Διαδρομή ΑΧΛΑΔΙΑ

Διαδρομή ΑΧΛΑΔΙΑ

 

Οικισμός των Χασίων (600 μ.) σε απόσταση 30 χλμ. από την Καλαμπάκα, στο δρόμο προς τα Γρεβενά. Είναι ένα από τα πέντε χωριά που συγκροτούν το Δήμο Χασίων.

 

Γύρω του υψώνονται οι βουνοκορφές Γκιάτας (700 μ.) και Κυρίτσης, ενώ το χωριό δροσίζουν οι πηγές Κρανιά (στην είσοδο, μέσα σε πλατάνια), Τζιγκόρο (ανατολικά του οικισμού στα όρια της Ασπροκκλησιάς) και Κόκκινος Νόχτος (βόρεια σε άβατο μέρος). Αξιόλογο είναι το εκτάσεως 1000 στρ. δάσος με βελανιδιές και πλατάνια καθώς και τα σπήλαια Γκαβοδήμου και Βαϊνά. Σε απόσταση 1,5 χλμ. ΒΑ βρίσκεται κρυμμένη στις βελανιδιές η ξύλινη βρύση «Λάη».

Περισσότερα...

Διαδρομή ΑΓΙΟΦΥΛΛΟ (ΒΕΛΕΜΙΣΤΙ)

Διαδρομή ΑΓΙΟΦΥΛΛΟ (ΒΕΛΕΜΙΣΤΙ)

 

Μέσα σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 620 μ. και απόσταση 27 χλμ. από την Καλαμπάκα, βρίσκεται το Αγιόφυλλο, στεφανωμένο από δρυς στο βορρά και με θαυμάσια θέα στο νότο. Είναι ένα από τα πέντε χωριά που συγκροτούν το Δήμο Χασίων. Οι 700 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργοκτηνοτροφία, ενώ κάποιοι από αυτούς εργάζονται στην τοπική ιδιωτική ξυλοβιοτεχνία.

Περισσότερα...

Διαδρομή ΑΓΝΑΝΤΙΑ (ΟΣΤΡΟΒΟΣ)

Διαδρομή ΑΓΝΑΝΤΙΑ (ΟΣΤΡΟΒΟΣ)

 

Η Αγναντιά, 32 χλμ. ΒΔ της Καλαμπάκας, αμφιθεατρικά χτισμένη στα πλάγια της Τζουμανάλτας σε υψόμετρο 750 μ., κατοικείται από 300 περίπου γεωργοκτηνοτρόφους που το καλοκαίρι τετραπλασιάζονται φτάνοντας τα 1200 άτομα περίπου. Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι δασώδης (24.000 στρ. βαλανιδιές και πεύκα) και με άφθονα νερά: ο ποταμός Γκόλνα, οι πηγές Μαντζαράκι, Χελιμόδι, Κανάλια Διακογιάννη, Λεπτοκαρυά. Στη Τζιαρούνα υπάρχει καταρράκτης ύψους 12 μ. Από τη Τζουμανάλτα διακρίνονται τα Γρεβενά.

Περισσότερα...

Διαδρομή ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙ (ΔΟΥΛΙΧΙ)

Διαδρομή ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙ (ΔΟΥΛΙΧΙ)

Πανέμορφο γραφικό χωριό της ορεινής ζώνης σε υψόμετρο 900 μ. και απόσταση 33 χλμ. από την Καλαμπάκα, με πληθυσμό 280 περίπου κατοίκους, στην πλειοψηφία τους γεωργοκτηνοτρόφους.

Τοπίο αλπικό με τις δεσπόζουσες βουνοκορφές των Χασίων Βίγλα ή Μπαταλούπι (1.600 μ.), Σταλοβάρι (1.400 μ.) και Μεσοβούνι (1.200 μ.), το δάσος Λειβάδια που αποτελείται από 2.000 στρ. μαύρης πεύκης, τον ποταμό Κακοπλευρίτη που πηγάζει από την κορυφή του Προφήτη Ηλία και τις πηγές Ράτσια στο εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής και Αγ. Κοσμά στην είσοδο του χωριού στο γεφύρι Αμπέλια. Στις εκκλησίες του Αη-Γιάννη και Αγ. Κοσμά υπάρχουν χαλάσματα φρουρίων.

Περισσότερα...

Διαδρομή ΟΞΥΝΕΙΑ (ΜΕΡΙΤΣΑ)

Διαδρομή ΟΞΥΝΕΙΑ (ΜΕΡΙΤΣΑ)

 

Πανοραμική Οξύνειας

 

Ορεινό χωριό (500 μ. υψ.), 23 χλμ. ΒΔ της Καλαμπάκας, στην αριστερή πλευρά της Εθνικής Οδού Καλαμπάκας - Γρεβενών, πλησίον του ποταμού Μύκανη. Περικλείεται από 14.000 στρ. δρυών και πλατάνων, ενώ από το ύψωμα «Καλόγεροι» είναι ορατά τα Μετέωρα και ο Όλυμπος. ΒΔ του χωριού, στα σύνορα με Κακοπλεύρι βρίσκεται το σπήλαιο «Γκιγκόρος».

 

Το όνομα του χωριού επί Τουρκοκρατίας ήταν «Μερίτσα» (ήμερο μέρος, ετυμολογούν οι ντόπιοι) και περιλαμβάνει τον ακατοίκητο οικισμό Μύκανη, όπου βρίσκονται δύο ιδιωτικοί κυλινδρόμυλοι και βιομηχανία τσιμεντόλιθων. Οι κάτοικοι του χωριού, γύρω στις 750 ψυχές, είναι κυρίως γεωργοκτηνοτρόφοι, ενώ κάποιοι απασχολούνται στον κυλινδρόμυλο και τη μονάδα τυροκομικών προϊόντων.

36790248

Περισσότερα...

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 επισκέπτες και κανένα μέλος