O ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΖΙΑΚΑ

Κόζιακας 2

 

 

Τα χωριά και οι τόποι πέριξ της οροσειράς του Κόζιακα είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές που μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης στα Τρίκαλα. Ο Κόζιακας είναι το βουνό που διαχωρίζει ανατολικά το πεδινό τμήμα του Κάμπου των Τρικάλων από τον ορεινό όγκο της Νότιας Πίνδου. Υπάρχουν μόνο δύο περάσματα από τον Θεσσαλικό κάμπο προς τα ορεινά χωριά και την Ήπειρο και αυτά είναι το νότιο άκρο του βουνού με είσοδο από την Πύλη και το βόρειο με είσοδο από την Καλαμπάκα. Ο δρόμος από την Πύλη μοιάζει με την πύλη ενός τεράστιου επιβλητικού κάστρου προς τα χωριά Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, τα χωριά του Ασπροποτάμου και μακρύτερα προς την Άρτα.

Περισσότερα...

Δημοτική Ενότητα Ασπροποτάμου

Ασπροπόταμος

 

Δημοτική Ενότητα Ασπροποτάμου:  βρίσκεται στο πιο ορεινό τμήμα του Δήμου Καλαμπάκας, στις πλαγιές της νότιας Πίνδου, ανάμεσα στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και το Περτούλι, στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων.

Περισσότερα...

Δημοτική Ενότητα Κόζιακα

Δ.Ε. Κόζιακα

 

Η Δημοτική Ενότητα (πρώην Δήμος) Κόζιακα υπάγεται στο Δήμο Τρικκαίων του νομού Τρικάλων. Καταλαμβάνει έκταση 59 τ.χλμ. και έχει συνολικό πληθυσμό 2.123 κατοίκους. Ο πρώην δήμος λειτούργησε από το 1999 έως το 2010 με έδρα τον Πρίνο. Αποτελείται από τους οικισμούς Ξυλοπάροικο, Γοργογύρι, Πρόδρομος, Γενέσι και Πρίνος.

Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις πλαγιές, φαράγγια δασωμένα με έλατα, οξιές, δρύες και φυλλοβόλα, καθώς και απότομους γκρεμούς. Από τον Κόζιακα πηγάζουν οι ποταμοί Πορταϊκός και Κεφαλοπόταμος οι οποίοι καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό. Οι σημαντικότερες πηγές μόνιμης ροής βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές του Κόζιακα. Είναι οι πηγές Λάκκα, Καρυές, Κουκουνάρι, Γαύρος, Γούρνες, του Αγίου Βησσαρίωνα και της Πύλης.

Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από τους Αθαμάνες (2000-1900 π.Χ.), που προέρχονταν από την Πίνδο και συγκεκριμένα από τα Τζουμέρκα, μέρος των οποίων βρίσκεται στο Νομό των Τρικάλων. Ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία. Υπήρξαν σύμμαχοι των Κορινθίων και των Αθηναίων και υποτελείς των Μακεδόνων. Η τελευταία μαρτυρία για τους Αθαμάνες υπάρχει την περίοδο των Ρωμαίων. Το πλήθος των βυζαντινών μνημείων στην περιοχή δείχνει τη σπουδαιότητά της κατά τη βυζαντινή περίοδο. Από το 12ο αιώνα σώζονται μαρτυρίες για την παρουσία Βλάχων, λατινόφωνων της Πίνδου, και η περιοχή όπου ζούσαν είχε το όνομα Μεγάλη Βλαχία. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή ανθεί οικονομικά λόγω της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας, της υφαντουργίας μάλλινων ειδών και της επεξεργασίας τους στις νεροτριβές, καθώς και της εκμετάλλευσης των δασών.

Περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές κοινότητες και οικισμούς:

 

Τοπική Κοινότητα Ξυλοπάροικου

 

Τοπική Κοινότητα Γοργογύρι

 

Τοπική Κοινότητα Πρόδρομος

 

Τοπική Κοινότητα Γενέσι

 

Τοπική Κοινότητα Πρίνος

Δημοτική Ενότητα Αιθήκων

Δήμος Πύλης

 

Ηδημοτική ενότητα Αιθήκων, απλώνεται στις πλαγιές της νότιας Πίνδου, στο δυτικό μέρος του Νομού Τρικάλων και συνορεύει βόρεια με τις Δημοτικές Ενότητες Ασπροποτάμου και Κλεινοβού του Δήμου Καλαμπάκας, ανατολικά με την Δημοτική Ενότητα Κόζιακα του Δήμου Τρικάλων, νότια με τις Δημοτικές Ενότητες Νεράιδας και Πινδέων του Δήμου Πύλης και δυτικά με τους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας.

Περισσότερα...

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 36 επισκέπτες και κανένα μέλος