Ουσιαστικά έχει να κάνει με το πώς θέλουμε να αντιλαμβάνεται η αγορά –στόχος την περιοχή.
Η πολιτική Positioning και Βranding θεωρείται μια επιτυχής επικοινωνιακή προσπάθεια μονό εάν τα διαδιδόμενα μηνύματα καλύπτουν τους παράγοντες A.I.D.A. δηλαδή:
Attention (Αποσπά την Προσοχή του δέκτη) – Interest (Μετατρέπει την προσοχή σε Ενδιαφέρον) – Desire (Μετατρέπει το ενδιαφέρον σε Επιθυμία) – Action (Μετατρέπει την επιθυμία σε Δράση – Ενέργεια).
Γιατί όσο σωστά σχεδιασμένο κι αν είναι το μάρκετινγκ και όσο κατάλληλα κι αν είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, αν δεν αυξηθεί η επισκεψιμότητα συνειδητοποιημένων βιοτουριστών στην περιοχή, η όλη προσπάθεια χρειάζεται επανασχεδιασμό αφού κρίνεται αναποτελεσματική.
Πριν λοιπόν γίνει αναφορά στις τεχνικές προώθησης θα πρέπει να διαμορφωθεί το μήνυμα που θα επικοινωνηθεί στο κοινό, το οποίο για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να ενσωματώνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Παράλληλα το περιεχόμενο του μηνύματος θα πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία με τους στρατηγικούς στόχους. Έτσι, θα πρέπει να ενημερώνει το κοινό για το βιοτουριστικό χαρακτήρα και τα διαθέσιμα της περιοχής χωρίς να «φορτώνει» τον δέκτη με άσκοπες πληροφορίες.
Ένα επιτυχημένο brand θα αυξήσει τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα της περιοχής, θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για όσους την επιλέξουν ως τόπο διακοπών, θα αναδείξει τα στοιχεία διαφοροποίησής της και θα μειώσει τις επιπτώσεις από τυχόν κρίσεις και κινήσεις ανταγωνιστών. Εντέλει θα συμβάλει στην αύξηση των επισκεπτών και θα δημιουργήσει αυξημένη οικονομική και εμπορική αξία επιτρέποντας αύξηση των τοπικών εισοδημάτων με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η ανάπτυξη ενός κύριου destination brand για τον βιοτουρισμό στην περιοχή των Μετεώρων που θα καλύψει τις ανάγκες προβολής του στην αγορά των Ελλήνων, ξένων τουριστών, καθώς και ενός sub-brand ειδικά για την αγορά των ταξιδιών βιοτουρισμού. Είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις δύο αυτές αγορές που δεν θα ήταν αποτελεσματική η ενιαία επικοινωνιακή τους προσέγγιση.
Το κύριο destination brand θα πρέπει να συμπυκνώνει μέσα από μηνύματα και συμβολισμούς τα εξής προτερήματα της περιοχής:
Αντίστοιχα, η ανάπτυξη του sub-brand ειδικά για την αγορά των ταξιδιών βιοτουρισμού θα πρέπει να συνοψιστεί γύρω από τα εξής χαρακτηριστικά:
Η περιοχή αποτελεί τόπο ιδανικό για όσους επιζητούν δραστήριες διακοπές: παράδεισος των οικοτουριστών, περιοχή με μακραίωνη παράδοση και μοναδικά θρησκευτικά μνημεία, ξεχωριστή επιλογή για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων, τόπος που τον διατρέχουν περιπατητικές διαδρομές ιδιαίτερου οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Χάρη στις προσιτές της τιμές και την ανάπτυξη βιοτουριστικών υποδομών, η περιοχή επιτρέπει στους επισκέπτες της να χαρούν απεριόριστα το χόμπι τους (π.χ. παρατήρηση πουλιών).
Θα πρέπει να ανατεθεί σε δημιουργική ομάδα (π.χ. σε ειδικευμένη εταιρία επικοινωνίας) να αναπτύξει το destination brand και το sub-brand, συμπυκνώνοντας σε αυτά τις ανωτέρω αξίες που αντιπροσωπεύουν την πεμπτουσία αυτού του βιοτουριστικού προορισμού.