Γενέσι - Δημοτικό Διαμέρισμα Τρικκαίων

Γενέσι

 

Το Γενέσι (Τοπική Κοινότητα Γενεσίου - Δημοτική Ενότητα ΚΟΖΙΑΚΑ), ανήκει στον δήμο Τρικκαίων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. και σε απόσταση 22 χλμ. από τα Τρίκαλα. Η επίσημη ονομασία είναι “το Γενέσιον”.

 

Η υψηλή γεννητικότητα δικαιώνει και το όνομα του χωριού «Γενέσιον» καθώς το 70% των κατοίκων του χωριού αποτελείται από πολύτεκνες οικογένειες.Οι κάτοικοί του είναι περίπου 550 το χειμώνα και 700 το καλοκαίρι. Είναι κυρίως κτηνοτρόφοι και καπνοκαλλιεργητές. Παλαιότερα ασχολούνταν με την υλοτομία και την κτηνοτροφία ενώ από το 1975 άρχισαν την καλλιέργεια του καπνού, τύπου μαύρο Ελασσόνας.

Κατά την περιπλάνηση στο χωριό συναντά κανείς τις τρείς εκκλησίες, του χωριού, Αγίων Αναργύρων, Αγίας Παρασκευής και Κοίμηση της Θεοτόκου, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη φήμη του χωριού ως το μοναδικό απάτητο μέρος από τους Τούρκους, κατά την τουρκοκρατία.

Ανάμεσα στα στενά δρομάκια, κατηφορίζοντας νοτιοδυτικά, βρίσκεται ένα αξιόλογο πολιτιστικό κτίσμα, το οποίο αξίζει να θαυμάσει κανείς και είναι ο λίθινος νερόμυλος. Σ' ένα τσιμεντένιο δρόμο, λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η τοποθεσία της Κρυόβρυσης. Τα σκιερά πλατάνια, το παγωμένο νερό της βρύσης και το καταπληκτικό τοπίο δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ξαποστάσουν και να θαυμάσουν τη μαγεία της φύσης απολαμβάνοντας τη δροσιά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πάνω από το χωριό υψώνεται η κορυφή της Κόκκας (1.300μ.), όπου φθάνει κανείς μετά πεζοπορία 2 1/2 ωρών, ή 1 1/2 ώρας με αυτοκίνητο. Αρκετά κοντά βρίσκονται τα Διάσελα (500μ.) και το εξαιρετικής ομορφιάς δάσος της Κοκκινόβρυσης.

Εκτός από πεζοπορία μπορεί να επιδοθεί κανείς και στην ορειβασία στον Κόκκινο Βράχο κοντά στην Κόκκα.

Το Γενέσι πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο: στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) στην ομώνυμη εκκλησία στην Κρυόβρυση, τον Δεκαπενταύγουστο στην κοιμητηριακή εκκλησία της Παναγίας και των Αγίων Αναργύρων (1 Ιουλίου) στην ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο του χωριού. Την ημέρα των πανηγυριών προσφέρεται φαγητό από καζάνι και της Αγίας Παρασκευής γίνεται γλέντι με κλαρίνα στην πλατεία.
Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται στην πλατεία του χωριού, όπου παρουσιάζονται χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα.

Η περιοχή διαθέτει εκπολιτιστικό σύλλογο ο οποίος ιδρύθηκε το 1985 και έχει στο ενεργητικό του πολλές δραστηριότητες.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 145 επισκέπτες και κανένα μέλος