Νομός Τρικάλων & Δήμοι

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

    1. Δήμος Πύλης με έδρα τη Πύλη.
    2. Δήμος Φαρκαδόνας με έδρα τη Φαρκαδόνα.
    3. Δήμος Τρικκαίων με έδρα τα Τρίκαλα.
    4. Δήμος Καλαμπάκας με έδρα την Καλαμπάκα.

 

ασπροπόταμος τρικάλωνμ

 

ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ… ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ!

     

Η περιδιάβαση των ορεινών περιοχών των Τρικάλων είναι γεμάτη εκπλήξεις. Και είναι βέβαιο ότι ο καθένας βλέπει με τα δικά του μάτια αλλά και με τα δικά του αισθήματα. Ωστόσο, όλοι οι τόποι έχουν τη δική τους ιστορία, τη δική τους ομορφιά, και ο πληθυσμός εκεί πάνω στα χωριά είναι άρρηκτα δεμένος με τον τόπο του κι επικοινωνεί με τη ζωή δια των αισθήσεων!

Περισσότερα...

ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - Μελίνα Σαραφίδου "Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων"

Η κ. Μελίνα Σαραφίδου, Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέπτυξε το θέμα: “Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων”.

 

Aναφέρθηκε στα διαθέσιμα Χρηματοδοτικά εργαλεία, τη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ, την Αρχιτεκτονική των Προγραμμάτων Περιόδου 2014 – 2020, το Πρόγραμμα Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Θεσσαλίας, τους στρατηγικούς στχους της Ολοκληρωμνης Χωρικς Ανπτυξης, και  τα Εργαλεία υλοποίησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης,  Προσδιορισμός οικείων εταίρων για τα Προγράμματα.

Παραθέτουμε την πλήρη εισήγηση της κ. Σαραφίδου.


Χρηματοδοτικά εργαλεία

 

Ο στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την περίοδο 2014 – 2020: «Ισχυρή και καινοτόμος οικονομία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσω της έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη»

Η επίτευξη του Στρατηγικού Στόχου της Περιφέρειας, θα πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων πόρων: Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της ΕΕ περιόδου 2014-2020, εθνικοί πόροι, άλλες πηγές.

Περισσότερα...

Δήμος Πύλης

  • Δήμος Πύλης

 

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού και στους πρόποδες της νότιας Πίνδου απλώνεται η δημοτική ενότητα Πύλης, με συνολικό πληθυσμό 4.492 κατοίκους.

 

Στη δημοτική ενότητα Πύλης περιλαμβάνονται οι κοινότητες και οικισμοί:

Πύλης [κ. 1.839].

  • Αγίου Βησσαρίωνος [κ. 775].
  • Αγίου Προκοπίου [κ. 153].
  • Κοτρωνίου: Κοτρώνιον [υψ.  709μ., κ. 399], Λογγιές [υψ.  366μ., κ. 108].
  • Παλαιοκαρυάς [υψ.  73μ.]: Κάτω Παλαιοκαρυά [κ. 161], Άνω Παλαιοκαρυά [κ. 121], και Μέση Παλαιοκαρυά [κ. 75]. 
  • Πετροχωρίου [κ. 220].
  • Ροποτού: Ροποτό [κ. 276], Άγιος Δημήτριος [κ. 66], Άγιος Ιωάννης [κ. 101], Λογγιές [κ. 53], Παναγία [κ. 74], Πολυθέα [κ. 40], Τσεκούρα [κ. 31]. 

 

palaiokaria

Παλαιοκαρυά

Περισσότερα...

ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - Νίκος Μπλάνας "Χειμερινός Τουρισμός"

«Χειμερινός τουρισμός»

Νίκος Μπλάνας Δρ. περιφ. Ανάπτυξης ορεινών όγκων

Ο κ. Μπλάνας αναφέρθηκε στις παθογένειες που χαρακτήρισαν και τον τομέα του ορεινού τουρισμού στη χώρα. Παράλληλα επέμεινε στις αναγκαίες προτάσεις που πρέπει να αφομοιωθούν για να χαραχθεί επιτέλους στη χώρα μας μια «πολιτική βουνού, αφού τα χιονοδρομικά μας κέντρα δεν είναι ανταγωνιστικά και δεν πρόκειται να είναι, αν δεν μπούν κανόνες, προδιαγραφές  και πάνω από όλα να αναδειχθεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών αυτών, εκπαιδεύοντας χιονοδρόμους που σέβονται τον χώρο και τους ανθρώπους.

 

Πολύ σωστά προωθείται η έννοια της ενιαίας Θεσσαλικής συνείδησης και κατ’ επέκταση της ολοκληρωμένης Θεσσαλικής αναπτυξιακής προσέγγισης σε όλους τους τομείς. Κατά συνέπεια, η συνολική τουριστική διαχείριση του Θεσσαλικού χώρου δεν μπορεί παρά να αποτελεί κρίκο της ανωτέρω προσέγγισης.

Περισσότερα...

Δήμος Φαρκαδόνας

  • Δήμος Φαρκαδόνας

Ο Δήμος Φαρκαδόνας με έδρα την Φαρκαδόνα, έχει πληθυσμό 13.396 κατοίκους, και διαιρείται σε 3 «δημοτικές ενότητες», κάθε μια από τις οποίες διαιρείται σε «κοινότητες».

 

πηνειαδαΠηνειάδα

 

 Η δημοτική ενότητα Φαρκαδόνας έχει συνολικό πληθυσμό 7093 κατοίκους, και περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές κοινότητες και οικισμούς:

Περισσότερα...