Η Αγία Παρασκευή ή Τζούρτζια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της ενότητας Ασπροποτάμου και βρίσκεται στα δυτικά του νομού Τρικάλων, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 950 μ. και πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου, νοτίως του Μετσόβου και βορειοδυτικά της Ελάτης ή Τύρνας. Η πρόσβαση γίνεται από τις δύο εισόδους της Πίνδου, είτε από την πλευρά των Τρικάλων, μέσω Πύλης- Ελάτης (50 χλμ.), είτε από την Καλαμπάκα, από γέφυρα Μουργκάνη (60 χλμ).
Κατά την απογραφή του 2010, η Αγία Παρασκευή είχε πραγματικό πληθυσμό 296 κατοίκους. Το καλοκαίρι, το χωριό φιλοξενεί επισκέπτες και συγκεντρώνει ως 2.500 κατοίκους το καλοκαίρι αλλά το χειμώνα ερημώνει καθώς δεν έχει μόνιμους κατοίκους.
Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με την μετακινούμενη κτηνοτροφία που ορίζονταν από την ύπαρξη ή μη τροφής για τα ζώα τους. Εδώ οι τυροκόμοι παρήγαγαν κεφαλοτύρια. Το χειμώνα οι κάτοικοι μετακινούνται στα χωριά του κάμπου Άγιος Δημήτρης Καρδίτσας, Φαρκαδώνα (Τζιότη) Καρδίτσας, Ξυλάδες (Γιανντσαχώρι) Φαρσάλων, Αμπελιά (Δεριγκλί) Φαρσάλων, Βελισιώτη Δομοκού, Θαυμακό (Σκάρμιτσα) και Ν. Μοναστήρι.
Στην είσοδο του οικισμού Αγ. Παρασκευής, εντυπωσιάζει ο καταρράκτης "Κόντενα" . Στα όρια των κοινοτήτων Διάβας - Αγ. Παρασκευής, δύο χιλιόμετρα περίπου βόρεια της Αγίας Παρασκευής και απέναντι (ΝΔ) από την Καλαμπάκα, σε υψόμετρο 450 μ. περίπου, είναι κατασκευασμένο από ογκόλιθους, μερικοί από τους οποίους ξεπερνούν σε μήκος τα 2 μέτρα, το Κάστρο Αγίας Παρασκευής. Κοντά στο χωριό Τζούρτζια, στη θέση «Λιβάδια» , συναντάμε τον μεγαλύτερο καταρράκτη της περιοχής τον οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν «Το μαντάνι του Δαίμονα». Το ύψος του ξεπερνά τα 15 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων.
Την ομορφιά της περιοχής συμπληρώνουν τα γάργαρα νερά των πηγών Λούνι, Σέχα, Γκραίκου, Χασάνη, Μπάντι και Τζούρτσανο, Γκοντισόρο (βλάχικα: μπροστά στον ήλιο) άλλες μέσα στον οικισμό κι άλλες σε υψόμετρο 1.700 και 1.900 μ., που σχηματίζουν ορεινούς χείμαρρους.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ο Ι. Ναός της Αγίας Παρασκευής (1896), τα ξωκλήσια των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Αγίας Μαρίνας και τέλος ο Ι.Ν. Αγιου Γεωργίου (πρίν το 1790) με σταυροειδή τρούλο.
Κορυφαία στιγμή για τη ζωή του οικισμού αποτελεί το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής (25-28/7), όταν εκτός των καθιερωμένων εμφανίζονται χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακές στολές και οι νέοι του χωριού περιφέρονται σε όλα τα σπίτια του χωριού με τη συνοδεία της δημοτικής ορχήστρας.
Καθαρά θρησκευτικές είναι οι εορτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29/6) και της Αγίας Μαρίνας (17/7) ενώ τον Αύγουστο ο σύλλογος ΦΑΤΑ (Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας Αθαμανίας) της περιοχής διοργανώνει το ετήσιο αντάμωμα.