Η χρήση των εντύπων διαρκώς φθίνει αφενός λόγω της ευκολίας που παρέχει το διαδίκτυο και οι υπηρεσίες για “έξυπνα” κινητά και αφετέρου λόγω της αυξανόμενης οικολογικής συνείδησης των καταναλωτών.
Όμως και από τη σκοπιά των εμπλεκόμενων φορέων του βιοτουρισμού είναι προτιμητέα η μείωση των δαπανών για έντυπα, αφού οι ίδιες πληροφορίες που περιέχονται σε ένα έντυπο μπορούν χωρίς επιπλέον κόστος να διανεμηθούν σε όλον τον κόσμο μέσω του διαδικτύου (π.χ. ως αρχείο pdf).
Παρόλα αυτά, η παραγωγή και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων αποτελεί οπωσδήποτε ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στις τουριστικές εκθέσεις, καθώς το άτομο έχει τη δυνατότητα διατήρησης και επανεξέτασης της πληροφορίας σε μελλοντικό χρόνο.
Το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να εξασφαλίζει αφενός τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συμμετοχή σε βιοτουριστικές δράσεις και αφετέρου να δημιουργεί αυτό που ονομάζεται «πρωταρχική ζήτηση», δηλαδή την επιθυμία υιοθέτησης της βιοτουριστικής συμπεριφοράς. Για να είναι αποτελεσματικό το μήνυμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εικόνες οι οποίες θα διεγείρουν θετικά συναισθήματα.
Διαδικτυακή Παρουσία της Περιοχής
Η καλύτερη αξιοποίηση του διαδικτύου για το βιοτουριστικό μάρκετινγκ αποτελεί βασική προτεραιότητα του παρόντος Σχεδίου Μάρκετινγκ. Μέσω του Διαδικτύου η Σύμπραξη θα καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με τους βιοτουρίστες που αποφεύγουν το κόστος των μεσαζόντων (ταξιδιωτικά γραφεία).
Το διαδίκτυο παρά τη σύντομη ιστορία του εξελίσσεται τόσο γρήγορα που ήδη ορισμένες από τις δυνατότητές του θεωρούνται παρωχημένες. Έτσι, ενώ πριν μία πενταετία στο πλάνο προώθησης που εξετάζεται θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η «παραδοσιακή» διαφήμιση στο διαδίκτυο, όπως banners, σήμερα προσφέρονται πολύ πιο εξελιγμένα μέσα, όπως αναλυιτκά παρουσιάζονται στο σχετικό παράρτημα.
Απαιτείται:
Συγκεκριμένα, ο εικαστικός και εμπορικός σχεδιασμός της ιστοσελίδας θα προσαρμοστεί στο νέο destination brand της περιοχής, ενώ το περιεχόμενό της θα εμπλουτιστεί με τα στοιχεία του Χαρτοφυλακίου Τουριστικών Προϊόντων καθώς και με νέα κείμενα, βίντεο, χάρτες και φωτογραφίες.
Το ζητούμενο είναι να μετατραπεί η ιστοσελίδα σε ένα ζωντανό περιοδικό με διαρκώς ανανεούμενη ύλη και ελκυστικές προτάσεις για παραμονή στην περιοχή, τα δε στελέχη του Γραφείου Τουρισμού θα λειτουργούν ουσιαστικά ως συντακτική ομάδα αυτού του περιοδικού. Επισκέπτες και οι φίλοι των Μετεώρων και του Περτουλίου θα ενθαρρυνθούν να εισφέρουν κείμενα και φωτογραφίες για τον αγαπημένο τους προορισμό και τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που αποκόμισαν σε αυτόν.
Η οργάνωση των πληροφοριών της ιστοσελίδας θα πρέπει να αντανακλά τις διαφορετικές ανάγκες προσέγγισης και ενημέρωσης καθεμιάς από τις αγορές- στόχους, ώστε κάθε κατηγορία τουριστών να μπορεί να βρει εύκολα ελκυστική, πλήρη και επίκαιρη ενημέρωση στην ιστοσελίδα για όσα την ενδιαφέρουν.
Στον ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας θα πρέπει, συνεπώς, να προβλεφθεί λειτουργικότητα για “usergenerated content” στη λογική του Web 2.0 (του συμμετοχικού διαδικτύου) που θα επιτρέπει τη διατύπωση απόψεων και την ανταλλαγή εμπειριών (με συντονιστή στέλεχος του Γραφείου Τουρισμού).
Μπορούν επίσης να γίνουν ενέργειες Internet Marketing που δεν έχουν κόστος αλλά διατηρούν την περιοχή συνεχώς στην επικαιρότητα και εξασφαλίζουν αξιόλογη προβολή σε ένα ευρύ κοινό. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα ενεργειών:
Με τις τεχνικές του “Search Engine Optimisation” θα διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παρουσία της περιοχής στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης.
Αξιοποίηση των τεχνικών κοινωνικού marketing προκειμένου να προβληθεί μέσω των λεγόμενων κοινωνικών δικτύων (social media). Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν μηνύματα, τα οποία είναι αρκούντως ενδιαφέροντα και ελκυστικά ώστε να προωθούνται μεταξύ φίλων και συνεργατών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και μέσω δικτύων όπως το Facebook, το Twitter και το MySpace. Για αυτό το σκοπό θα χρειαστούν:
Εντυπωσιακές και ασυνήθιστες εικόνες της περιοχής για τη διανομή ψηφιακών καρτ-ποστάλ, παρουσιάσεων σε PowerPoint κοκ.
Το συμμετοχικό στοιχείο π.χ. με τη μορφή μιας ψηφοφορίας για την πιο εντυπωσιακή φωτογραφία ή την πρόσκληση στο κοινό να στείλει δικές του φωτογραφίες από εναλλακτικές δραστηριότητες στην περιοχή
Το στοιχείο της επιβράβευσης π.χ. με τη χορήγηση βραβείων ή την κλήρωση δώρων.
Διαγωνισμοί και κληρώσεις μπορούν να γίνουν χωρίς περαιτέρω κόστος εάν εξασφαλιστούν μερικές φιλοξενίες. Εξυπακούεται ότι τα καταλύματα που θα προσφέρουν φιλοξενία θα προβληθούν στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών.