Ο ασπροπάρης έχει απομείνει μόνο με τρία ζευγάρια του είδους
Θανάσιμη απειλή αποτελεί για τον ασπροπάρη, το πουλί σύμβολο των βράχων των Μετεώρων, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση. Η έλευσή του στην περιοχή των Μετεώρων προμηνύει την έλευση της άνοιξης, της εποχής που τα ζώα «κατεβάζουν» πιο παχύ γάλα , γι’ αυτό και οι ντόπιοι τον αποκαλούν «Τυροκόμο».
Περισσότερα...Χαρακτηρισμένες ζώνες – Διαχειριστικό καθεστώς.
Στα Αντιχάσια Όρη - Μετέωρα έχουν θεσμοθετηθεί και οριοθετηθεί οι εξής προστατευόμενες περιοχές:
• Καταφύγια Άγριας Ζωής: Κοτρώνι Γερακαρίου έκτασης 1.892 εκταρίων, Καναλάκι (Καστρακίου-Βλαχάβας) έκτασης 662 εκταρίων, Αρκουδόρεμα- Πλαστήρας (Σπαθάδων) έκτασης 593 εκταρίων, Σβόρος-Πετρομαγούλα ("Ελληνοκάστρου" - Λιοπράσου) έκτασης 1.165 εκταρίων.
• Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Κόζιακα
Περισσότερα...Τα πουλιά που συναντώνται είναι
Δρυοκολάπτης
Φιδαετός
Η περιοχή είναι Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά «GR053 Αντιχάσια όρη – Μετέωρα» έκτασης 17.000 εκταρίων, σύμφωνα με την έκδοση «Important Bird Areas in Europe» (Bourdakis & Vareltzidou 2000) του BirdLife International και τον χάρτη με τα όρια της περιοχής που έχει παραχθεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η περιοχή περιλαμβάνει τα Αντιχάσια όρη εντός των ορίων του νομού Τρικάλων, τα βράχια των Μετεώρων, την κοιλάδα του ποταμού Ίωνα, την πεδιάδα του ποταμού Ληθαίου, τον κάμπο και την κοίτη του ποταμού Πηνειού με τον σκουπιδότοπο της Καλαμπάκας, και το βορειοδυτικό τμήμα του όρους Κερκέτιο (Κόζιακα) απέναντι της Καλαμπάκας.
Περισσότερα...Η περιοχή των Αντιχασίων - Μετεώρων είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους για τα αρπακτικά πουλιά στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός ανοικτών εκτάσεων, βραχωδών εξάρσεων και δασωμένων ρεματιών την καθιστούν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη αρπακτικών. Στην περιοχή, εξάλλου, βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία Ασπροπάρη στην Ελλάδα (10+ ζεύγη). Άλλα είδη προτεραιότητας (αρπακτικά) που απαντώνται και αναπαράγονται στην περιοχή είναι ο κραυγαετός, o Φιδαετός, o τσίφτης, το Χρυσογέρακο και ο πετρίτης. Η περιοχή είναι, επίσης, σημαντικότατος βιότοπος για τον λύκο, όπου η παρουσία του είδους είναι μόνιμη και αναπαράγεται συστηματικά. Η περιοχή εμφανίζει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αντιπροσωπευτικότητα για το είδος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή έχει επανεμφανισθεί και αναπαράγεται, ύστερα από απουσία πολλών δεκαετιών, και η αρκούδα. Απαντάται επίσης ζαρκάδι, λαγός, κουνάβι, νυφίτσα, σκίουρος αλλά και ερπετά, ψάρια του γλυκού νερού, έντομα).
Εικόνα 1: Ασπροπάρης Neophron percnopterus
Περισσότερα...