε αναλύσει την Αυγή από πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες. Ορθοπεδικού, ενδοκρινολόγου, ακτινολόγου κ.ά, γιατί υπάρχουν μερικά στοιχεία που για μας ήταν πρωτόγνωρα» λέει ο κ. Παπαγρηγοράκης, ο οποίος από την πλευρά του ορθοδοντικού, προσδιορίζει την ηλικία της Αυγής ως 18 ετών.

«Το κρανίο της είναι σε καλή κατάσταση και παρόλο που λείπουν κάποια δομικά στοιχεία, το αποτέλεσμα τείνει προς την πραγματικότητα. Είναι εντελώς διαφορετική από τη Μύρτιδα. Κατ' αρχήν πρόκειται για γυναίκα 18 ετών, που έζησε στη μεσολιθική εποχή. Η μορφή της, όμως δεν είναι και τόσο... εκλεπτυσμένη».

ΠΗΓΗ

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=698419

Το ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης (13 Μαΐου 1898)

Το ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης (13 Μαΐου 1898)

 

Το χωριό της Κουτσούφλιανης βρισκόταν στην ορεινή περιοχή της Καλαμπάκας τοποθεσίας που αντιστοιχεί σήμερα στην περιοχή ανάμεσα στους νομούς Τρικάλων και Γρεβενών. Η περιοχή αυτή εφαπτόταν με την μεθόριο μεταξύ Ελλάδας – Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά την διαρρύθμιση των συνόρων του 1881 και την προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου στην Ελλάδα. Η Κουτσούφλιανη είχε περίπου επτακόσιους κατοίκους (όλοι βλαχοφωνοι) και λόγω της επίκαιρης θέσης της, της ορεινής τοποθεσίας της και της πυκνής βλάστησης της, αποτέλεσε πύλη εισόδου των ελληνικών τμημάτων των Μακεδονομάχων στηνΟθωμανική Μακεδονία κατά τον «Μακεδονικό Αγώνα», αλλά και ορμητήριο των τμημάτων της "Εθνικής Εταιρείας" που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή λίγο πριν την έναρξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897, εισβάλλοντας πρόωρα στα τουρκικά εδάφη.

Περισσότερα...