Ο Ασπροπόταμος, το τρικαλονό παιδί του Αχελώου

Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου, νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων, εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Η λαϊκότερη ονομασία του ποταμού είναι Ασπροπόταμος ή Άσπρος, ίσως λόγω της αφρισμένης εικόνας του κατά τους ανοιξιάτικους μήνες όταν λιώνουν τα χιόνια.

krania-aspropotamos

ΠΗΝΕΙΟΣ

Οι άνθρωποι ήδη από τη νεολιθική εποχή (περ. 6700 – 3300 π.Χ), κατά την οποία  αρχίζουν να καλλιεργούν  διάφορα φυτά, δημητριακά και όσπρια, κοντά σε μέρη όπου υπήρχε νερό και να φτιάχνουν τα σπίτια τους κοντά στα χωράφια τους, εκμεταλλεύτηκαν τα νερά του ποταμού.πεινηοσ

Περισσότερα...

Πηγές Αχελώου. Aσπροπόταμος, Τρίκαλα.

Πηγές Αχελώου. Aσπροπόταμος, Τρίκαλα.

 

Πηγές Αχελώου. Aσπροπόταμος, Τρίκαλα.

Βιότοποι-Υγρότοποι

Από τους 255 τύπους οικοτόπων που έχουν καταγραφεί στην ΕΕ, οι 110 έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, ενώ 76 από τα είδη που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα βρίσκονται επίσης στην ελληνική επικράτεια. Ο εθνικός κατάλογος της χώρας μας περιλαμβάνει 264 περιοχές, από τις οποίες οι 52 έχουν δηλωθεί ως "Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά". Στο νομό Τρικάλων υπάρχουν τρεις γεωγραφικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή Ασπροποτάμου (GR 1440001), η περιοχή Κόζιακα (GR 1440002) και η περιοχή των ορέων Αντιχασίων & Μετεώρων (GR1440003). Επίσης υπάρχουν άλλες τρεις περιοχές που καλύπτουν μικρά τμήματα του νομού και έχουν ενταχθεί και αυτές στο Δίκτυο Natura 2000.

 

ασπροποταμος

Περισσότερα...

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 επισκέπτες και κανένα μέλος