Μελισσοκομία

Έρευνα για την μελισσοκομία στη Θεσσαλία από το Μελισσοκομικό Κέντρο

 

bees

 

 Ένας μικρός αριθμός μελισσοκόμων της Θεσσαλίας ασχολείται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία έχει τη μελισσοκομία ως δευτερεύουσα ενασχόληση για την ενίσχυση του κύριου εισοδήματος, που προέρχεται από άλλες πηγές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας την οποία πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι Γιώργος Σαμαράς και Ευαγγελή Ευθυμίου, καθώς και ο κτηνίατρος Γιώργος Παπαθανασίου, του Μελισσοκομικού Κέντρου Θεσσαλίας.

Περισσότερα...

Παραγωγοί της περιοχής

 • Αγρόκτημα Μακρή: μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που από το 2010 καλλιεργεί κυρίως ντομάτα, αλλά και άλλα λαχανικά με βάση τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές και παλιές ποικιλίες σπόρων, χωρίς λιπάσματα και χημικά, με διαλογή με το χέρι και φυσικές μεθόδους παρασκευής και συντήρησης. Παράγει προϊόντα ντομάτας όπως χυμό ντομάτας, λιαστό ντοματάκι μελάτο (με μέλι), πιπεριά κέρατο τουρσί, μπούκοβο από πιπεράκι καγιέν, και πολλά άλλα  (www.makrisfarm.gr).

 • Γαρδίκι Παραδοσιακά Προϊόντα: μια γυναίκα στο χωριό Γαρδίκι των Τρικάλων, η Βάσω Νάζαρη, με την οικογένειά της, αξιοποιεί εδώ και έξι χρόνια τις παραδοσιακές συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς της φτιάχνοντας 18 είδη γλυκών κουταλιού, μαρμελάδες και ζυμαρικά (τραχανά, χυλοπίτες, λαζάνια). (Λεπτοκαρυά Τρικάλων, τηλ. 6978510095)

Περισσότερα...

Βιολογική αγορά στα Τρίκαλα

acts laiki

 

http://www.biothessaly.gr./trikala.php

Βιομελισσοκομία

 

Τα βιολογικά μελίσσια βρίσκονται μακριά από οποιαδήποτε συστηματική καλλιέργεια. Δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα που μπορεί να αφήσουν υπολείμματα. Τρυγάμε τόσο μέλι ώστε οι μέλισσες να έχουν πάντα απόθεμα για τις ανάγκες τους, και τροφοδοτούμε μόνο όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος (πχ μακρύς και βαρύς χειμώνας), έτσι ώστε οι μέλισσες να τραφούν και όχι να αποθηκεύσουν.

bees

Περισσότερα...

Βιοκτηνοτροφία

 

Η βιολογική κτηνοτροφία είναι ένα σύστημα εκτροφής ζώων που στηρίζεται στην φυσική διαβίωση και στην κατανάλωση βιολογικών ζωοτροφών. Η χρήση φαρμάκων περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό ενώ τα ζώα σταβλίζονται και διαβιούν με βασικό γνώμονα την φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Περισσότερα...