Η αρχαία Τρίκκη

Η αρχαία Τρίκκη, σημαντική πόλη της θεσσαλικής τετραρχίας της Εστιαιώτιδας, εκτεινόταν ανάμεσα στον ποταμό Ληθαίο που ακόμη και σήμερα διασχίζει τη σύγχρονη ομώνυμη πόλη, και στο λόφο "Κάστρο" όπου πιθανότατα βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη. Στην πόλη υπηρχε ένα από τα παλαιότερα ασκληπιεία για το οποίο ήταν γνωστή η αρχαία Τρίκκη κατά την αρχαιότητα. Η αρχαιότερη γραπτή μνεία της Τρίκκης βρίσκεται στον ομηρικό κατάλογο νηών, όπου αναφέρεται ότι η πόλη συμμετείχε στην εκστρατευτική δύναμη των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο με 30 πλοία και αρχηγούς τους δυο γιους του Ασκληπιού, Μαχάονα και Ποδαλείριο, οι οποίοι είχαν διδαχτεί από τον πατέρα τους την ιατρική τέχνη. Για τις απαρχές της πόλης των ιστορικών χρόνων τα ανασκαφικά στοιχεία είναι πενιχρά και οι γραπτές πηγές φειδωλές. 

TRIKH

Περισσότερα...

Αρχαιότητες

Tο Πελινναίο, πατρίδα του Ιπποκλή που υμνεί ο Πινδαρος στο δέκατο Πυθιόνικό του, ταυτίστηκε από την εποχή του Leake με τα αρχαία λείψανα στη θέση "Παλαιογαρδίκι", βόρεια της σημερινής κοινότητας Πετρόπορου Τρικάλων. Ιδρυτής της πόλης ήταν σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση ο Πέλινος, γιος του Οιχαλιέα από την ομηρική πόλη Οιχαλία της χώρας του Ευρύτου. Πόλη της τετραρχίας της Εστιαιώτιδας, χτισμένη σε στρατηγική θέση στο στενό πέρασμα που δημιουργείται μεταξύ της οροσειράς των Χασίων και του Πηνειού ποταμού, έλεγχε τον οδικό άξονα από την Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα) προς τη Λάρισα. Με μόνιμα εγκατεστημένη σε αυτή μακεδονική φρουρά από τα χρόνια του Φιλίππου Β΄, βρέθηκε στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων σε όλη τη διάρκεια της μακεδονικής κυριαρχίας στη Θεσσαλία, χάρη στην πιστή φιλομακεδονική πολιτική που ακολούθησε.

Αρχαία Πέλιννα  ΤΟΙΧΟς ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Εικόνα 1: Άποψη τμήματος απο το αρχαίο τοίχος της πόλης Πέλλινα.

Τα σωζόμενα τμήματα των τειχών της πόλης αποτελούν σήμερα τα μόνα ορατά λείψανά της, καθώς η έλλειψη συστηματικών ανασκαφών δεν επιτρέπει να αποκατασταθεί εν μέρει η εικόνα της ζωής σε αυτή. Ωστόσο, ενδείξεις για το πολιτισμικό επίπεδο των κατοίκων της, την κοινωνική διαστρωμάτωση και την ιδεολογία τους παρέχουν τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών στα νεκροταφέια της. Από τα παλαιότερα, ξεχωρίζουν η αρχαϊκή χάλκινη τεφροδόχος υδρία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τα χρυσά κοσμήματα από τάφο του 2ου μισού του 2ου αι. π.Χ., που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου. Τα τελευταία χρόνια με αφορμή έργα ύδρευσης και οδοποιΐας ανασκάφθηκαν 62 τάφοι (κιβωτιόσχημοι, λακκοειδείς, κεραμοσκεπείς, θήκες, πήλινες και λίθινες λάρνακες) που καλύπτουν χρονικά το διάστημα από τον 5ο ως και το 2ο αι. π.Χ. καθώς κα ένας καμαροσκεπής Ελληνιστικής Εποχής, που καλύπτονταν από τύμβο. Στα βυζαντινά χρόνια στην ακρόπολη του Πελινναίου χτίστηκε η πόλη Γαρδίκιο, έδρα επισκόπου.

Στο Δήμο Φαρκαδόνας στο Δ.Δ. διαμέρισμα Πηνειάδος εντοπίζεται η περιοχή του Άτραγος, με ιστορία από τον 5ο αι. εποχή που κόβει και το πρώτο νόμισμα που συνεχίζεται μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Από την άλλοτε ακμάζουσα πόλη σώζεται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση αρχαία και βυζαντινά τείχη.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 επισκέπτες και κανένα μέλος