ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Ιαν 2021
Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση της Δευτέρας, 25/1/2021, για την Κοινωνική Οικονομία.
Στην συνάντηση μετείχαν οι (όπως εμφανίσθηκαν στις οθόνες): Κώστας Οικονομόπουλος, Λουκάς Μπρέχας, Μάγδα Κοντογιάννη, Βασίλης Τακτικός, Πάνος Παπαϊωάννου, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Γιάννης Φραγκούλης, Γιάννης Γκύλλης, Παντελής Πρέζας, Ηλίας Τσίγκας, Γιάννης Αυγενίκου, Αλέξανδρος Μόζ, Γιώργος Καραμπάτος, Ανδρέας Παπαγεωργόπουλος, Θόδωρος Μαλλιάς, Μάρκος Μαλλιάρας, Αλέξανδρος Οικονόμου, Λουκάς Γεωργίου, Μαρία Ανθή κλπ.
Για μια ακόμα φορά ξεκαθαρίσθηκε ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι ΠΛΗΡΗΣ, ΑΥΤΑΡΚΗΣ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ τομέας επιχειρηματικής οικονομικής διαχείρισης. Οι άλλοι δύο τομείς Οικονομικής διαχείρισης είναι η Δημόσια Οικονομική και η Ιδιωτική Οικονομική.
Στην διαχείριση της Κοινωνικής Οικονομίας περιλαμβάνονται κυρίως οι Συνεργατισμοί (Συνεταιρισμοί), τα Ιδρύματα, τα Αλληλόχρεα Κεφάλαια (υπάρχουν δύο στην Ελλάδα) και οι Ηθικές Τράπεζες (αναγνωρίσθηκε μία στην Ελλάδα). Στην Δημόσια Οικονομική ανήκουν τα ΝΠΔΔ & οι Οργανισμοί. Και στην Ιδιωτική Οικονομική βρίσκονται όλες οι κάθε μορφής εταιρείες της αγοράς και των τραπεζών.
Είναι σαφές ότι στην Ελλάδα μετά τον γενικό νόμο 602/1915, από επιλογή, στρατηγική ή πλάνη κατακερματίσθηκε η νομοθεσία για τους Συνεταιρισμούς και καθορίσθηκαν περιστασιακά διαφορετικά εποπτεύοντα υπουργεία … μέχρι πρόσφατα. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ η νομοθεσία για τους συνεταιρισμούς.
Στην Ιδιωτική Οικονομική το κινητήριο εργαλείο, μέχρι και αυτοσκοπός, είναι το χρήμα και αυτό διακινείται συντριπτικά από τις Τράπεζες.
Στην Κοινωνική Οικονομία για το χρήμα υπάρχουν οι Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί και η συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών, και για τους ίδιους τους ποικιλώνυμους συνεταιρισμούς, των οποίων ο σκοπός είναι η ικανοποίηση των αναγκών των μελών τους, το κινητήριο εργαλείο είναι οι ίδιοι οι συνεταιριστές, με ότι έχουν.
Στην συνάντηση της 25/1/2021 ξεκαθαρίσθηκε ότι την Ιδιωτική Οικονομική την «κινεί» το χρήμα των Τραπεζών, και στην Κοινωνική Οικονομία το χρήμα το έχουν οι ίδιοι οι συνεταιριστές-καταναλωτές.
Κεντρική στρατηγική επιλογή για την Κοινωνική Οικονομία, πρέπει να είναι η δημιουργία ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ σε κάθε τοπική κοινωνία πολιτών, και μέσω της συγκέντρωσης των χρημάτων των συνεταιρισμένων καταναλωτών (που ούτως ή άλλως κάπου θα τα έδιναν για τα τρόφιμά και άλλες ανάγκες τους) να χρηματοδοτηθεί η τοπική ανάπτυξη. Η Διεθνής Συμμαχία Συνεταιριστών (ICA) δίνει στρατηγική προτεραιότητα στην ανάπτυξη Καταναλωτικών Συνεταιρισμών. Στοιχεία για την Διεθνή εκστρατεία θα φέρει στις 8 Φεβ 2021, στις 20.00, ο κ Λουκάς Μπρέχας. Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στην σημερινή covid 19 περίοδο σχεδόν όλοι οι τομείς δράσης υπόκεινται σε κάποιας μορφής ενίσχυση, κυρίως οικονομική, με κρατικό χρήμα. Από αυτόν τον γενικευμένο «ιδιότυπο κρατισμό» φαίνεται να ωφελούνται σχεδόν όλοι.
Παίρνουν λεφτά κρατικά ή/& της ΕΕ όλοι οι Δήμοι, όλα τα Υπουργεία, οι Δημόσιοι Οργανισμοί συνεχίζουν να μισθοδοτούν δημόσιους υπαλλήλους χωρίς να παράγουν κάτι «πραγματικό». Οι επιχειρήσεις όλες παίρνουν λεφτά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες παίρνουν λεφτά. Ακόμα και όσοι αύξησαν τους τζίρους και είχαν τους καλύτερους τζίρους της τελευταίας εικοσαετίας, πήραν «αποζημιώσεις». «Επιστρεπτέες ή μη επιστρεπτέες» (!...) προκαταβολές και κάθε μορφής ευφυολογήματα επιστρατεύτηκαν για να «σκορπίσουν» κρατικό χρήμα παντού.
Παντού χρηματοδότησε το κράτος εκτός από την Κοινωνική Οικονομία (αστικοί, αγροτικοί, εργασιακοί συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ, ΚοιΣΠΕ κλπ) και εκτός από τον Τρίτο Τομέα της οικονομίας. Ο Τρίτος τομέας είναι οι εθελοντικές οργανώσεις, οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι Περιβαλλοντικές Ομάδες, οι Εθνικοτοπικές δομές, οι Επιτροπές πολιτών, οι Ενώσεις Πολιτών κλπ, δηλαδή αυτές οι δομές που εκφράζουν την ψυχή της τοπικής κοινωνίας.
Στην ουσία πρόκειται για την ενεργό κοινωνία, αυτή που για λογαριασμό της δημιουργήθηκε ένα από τα ισχυρότερα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ, τα χρήματα του οποίου υφαρπάζουν με διάφορες τεχνικές και ονοματολογίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Ακόμα και η λεγόμενη «κοινωφελής εργασία» «υποκλέπτει» τα κεφάλαια από το ΕΚΤ και τα μοιράζει στο Δημόσιο, αφήνοντας μέχρι σήμερα από έξω όλες τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και όλες τις επιχειρηματικές δομές της Κοινωνικής Οικονομίας. Παλαιότερα «υπέκλεπταν» τα χρήματα του ΕΚΤ για να κάνουν «σεμινάρια» επαγγελματικής κατάρτισης στις μεγάλες εργολαβικές εταιρείες, που έτσι είχαν δωρεάν εργατικό δυναμικό για τις κρατικές εργολαβίες.
Έχοντας επίγνωση των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου ότι μέρος των ενισχύσεων πρέπει να πηγαίνει στους φορείς του τρίτου τομέα και της κοινωνικής οικονομίας, ειδικότερα οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας θα παρέμβουμε επιστολή μας στην Κυβέρνηση να αποκαταστήσει αυτή την άδικη μεταχείριση.
Ο κ Βασίλης Τακτικός ανέλαβε να φέρει στην συνάντηση της 1 Φεβ 2021, στις 20.00, καταγεγραμμένες τις σκέψεις, δυνατότητες και προτάσεις για χρηματοδότηση του Τρίτου Τομέα και της Κοινωνικής Οικονομίας για την κάλυψη της απασχόλησης 1-2 ανέργων κατάλληλων για την ενδυνάμωση των δομών συλλόγων, μη κερδοσκοπικών εταιρειών και συνεταιρισμών..
Είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των δομών που ενισχύουν την «ψυχή» των τοπικών κοινωνιών, ΣΗΜΕΡΑ που είναι απαραίτητη η ενίσχυση της υφέρπουσας εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας των τοπικών κοινωνιών για να αντιμετωπισθεί η κρίση του covid 19.
Άλλωστε η επανενεργοποίηση του Τρίτου Τομέα και των δομών της Κοινωνικής Οικονομίας μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υποστήριξης Προμηθευτικών ή/& Καταναλωτικών Συνεταιρισμών που μοιάζει να είναι μια σημαντική προτεραιότητα στην μετά covid 19 εποχή, ακόμα και μέσα στην κρίση.
Η παραγωγική 1,5 ώρα ανταλλαγής σκέψεως και εμπειριών, για την Κοινωνική Οικονομία, προτάθηκε από τους συμμετέχοντες να γίνεται στο μέλλον δημόσια και έτσι η επόμενη συνάντηση της Δευτέρας, 1 Φεβ 2021, στις 20.00 στο zoom (https://us02web.zoom.us/j/88369683282?pwd=NHkrVTU4M2M4KzdaY2NubUlabnBIZz09) θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω facebookστο προφίλ της «Πανελλήνια-Ένωση-Συμπράξεων-ΚΟ-184911065213528»
Κάθε ένας θα μπορεί να παρακολουθεί, να σχολιάζει, να κοινοποιεί και να γράφει ερωτήσεις ή/& παρατηρήσεις. Και βέβαια να το δει όποτε θέλει.
Ήδη στην παραγωγή του thinktankκαταγράφεται (1) η προσπάθεια ενεργοποίησης 1.000.000€ του Υπ. Εργασίας για προώθηση της Κ.ΑΛ.Ο. και (2) η κινητοποίηση των Περιφερειών για χρηματοδότηση της Κοινωνικής Οικονομίας, που προετοίμασε ο κ Κώστας Οικονομόπουλος.
Η ιδέα του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας-ΙΝΜΕΚΟ σιγά-σιγά γίνεται παραγωγικότερη …
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων