Ξεκινάμε για το 2ο «Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία»

 τον Ιούνιο 2017 με τίτλο:

«ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Ξεκινάμε ένα συνέδριο ανοικτό για όλους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, τις εθελοντικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, τις ομοσπονδίες συλλόγων, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τις ΚΟΙΣΠΕ, τους συνεταιρισμούς κλπ, με στόχο την ενοποίηση και την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων για αποτελεσματικές εφαρμογές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Περισσότερα...

Οι μεσάζοντες, οι συνεταιρισμοί και τα λάθη του συστήματος

Η πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας δράσης του Ν. Πιερίας στην πώληση πατάτας ανέδειξε έναν εναλλακτικό τρόπο κατανάλωσης σε μια οικονομία που φθίνει, με διαρκή άνοδο στις τιμές των προϊόντων και μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή. Ο Κωνσταντίνος Τζομίδης, μέλος της εθελοντικής ομάδας δράσης μίλησε στο www.koutipandoras.gr για τη θεαματική απήχηση που είχε ο κόσμος στην αγορά πατάτας:

Περισσότερα...

ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ KAI ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ

 

Η μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετώπισης της παρατεταμένης  οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η  χώρα δεν είναι η υστέρηση σε τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμούς-ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν είχαμε τόσο εξελιγμένη τεχνολογία-αλλά μάλλον διανοητικής υφής και θεσμικής καινοτομίας.

Από τις επιστημονικές και εμπειρικές μελέτες της περιοχής συμπεραίνεται ότι, ο τεχνολογικός  βιομηχανικός εκσυγχρονισμός συνεχώς εξελίσσεται,  δεν παρέχει όμως νέες ευκαιρίες απασχόλησης ώστε να δύναται  να αντιμετωπιστεί η  ανεργία και οι αρνητικές συνέπειες  στη τοπική οικονομία.

Περισσότερα...

Κοινωνική Οικονομία: Πρόταση για τον ανασχεδιασμό των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2020

Πανελληνία Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΏΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2014-20 «ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Η κατάσταση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα σήμερα.

Όλες οι περιφέρειες αυτή τη περίοδο έχουν διαθέσιμους πόρους στα ΠΕΠ στα οποία προβλέπονται πόροι για την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αυτή δε την περίοδο σχεδιάζουν δράσεις για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Περισσότερα...

ΘΕΣ ΓΑΛΑ: Ένας συνεταιρισμός να τον πιεις στο ποτήρι

«Παιδί» της κρίσης ή ένα ζωντανό παράδειγμα επιτυχίας στα δύσκολα χρόνια της ύφεσης είναι ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα. Ένας συνεταιρισμός που γεννήθηκε το 2011 από μια ομάδα 20 νέων παραγωγών από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, οι οποίοι θέλησαν να αλλάξουν το τοπίο της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ξεκινώντας από το μηδέν και αφήνοντας πίσω τους παθογένειες του παρελθόντος, κατόρθωσαν να στήσουν ένα πρότυπο μοντέλο συνεταιριστικής λειτουργίας με οικονομικά αποτελέσματα που θα ζήλευαν αρκετοί συνεταιρισμοί, ενώ οι καινοτομίες του, όπως τα… ΑΤΜ γάλακτος, τον φέρνουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο Συνεταιρισμός διαχειρίζεται σήμερα περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα, καθώς συλλέγει καθημερινά 120 τόνους προϊόντος, με συνολικό τζίρο 27 εκατ. ευρώ. Οι 20 παραγωγοί του έγιναν πολύ σύντομα 100, ενώ καθημερινά ο Συνεταιρισμός συναλλάσσεται πλέον με 20.000 πελάτες.

Περισσότερα...