Το τρίτο κύμα πολιτισμού

Κάθε εποχή και μια μεγάλη ιστορική εποποιία. Κάθε εποχή και ένα νέο κύμα πολιτισμού Κάθε καιρός και οι προφήτες του. 

Περισσότερα...

Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και η Κοινωνική Οικονομία

Η Κοινωνική Οικονομία σε κάθε μορφή και σε κάθε φάση της εξέλιξης της, από τις παραδοσιακές μορφές της αχρήματης οικονομίας μέχρι τις σημερινές σύνθετες μορφές συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, απαιτούσε συλλογική συνείδηση, αλληλεγγύη και ανεπτυγμένη αντίληψη συνεργατισμού, μεταξύ της κάθε κοινότητας που θέλει να την εφαρμόσει στην πράξη.

Περισσότερα...

Από Πόλη σε Πόλη- με την οργανωμένη κοινωνία Πολιτών-

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΕΒΡΟ- ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Από Πόλη σε Πόλη- με την οργανωμένη κοινωνία Πολιτών- για τηνκοινωνική Οικονομία.


Το πρόγραμμα -οδοιπορικο-ενημερωσης από Πόλη σε Πόλη

Ένα μεγάλο οδοιπορικό ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα -από την Καλαμάτα ως τον Έβρο- και τα νησιά. Ένα οδοιπορικό από Πόλη σε Πόλη, με την συμμετοχή  της κοινωνίας Πολιτών και με  στόχο να αντιμετωπίσει την απομόνωση της, από την  πολιτική ζωή της χώρας  να  αναδειχτούν και να εκφραστούν μέσα από αυτή τη διαδικασία οι δυνητικοί  φορείς κοινωνικής οικονομίας ως ενιαίος κοινωνικός εταίρος.


Συνδιοργανωτές: Η ΠΕΣΚΟ «Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας» και οι «Δρόμοι της Ελιάς», με την υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Στην πορεία θα συμμετάσχουν τμηματικά πάνω από 500 φορείς που πήραν μέρος και πραγματοποίησαν πριν ένα χρόνο το πρώτο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  το 2016 και 20 Δήμοι που θα υποδεχθούν αυτή την πορεία και θα πραγματοποιήσουν κοινές εκδηλώσεις.

Η πορεία θα ξεκινήσει από την Αθήνα αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί μια ανοικτή συνέλευση στο χώρο της Πνύκας για τον συμβολισμό της συμμετοχικότητας των πολιτών στην οικονομική δημοκρατία αλλά και για να τονιστεί η σημασία της στην κοινωνική δημοκρατία.

Η πορεία θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή με σταθμούς στους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:Κόρινθος –Τρίπολη-Καλαμάτα-Ηλιδα- Ερυμάνθος-Καλάβρυτα –Αίγιο- Μεσολόγγι –Αγρίνιο - Ιωάννινα-Εγνατία Θεσσαλονίκης-Χαλκιδική-Σέρρες-Καβάλα-Ξάνθη–Αλεξανδρούπολη-ΟρεστιάδαΕπιστροφή, Θεσσαλονίκη –Λάρισα-Βόλο-Τρίκαλα-Λαμία-Χαλκίδα - Αθήνα.

Περισσότερα...

Το ΙΝΜΕΚΟ PROFILE

Το ΙΝΜΕΚΟ  PROFILE

Το ΙΝΜΕΚΟ είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2007 στην Αθήνα όπου πρωταρχικό σκοπό έχει την έρευνα, την εκπόνηση μελετών και σχεδίων δράσης για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει θεωρητικώς και πρακτικώς τους  φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εντάξει την κοινωνική οικονομία στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της.

Περισσότερα...

Το χωριό των Τρικάλων που νίκησε την κρίση!

Το χωριό των Τρικάλων που νίκησε την κρίση!


Παράδειγμα προς μίμηση ενάντια στην κρίση έγινε ένα ορεινό χωριό των Τρικάλων.

Οι μόλις 120 κάτοικοί του έφτιαξαν υδροηλεκτρικό σταθμό και θα πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ




Ρεπορτάζ της Φανής Χαρίση στην εφημερίδα "Δημοκρατία"

Στο Μαλακάσι, που έχει μόνιμους κατοίκους 120 άτομα, μια χούφτα άνθρωποι αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο υδροηλεκτρικό σταθμό 1MW και πουλώντας ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ να αποκομίσουν κέρδη.


Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν μια παρέα Μαλακασιωτών που ζουν κι εργάζονται στα Τρίκαλα και σε άλλες περιοχές συναντήθηκε, όπως κάθε καλοκαίρι, στο αγαπημένο της χωριό.

«Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι παρέες γράφουν Ιστορία. Ετσι κι εμείς, μια παρέα ανθρώπων που τρέφουμε απέραντη αγάπη για το χωριό μας, ένα πρωί συζητούσαμε για τις ήπιες μορφές ενέργειας. Αναρωτηθήκαμε τότε γιατί οι ξένοι μπορούν να κάνουν πράγματα κι εμείς όχι.

Γιατί θα πρέπει να περιμένουμε από κάποιους άλλους να κάνουν αυτό που μπορούμε κι εμείς; Ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό για να ωφεληθεί το χωριό μας» είπε στη «δημοκρατία» ο οικονομολόγος - φοροτεχνικός και αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Σταύρος Τραγάνης προσθέτοντας ότι το χωριό του «έχει δύο πράγματα: Πολύ αέρα και πολύ νερό».

Ετσι, μαζεύτηκαν 50 άτομα και συνέστησαν μια ανώνυμη εταιρία με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ.

Επιχορήγηση

«Το ξεκινήσαμε αμέσως και καθεμία οικογένεια έβαλε 1.200 ευρώ» είπε ο κ. Τραγάνης, ενώ παράλληλα άρχισαν τις μελέτες καταθέτοντας σχετικό φάκελο στον Αναπτυξιακό. Οσο προχωρούσαν η πορεία των αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και οι σχετικές μελέτες για το έργο, τα μέλη της ανώνυμης εταιρίας έφτασαν τα 140, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε σημαντικά και σήμερα αγγίζει το ποσό του 1.200.000 ευρώ. Το όλο εγχείρημα εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό, με αποτέλεσμα να πάρει επιχορήγηση 50%, ενώ το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 1.800.000 ευρώ.

«Εχουμε τελειώσει με όλα τα προαπαιτούμενα. Από μέρα σε μέρα θα λάβουμε το τελευταίο έγγραφο από το δασαρχείο και θα αρχίσει το έργο» ανέφερε ο κ. Τραγάνης προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος των εσόδων θα δίνεται στον Σύλλογο Μαλακασιωτών προκειμένου το χωριό να αρχίσει να έχει έσοδα, να γίνονται έργα και η όλη προσπάθεια να περάσει στην επόμενη γενιά.

Πηγή: Εφ. Δημοκρατίa

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 επισκέπτες και κανένα μέλος