ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Μύλος Ματσόπουλου

Ο Μύλος του Αγαθοκλή (Ματσόπουλου)-Η πρώτη βιομηχανική επένδυση στα Τρίκαλα

Μια εναλλακτική εμπειρία στα αξιοθέατα των Τρικάλων είναι η επίσκεψη στο πάρκο Ματσόπουλου. Είναι ένα πάρκο που διαμορφώθηκε στο κτίριο της πρώτης  βιομηχανικής επένδυσης στα Τρίκαλα και αφορούσε το βασικό είδος διατροφής, το αλεύρι. Πρόκειται για το κτίριο που ανήγειραν οι αδελφοί  Αγαθοκλή στην περιοχή Αληκαρά υδρόμυλο, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 1885, υπό την διεύθυνση του Αριστείδη Αγαθοκλή.

Ο χώρος αυτός είναι ένα θαυμάσιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένος από Αυστριακούς αρχιτέκτονες.

Ο «Μύλος» είναι πλήρες κτιριακό συγκρότημα, εργοστάσιο μεταποίησης με πολλές συνδυασμένες λειτουργίες, υποστατικά, προσκτίσματα, αποθήκες και μεγάλο  περιβάλλοντα χώρο.  Είναι το συνολικό κατασκεύασμα που δέχεται το πρωτογενές γεωργικό προϊόν σιτάρι ή καλαμπόκι και το μετατρέπει σε άλεσμα  επιθυμητών κοκκομετρικών διαβαθμίσεων, το αλεύρι, έτοιμο να ζυμωθεί και να παραχθεί  βασικό και πρωταρχικό προϊόν για τον ανθρώπινο οργανισμό, το ψωμί.

Όταν η βιομηχανοποίηση της παραγωγής αλεύρων άφησε πίσω και στο περιθώριο τις εγκαταστάσεις του παραδοσιακού μύλου τότε οι μύλοι και οι περιβάλλοντες αυτούς χώροι αφέθηκαν στη λήθη, στο μαρασμό και την εγκατάλειψη.

Όπως παρουσιάζουν σήμερα οι εμπνευστές αυτού του χώρου, το εγχείρημα στην ιστορική αλληλουχία των ανθρώπινων  επιτευγμάτων και της αφθαρσίας των γεγονότων  μπορούν αυτά τα στοιχειωμένα και απόκοσμα οικοδομήματα να μεταλλαχθούν και  να   αξιοποιηθούν με νέες εκφραστικές μορφές και χρήσεις διατηρώντας παράλληλα τον αυτούσιο διδακτικό μουσειακό  χαρακτήρα.  Είναι έτοιμα και πλούσια αισθητικά  πάρκα αναψυχής και προβληματισμού με απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης τόσο των δομικών και μηχανολογικών στοιχείων όσο και του  φυσικού και υδατικού περιβάλλοντος. 

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 επισκέπτες και κανένα μέλος