Η Κοινωνία των Πολιτών μπροστά στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης των ορεινών όγκων της χώρας

Η Κοινωνία των Πολιτών μπροστά στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης των ορεινών όγκων της χώρας

περτ

Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα στο στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Τρικάλων, 6 και 7 Ιουνίου 2015

«Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων. Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση».

Διοργάνωση από το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας

Με την υποστήριξη : Δευτεροβάθμια ΜΚΟ “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, MΚΟ “Πράσινη Κιβωτός ”, Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ” ,Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς Τρικάλων

Περισσότερα...

Τρίκαλα. Για κάθε απαιτητικό επισκέπτη

Η εναλλαγή από λίμνες, ποτάμια, ανθισμένα λιβάδια, χιονισμένα τοπία, μοναδικά δάση άφθαστης ομορφιάς, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους επισκέπτες της, οι οποίοι μπορούν να ακολουθήσουν όλα τα είδη του σύγχρονου εναλλακτικού τουρισμού.

Περισσότερα...

Εναλλακτικός τουρισμός

Εναλλακτικός τουρισμός

rafting

Αναρρίχηση στις διαφορετικής δυσκολίας αναρριχητικές διαδρομές των βράχων των Μετεώρων. Πεζοπορία ανάμεσα στους βράχους, πάνω στα μονοπάτια που περπατούσαν και οι μοναχοί. Ποδήλατο βουνού, πεζοπορία ή κατάβαση βουνού (rappel). αλεξίπτωτο πλαγιάς με απογείωση μπροστά από την μονή Αγίου Στεφάνου. 

Περισσότερα...

Γιατί απαιτούνται εναλλακτικές στρατηγικές ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος

Γιατί απαιτούνται εναλλακτικές στρατηγικές ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος.

Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα εναλλακτικές στρατηγικές ανάπτυξης για τους παρακάτω λόγους:

  • Γιατί το ακολουθημένο μοντέλο ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να στηρίζεται στο ξεπερασμένο δίπτυχο ήλιος - θάλασσα. Ο τουριστικός προορισμός Ελλάδα έχει κουράσει πλέον την διεθνή τουριστική ζήτηση. Βασικός στρατηγικός στόχος θα πρέπει να είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, ώστε να προσφέρεται ποικιλία ποιοτικών υπηρεσιών, που θα καλύπτουν το ευρύτερο δυνατό φάσμα της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας ζήτησης.
  • Γιατί η Ελλάδα έχει αναπτύξει τουριστικό προϊόν μαζικής και σε γενικές γραμμές χαμηλής ποιότητας προσφοράς, που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το οποίο έχει ανάγκη να αναβαθμιστεί.
  • Γιατί πρέπει να προκαλέσουμε διάχυση της τουριστικής και γενικά της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την χώρα, προωθώντας την περιφερειακή εισοδηματική σύγκληση.
  • Γιατί υπάρχουν πολλές κρυμμένες αναξιοποίητες δυνάμεις στην χώρα οι οποίες μπορούν να απογειώσουν το τουριστικό προϊόν, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη.
  • Γιατί θα πρέπει να επιδιώκουμε την συνεχή βελτίωση και τον εμπλουτισμό του προϊόντος μας.
  • Γιατί μπορεί να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και να αυξηθεί η εξαγωγική δυναμική σχετικά άγνωστων στο εξωτερικό, αλλά πολύ ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας.
  • Γιατί οι ανταγωνιστές μας εφαρμόζουν με επιτυχία εναλλακτικές στρατηγικές ανάπτυξης, κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και κατά συνέπεια θα σταματήσουμε σε λίγο να είμαστε ανταγωνιστικοί.
  • Γιατί έχει εξελιχθεί η ζήτηση στον τουρισμό και υπάρχει μια ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενη και δυναμική αγορά, η οποία ζητά την κατανάλωση νέων περισσότερο εξειδικευμένων και όσον το δυνατόν περισσότερο εξατομικευμένων τουριστικών πακέτων και προϊόντων, τα οποία προς το παρόν η χώρα δεν παρέχει. Έτσι έχουν προωθηθεί κυρίως στην διεθνή αγορά, εξειδικευμένα - εναλλακτικά τουριστικά πακέτα όπως οικοτουρισμού, θρησκευτικού - πολιτιστικού τουρισμού, διακοπών υγείας -ευεξίας, διακοπών περιπέτειας, οικογενειακού τουρισμού με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες των παιδιών, διακοπές για ηλικιακές ομάδες όπως για νέους, για ηλικιωμένους κ.λ.π., πακέτα για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι ανάπηροι, οι ομοφυλόφιλοι, οι έχοντας ειδικές ανάγκες κ.λ.π.
  • Γιατί τέλος θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εποχικότητας και να υπάρξει ζήτηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδο του έτους, τονώνοντας την απασχόληση.
Περισσότερα...

Προτάσεις για τον Εναλλακτικό Τουρισμό και τις Ορεινές περιοχές

Προτάσεις για τον Εναλλακτικό Τουρισμό και τις  Ορεινές περιοχές

 Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των ορεινών περιοχών με φυσικό κάλλος και η απαίτηση για προστασία του περιβάλλοντος, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη τουρισμού με την γνωστή μαζική του μορφή ( παραθερισμός –διακοπές ). Αντίθετα ήπιες μορφές ανάπτυξης, με αειφόρο κατεύθυνση, που να αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, θα ενθαρρύνουν την ορθολογική διαχείριση των  φυσικών πόρων και παράλληλα θα έχουν σαν στόχο μια πολιτική αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης, πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα ολοκληρωμένο εξειδικευμένο σχέδιο για κάθε περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα:

-          Ανάπτυξη κάθε περιοχής με βάση την ιδανική φέρουσα ικανότητα, που θεωρείται λιγότερο τρωτή σε περιβαλλοντικές εντάσεις. Έτσι θα καθορίζεται για τα τοπικά διαμερίσματα, η ικανότητα διατήρησης της πανίδας και χλωρίδας, αριθμού κατοίκων και επισκεπτών, με βάση την βιώσιμη απόδοση των φυσικών πόρων (νερό, χλωρίδα κλπ) αλλά και την αφομοιωτική ικανότητά τους, μη αλλοιούμενων των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών.  

-          Εφαρμογή προγράμματος αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, που να έχει ως σταθερά τη προστασία του περιβάλλοντος και της ορεινής βιοποικιλότητας και θα προωθεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων ήπιων δραστηριοτήτων.

Η τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερης δυσκολίας και απαιτεί ιδιαίτερο σχεδιασμό λόγω των ελλιπών υποδομών , δυσκολίας πρόσβασης,  πληθυσμιακής συρρίκνωσης, εγκατάλειψης των παραδοσιακών δραστηριοτήτων στις ορεινές περιοχές, μορφολογίας του εδάφους, κλιματολογικών συνθηκών και της απόστασης που βρίσκονται τα χωρία και οι λίγοι οικισμοί. Για την τουριστική ανάδειξη των ορεινών όγκων, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα βοηθήσουν τα χωριά στα βουνά να γίνουν μικροί ελκυστικοί προορισμοί των κατοίκων της πόλης αλλά και γενικότερου τουρισμού.

Συντονισμός και κινητοποίηση των τοπικών και των εθνικών παραγόντων και συνεργασία με όλους τους φορείς για την ανάδειξη και προβολή, των ιδιαίτερων φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.