Τα ΜΕΤΕΩΡΑ

 

GEOTHAMA 1213

 

 

Τα Μετέωρα είναι ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCOπου χαρακτηρίζουν και αναδεικνύουν την γη των Τρικάλων σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Παρά την επιβλητική τους διάσταση στο χώρο δεν είναι όμως μόνο ένα μνημείο. Έχουν σφραγίσει την ταυτότητα και την εξέλιξη της τοπικής ιστορίας. Εδώ το ηθικό και πνευματικό κεφάλαιο μετασχηματίζεται ανά τους αιώνες και διαμορφώνει κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές αξίες που ανατροφοδοτούν την τοπική δημιουργικότητα. Αυτές οι διαχρονικές αξίες άντεξαν μπροστά στα σαρωτικά κύματα της ισοπεδωτικής βιομηχανικής κουλτούρας και παρέμειναν αμετακίνητες όπως οι βράχοι πάνω στους οποίους χαράχτηκαν αυτές οι αξίες ως φωτεινά παραδείγματα ανθρώπινης έμπνευσης και συλλογικής δημιουργίας. Έτσι, συμβάλλουν στη συγκρότηση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου. Αντικρίζοντας μπροστά μας αυτό το μοναδικό θαύμα της φύσης και πνευματικής δημιουργίας μας προκαλεί να αναστοχαστούμε ότι ο τελευταίος αιώνας της εκβιομηχάνισης δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις αξίες της ζωής μας την κουλτούρα, τις ανάγκες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας του ανθρώπου που πραγματώνονται μέσα στη κοινότητα.

Περισσότερα...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Εισαγωγή πανηγύρια

 

Αναζητώντας το πνεύμα του τόπου, την ανθρώπινη δημιουργία και εμπειρία σε αυτό το φυσικό περιβάλλον που περιγράψαμε στις φυσικές διαδρομές δεν έχουμε παρά να επισκεφθούμε τους πολιτιστικούς χώρους και τα μουσεία της περιοχής που εκθέτουν στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής ιστορίας.

Περισσότερα...

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ

Σπήλαιο Θεόπετρας

Το Σπήλαιο της Θεόπετρας, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Μετέωρα, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία αφού κατοικήθηκε στην μέση Παλαιολιθική περίοδο. Η κατοίκηση του συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της Νεολιθικής εποχής το 300 π.χ άλλα και αργότερα κατά την εποχή του Χαλκού και τους ιστορικούς χρόνους.

Περισσότερα...

ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

meteor

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός πολιτιστικής περιήγησης είναι ασφαλώς τα Μετέωρα, κέντρο θρησκευτικού τουρισμού και πολιτιστικής εμπειρίας στην Ελλάδα.

Εδώ θα μπορούσε κανείς να σπουδάσει και να εμπνευστεί από τις εσωτερικές δυνάμεις της πίστης, πως αυτές αντανακλούν στην ανθρώπινη καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία για να αποτελέσουν στην σύγχρονη εποχή πολιτιστικό πόρο και κοινωνικό κεφάλαιο.

Περισσότερα...

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

prosopsi

Το Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών είναι ένα μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα σε ένα επιβλητικό κτήριο 1100 τμ. στο δρόμο που οδηγεί από την Καλαμπάκα στα Ιωάννινα. Λειτουργεί ζωολογικό μουσείο στο οποίο εκτίθενται περίπου 350 είδη θηλαστικών και πτηνών και ξεχωριστά μουσείο μανιταριών στο οποίο υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη μανιταριών.

Περισσότερα...

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος