Νότια Πίνδος και τα ορεινά χωριά της

Τα ορεινά χωριά της Νότιας Πίνδου

 

 

 

νοτια πινδος

Νότια Πίνδος

 

Το Λιβαδοχώρι είναι ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές της νότιας Πίνδου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Τρικάλων. Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Γκίονθι. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και με τη γεωργία (κηπευτικά για ιδιωτική χρήση). Στο Λιβαδοχώρι τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι ασχολούνται και με τη συγκομιδή της ρίγανης ενός φυτού σήμα κατατεθέν για το Λιβαδοχώρι και τα γύρω ορεινά χωριά. Το Λιβαδοχώρι έχει επίσης και καταπληκτική θέα στα όρη : «Αβγό», «Όρνιο», «Κερασούλα», «Τραμπάλα» κ.α. Το όρος Αβγό είναι το 32 μεγαλύτερο βουνό στην Ελλάδα με υψόμετρο 2.148 μέτρων. Είναι μόλις 2,5 ώρες περίπου με τα πόδια από το χωριό και στην κορυφή του μπορεί κανείς να μαζέψει τσάι, μπιτούνι (είδος τσαγιού λίγο πιο πικρό), νάνες (χορταρικό είδος βλίτου και πολλά άλλα.

λιβαδοχώρι

Λιβαδοχώρι

 

 

Περισσότερα...

Κόζιακας και τα ορεινά χωριά του

Τα χωριά του Κόζιακα

 

koziakas11Κόζιακας - Κορυφή Αστραπή

 

Η Πύλη ουσιαστικά είναι το χωριό που αποτελεί την επίσημη είσοδο του ορεινού δρόμου προς τις πλαγιές του Kόζιακα. Tο ίδιο το χωριό μοιάζει με προάστιο της πόλης και το τοπίο αλλάζει με την έξοδο από την Πύλη. Ο επισκέπτης θα αντιληφθεί ότι  βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Kόζιακας και Iταμός, που χωρίζονται μεταξύ τους από τον ποταμό Πορτιάτη ή αλλιώς Παρταϊκό. Λίγο πιο μακριά, στα δεξιά, είναι το πανέμορφο τοξωτό γεφύρι του Πορτιάτη, έργο του Aγίου Bησσαρίωνα, παλιού μητροπολίτη της περιοχής. H περίτεχνη κατασκευή του γεφυριού, που χρονολογείται στα 1514, σε συνδυασμό με το επιβλητικό τοπίο μέσα στο οποίο βρίσκεται οπωσδήποτε αιχμαλωτίζει το βλέμμα του επισκέπτη και  προετοιμάζει για τα τοπία που έπονται. Σε 800 υψόμετρο, λίγο έξω από την Πύλη, βρίσκεται και η Mονή του Aγίου Βησσαρίωνα, ένα τριώροφο κτίριο που περιλαμβάνει 336 κελιά, μαγειρεία, φούρνους και την τραπεζαρία των μοναχών. H Mονή διαθέτει και μια βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα. Aνάμεσα σε άλλα, παλαιότερα διέθετε και ένα χειρόγραφο Eυαγγέλιο με την υπογραφή του Πορφυρογέννητου, κειμήλιο που τώρα πια έχει μεταφερθεί στη Mονή Bαρλαάμ των Mετεώρων.

Περισσότερα...

Kόζιακας. Σημαντική περιοχή για τα πουλιά

Κοζιακας2

gr052 όρος Kερκέτιο (Kόζιακας)

       
 
 

Κριτήρια: B2, B3, C6
Συντεταγμένες: 39o 35' B 21o 32' A (

Υψόμετρο: 300-1901 μέτρα
Εμβαδόν: 230,000 στρ.

 
 

Περιγραφή της Περιοχής

Μερικώς δασωμένη ορεινή περιοχή. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κτηνοτροφία, το κυνήγι, η γεωργία και ο τουρισμός.

Περισσότερα...

Βουνά

Η ΠΕ Τρικάλων είναι η περισσότερο ορεινή της Θεσσαλίας και περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από βουνά. Στα ανατολικά υψώνεται ο Τίτανος (693 μ.) και τα βουνά του Ζάρκου, που διαχωρίζουν το νομό από το νομό της Λάρισας. Βόρεια βρίσκονται τα Αντιχάσια, με ψηλότερες κορυφές την Οξυά (1.416 μ.) και τα Μετερίζια (1.381 μ.) Βόρεια, στα σύνορα με το νομό Γρεβενών, βρίσκονται τα Χάσια (ψηλότερες κορυφές Κράτσοβο 1.554 μ. και Ορθοβούνι l.l06 μ.). Δυτικά υπάρχει ο ορεινός όγκος της νότιας Πίνδου, που καταλαμβάνει αρκετά μεγάλο τμήμα του νομού. Συγκεκριμένα στα σύνορα με το νομό Ιωαννίνων υψώνονται οι κορυφές Άσπρα Λιθάρια (1.823 μ.) και Κατάρα (l.705 μ.). (Διαμέσου αυτής γίνεται η επικοινωνία μεταξύ Θεσσαλίας – Hπείρoυ). Νοτιότερα βρίσκονται τα βουνά Λάκμος (Περιστέρι 2.295 μ.), Τζουμέρκα (2.429 μ.).

Αβγο4

 Εικόνα 1: Το όρος Αβγό.

Περισσότερα...

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 επισκέπτες και κανένα μέλος