ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Οι άνθρωποι και οι κοινωνίες  που ενδιαφέρονται για τα κοινά με όρους εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς διαμορφώνουν και τις τοπικές αξίες.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και Ιστορία της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην περιοχή του δήμου Καλαμπάκας πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό που καλύπτει θεματικά όλη την περίοδο από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει σχολικά εγχειρίδια δημοτικού σχολείου, σχολαρχείου, Γυμνασίου και Λυκείου της Ελληνικής εκπαίδευσης ως και αντικείμενα νηπιαγωγείου. Στις προθήκες του ο επισκέπτης βλέπει αλφαβητάρια, παλιές σχολικές φωτογραφίες και διάφορα σχολικά αντικείμενα, πλάκες με κοντύλια, αριθμήτηρια, όργανα φυσικής και χημείας , σχολικά κουδούνια και σφυρίχτρες, υλικά οικοτεχνίας, τετράδια ιχνογραφίας και καλλιγραφίας.

Ξεχωριστή θέση έχουν τα ενδύματα που φορούσαν παλαιότερα οι μαθητές, η μπλε ποδιές  που φορούσαν τα κορίτσια και τα πηλίκια με την κουκουβάγια για τα αγόρια. υπάρχουν αναδραστικές αίθουσες όπου οι μικροί επισκέπτες μαθητές κάθονται στα θρανία και χρησιμοποιούν τον παλαιό εξοπλισμό της μαθησιακής διαδικασίας.

Υπάρχει αίθουσα των Μετεώρων με υδατογραφίες και γκραβούρες διαφόρων περιηγητών που επισκέφτηκαν τα Μετέωρα τον 18 και 19 Αιώνα, Υπάρχει ειδική αίθουσα του Αισώπου, όπου οι μικροί μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν βίντεο και εικονογραφημένα παραμύθια.

Εκδρομείς από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται καθημερινά το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας για να δουν αυτή την ιστορική διαδρομή της Ελληνικής Εκπαίδευσης του Νεοελληνικού κράτους. Υπάρχει και το αναγνωστήριο με καφέ με δύο αντικριστές σειρές τραπέζια προθήκες που περιμένουν τους επισκέπτες του μουσείου που μπορούν να καθίσουν στο αναγνωστήριο με συντροφιά μια κούπα καφέ.

Όλος ο διάκοσμος εδώ με χάρτες βιβλία και περιοδικά είναι μια ιδέα που έχει μεταφέρει ο ιδρυτής του μουσείου Παύλος Μπαλογιάννης από την Γαλλική πρωτεύουσα και το καφέ “ LeProcope” όπου σύχναζαν διανοούμενοι, πολιτικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Μολιέρος, ο JeanJacquesRousseau, ο Βολταίρος, ο VictorHugo η Γεωργία Σάνδη και άλλοι διανοούμενοι. Στην είσοδο και έξοδο του μουσείου, υπάρχει πωλητήριο για τον επισκέπτη που μπορεί να προμηθευτεί κάποιο αναμνηστικό διακοσμητικό αντικείμενο. Παλιά αλφαβητάρια βιβλία από τα μετέωρα, τετράδια σημειωματάρια και cartespostales από την περιοχή.

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος