Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου

PLAGIA KOZIAKA 1139

 

Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων είναι δημόσιο δάσος που ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Κράτος. Βρίσκεται στην κεντρική Πίνδο και εκτείνεται μεταξύ των κλιτυών και εξάρσεων των ορεινών όγκων «Κόζιακα» και «Μπουντούρα», σε γεωγραφικό πλάτος 39ο 32' - 39ο 35' και γεωγραφικό μήκος 21ο 33' - 21ο 38' από τον μεσημβρινό Greenwich. Το υπερθαλάσσιο ύψος του δάσους κυμαίνεται από 1.100 έως 1.700 m. περίπου.

Περισσότερα...

ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η μεγάλη ποικιλία κλιματικών και γεωγραφικών συνθηκών της ΠΕ Τρικάλων (πεδινές και ορεινές περιοχές) δημιούργησε την μεγάλη βιοποικιλότητα που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή. 

38392   

     ΧΛΩΡΙΔΑ

     Το χαρακτηριστικό δέντρο των ορεινών περιοχών είναι ασφαλώς, το έλατο, abiescephalonica). Στην περιοχή Περτουλίου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δάση ελάτης, ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και ασκούνται οι φοιτητές της Δασολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.(Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

     Συναντάται επίσης και ο πλάτανος, και ως υδρόφιλο είδος είναι διαδεδομένος ακόμη και σε πεδινές περιοχές, εξαιτίας των υπόγειων υδάτων.

Στην Καλαμπάκα, ευδοκιμούν και οι μηλιές.

     Τα γαϊδουράγκαθα που βρίσκονται παντού στην Ελλάδα αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη βιοκαύσιμα.

     Στις ημι- και ορεινές περιοχές, αφθονούν και αρωματικά φυτά, με κυριότερο εκπρόσωπό τους τη ρίγανη, με τις γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες, το θυμάρι, το χαμομήλι κλπ.

     Η Καλαμπάκα φημίζεται δικαίως για τους ομανίτες, τα μανιτάρια). Στην αγορά υπάρχουν τα γευστικότατα μανιτάρια Λαζαρίνας.

Τα βατόμουρα, υπάρχουν αρκετά σε όλη την περιοχή.

     Στα δάση και στους αγρούς συναντάμε μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων. και ποωδών φυτών

     ΠΑΝΙΔΑ

     Στα δάση των ορεινών όγκων σπάνια θα συναντήσουμε πια την καφέ αρκούδα, που για τη χώρα μας είναι το μεγαλύτερο από τα ζώα της άγριας πανίδας, τον λύκο, το αγριογούρουνο, το ελάφι και το ζαρκάδι.

     Η αλεπού και ο λαγός, απαντώνται σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές. Στις περιοχές αυτές θα βρούμε και ποικιλία πτηνών, όπως ο κότσυφας, η πέρδικα , το τρυγόνι, και άλλα. Υπάρχουν επίσης και αρπακτικά ιερακοειδή όπως το όρνιο και ο φιδαετός.

O Φιδαετός

O Φιδαετός

Αρπακτικό μοναδικό γιατί τρέφεται με ερπετά κυρίως φίδια. Αξιοπερίεργο είναι ότι μπορεί να καταναλώσει χωρίς να κινδυνέψει ακόμη και δηλητηριώδη φίδια. Προτιμά βεβαίως τα νερόφιδα. Είναι περαστικός από την Ελλάδα, παρατηρείται και στα Θεσσαλικά βουνά μόνο το θέρος.

fidaetos 72

Ο γύπας

Ο γύπας

Άλλοτε ήταν ο άρχοντας των βουνών, τρεφόταν με τα ψοφίμια από τα κοπάδια των τσοπάνων και έπαιζε το ρόλο του καθαριστή των βουνών. Από τότε που επιβάλλεται η ταφή των νεκρών ζώων, οι πληθυσμοί του μειώνονται δραματικά. Συχνά βρίσκονται νεκροί γύπες, δηλητηριασμένοι από φόλες.

Gyps-fulvus12

Ο μαυροκόρακας

Ο μαυροκόρακας

Ο πιο μεγάλος κόρακας, με μεγέθους σαν αετός. Παρατηρείται σε μεγάλο υψόμετρο, με την χαρακτηριστική βαριά φωνή σαν βαρύτονος της όπερας. Η διαφορά του με τα μεγάλα αρπακτικά είναι ότι δυσκολεύεται να ανεμοπορήσει αξιοποιώντας τα θερμά ανοδικά ρεύματα όπως κάνουν τα αρπακτικά, έτσι υστερεί σε ταχύτητα πτήσης, συνεπώς δεν μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις, ούτε να κυνηγήσει μεγάλα θηράματα. Ήταν το αγαπημένο πουλί του Απόλλωνα.

32 κοράκι απολλωνα