Στρατηγική Αντίληψη για το Βιοτουριστικό Μάρκετινγκ

Έτσι, ίσως έχει αρχίσει να γίνεται πλέον συνείδηση στους εμπλεκόμενους φορείς πως αυτό που η περιοχή μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες δεν είναι ένα μονοδιάστατο προϊόν, αλλά αποτελείται από επιμέρους υπο-προϊόντα, για τα οποία απαιτείται  μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση.

Επομένως, σε ένα πιο αφαιρετικό επίπεδο το βασικό προϊόν εμπλουτίζεται και διευρύνεται, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς. Η στρατηγική Μάρκετινγκ καλείται λοιπόν να γεφυρώσει προσφορά και ζήτηση με τον καλύτερο τρόπο.

Κατά συνέπεια, με βάση τις ανάγκες της αγοράς-στόχου (target group) για κάθε ξεχωριστή περίπτωση απαιτείται εναρμόνιση μεταξύ των μεταβλητών (“4 Ps”) προϊόντος, τιμής, διανομής και προβολής, με σκοπό τη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. Στην περίπτωση της διασυνοριακής περιοχής το στοιχείο της διαφοροποίησης υφίσταται ήδη στην πρώτη ύλη που διαθέτει το βιοτουριστικό προϊόν, χάρη στην αντιληπτή ποικιλομορφία των φυσικών, παραγωγικών και πολιτιστικών διαθέσιμων της περιοχής.

Αναφορικά με την ερώτηση για το κατάλληλο επίπεδο τιμών, η απάντηση είναι πολύ πιο απλή. Η τιμή των βιοτουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλή και ανάλογη με το ποσό που είναι διατεθειμένη η αγορά-στόχος να καταβάλει για την απόκτησή τους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο της προσφοράς (π.χ., τουριστικές υποδομές) όσο και της ζήτησης (δημογραφικά, ψυχογραφικά χαρακτηριστικά κ.λπ.).

Αν σε όλα αυτά προστεθεί ο άυλος χαρακτήρας των προσφερόμενων υπηρεσιών που συμπληρώνουν το βιοτουριστικό προϊόν, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας και οι διαδικασίες παροχής υπηρεσιών (και κατά συνέπεια η ποιότητά τους) αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Η ταξιδιωτική εμπειρία και τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτή διαμορφώνονται επιτόπου. Όποιες και αν είναι οι υποσχέσεις και οι προσδοκίες των τουριστών το βασικό βιοτουριστικό προϊόν εξακολουθεί να βρίσκεται στη «γη» και να «καταναλώνεται» επιτόπου κατά τη διάρκεια του ίδιου του ταξιδιού. Κατά την επίσκεψη και τις προσωπικές επαφές με τους παροχείς των υπηρεσιών στον τόπο προορισμού  η εικόνα της περιοχής «φιλτράρεται» μέσα από τα μάτια των ταξιδιωτών. Αν αναλογιστούμε ότι ο βιοτουρισμός είναι ένας πολύπλοκος «υπερ-κλάδος», που διαπερνάει μια σειρά κλάδων της οικονομίας (π.χ., διαμονή, μεταφορές, εστίαση) και μια σειρά προϊόντων/υπηρεσιών που «εκπροσωπούν» και άλλους επιμέρους κλάδους (είδη λαϊκής τέχνης, πολιτιστικά γεγονότα κ.λπ.), τότε μάλλον το έργο του συντονισμού όλων των φορέων στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής Μάρκετινγκ αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς πρέπει να διαπνέεται από τις αξίες της αμοιβαίας συνεργασίας (συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα-οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών) στη βάση της κατανόησης της συμβολής του βιοτουρισμού στο σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 204 επισκέπτες και κανένα μέλος