Το Σπήλαιο της Θεόπετρας, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Μετέωρα, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία αφού κατοικήθηκε στην μέση Παλαιολιθική περίοδο. Η κατοίκηση του συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της Νεολιθικής εποχής το 300 π.χ άλλα και αργότερα κατά την εποχή του Χαλκού και τους ιστορικούς χρόνους.
Η σπουδαιότητα του σπηλαίου είναι προφανής για τα ανθρωπολογικά ευρήματα και την επιστημονική μελέτη γιατί είναι το μόνο σπήλαιο σε όλη την Ελλάδα με συνεχή κατοίκηση από την μέση Παλαιολιθική έως την μέση Νεολιθική εποχή.
Εκεί βρίσκεται το κέντρο τεκμηρίωσης και εκπαίδευσης του σπηλαίου που άρχισε να λειτουργεί από το 2015. Ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και αναδεικνύει την μεγάλη εκπαιδευτική διάσταση που έχει το κέντρο, αντικείμενο μελέτης ανθρώπινοι σκελετοί, αντικείμενα χρήσης και κοσμήματα φτιαγμένα από κυνόδοντες ελαφιών, όστρακα γλυκού νερού, χάντρες από πυλό κλπ..
Φαίνεται ότι την εποχή εκείνη τα κοσμήματα λειτουργούσαν συμβολικά και ήταν αντικείμενα κύρους. Τέτοια αντικείμενα κύρους βρέθηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας. Το κέντρο μέσα από τα εκθέματα του παρέχει στον επισκέπτη πληθώρα πληροφοριών για τον προϊστορικό άνθρωπο.