Ανθούσα - Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμπάκας

Ανθούσα 1

 

Η Ανθούσα (παλαιότερη ονομασία Λεπενίτσα) η οποία απέχει 97 χλμ. από τα Τρίκαλα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κέδρος και απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα.

 

Στην είσοδο του χωριού Ανθούσα (Λίπιντζα) βρίσκεται ένα μονότοξο με ημικυκλικό τόξο, γεφύρι και γεφυρώνει το ρέμα «Λεπενίτσης» που πηγάζει από τις Ν.Δ. πλαγιές του βουνού Τρίκορφο (1727μ.) του σχηματισμού της Μοράβας και χύνεται στον Ασπροπόταμο. Κοντά στον επαρχιακό  δρόμο Τρία Ποτάμια­ Χαλίκι  και λίγο πριν τη διακλάδωση προς Ματσούκι, Καλαρρύτες και Ανθούσα βρίσκονται η Μονή της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας (1799) και το παραδοσιακό γεφύρι του Μίχου, η λειτουργία του οποίου είναι σημαντική ακόμη και σήμερα, αφού αποτελεί πέρασμα για το παρακείμενο μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου. Βρίσκεται πάνω στον Χαλικιώτικο, τον πρώτο παραπόταμο του Αχελώου. Αξίζει να περπατήσει κανείς παράλληλα προς την κοίτη του Αχελώου και μέχρι το σημείο της συμβολής των παραποτάμων του Λεπενιτσιώτη, Χαλικιώτη και Νέγκρι. Αξιόλογες είναι και οι πηγές Λιανούρα, Ρέντα, Κρανιά και Γούπι.

Το χωριό είναι ακατοίκητο τον χειμώνα (οι περισσότεροι κάτοικοι διαχειμάζουν στην περιοχή των Φαρσάλων) και αρχίζει να αποκτά πάλι ζωή από τα μέσα της Άνοιξης. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του χωριού φθάνει τα 500 άτομα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την υλοτομία στα εξαιρετικά πλούσια δάση της περιοχής και την μελισσοκομία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική των σπιτιών στην οποία κυριαρχεί η πέτρα ως κύριο δομικό υλικό. Οι πηγές που χρησιμεύουν για την ύδρευση του οικισμού είναι ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλης περιοχής. Χαρακτηριστικές είναι οι λιθόκτιστες βρύσες Σκάλα, Αρμιάνα, Ασκούμπα, Μπέρτη, Σκουπάτη, Λαμσάτα, Πέρδικα, «Στο Κεφάλι».

Αρκετά είναι και άλλα μνημεία που διασώθηκαν στην περιοχή του χωριού, όπως η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, μονόκλιτη βασιλική του 1730 με πλούσιο αγιογραφικό διάκοσμο και σκαλιστό τέμπλο, ο ναός των Αγίων Πάντων, λιθόκτιστο οικοδόμημα με σκαλιστό τέμπλο στο υπέρθυρο του γυναικωνίτη του οποίου βρίσκεται χαραγμένο το έτος αποπεράτωσης του ναού, 1786, ενώ η θεμελίωσή του μαρτυρείται πως άρχισε το έτος 1730. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ναοί του Αγ. Γεωργίου (1810) και Αγ. Αθανασίου (1868). Τέλος αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Αρχοντικό του Παπαστεργίου, λιθόκτιστο οικοδόμημα του 1877.

Δραστηριότητες που μπορεί να επιδοθεί κανείς είναι η ορειβασία στη Μεγάλη Ρόνα, το Μεσοβούνι και το Νέγκρι και το ψάρεμα πέστροφας στα ποτάμια.

Στο χωριό έχει δημιουργηθεί Λαογραφικό μουσείο από τον Πολιτιστικό σύλλογο. Ο χώρος που στεγάζεται είναι το κτίριο του παλιού σχολείου, το οποίο έχει ανακαινιστεί.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 48 επισκέπτες και κανένα μέλος