1. Να προχωρήσουμε στην εύρεση λέξεων-κλειδιών, τις οποίες αργότερα πρέπει να τις ομαδοποιήσουμε σε φράσεις που έχουν το ίδιο θέμα.
2. Μετά πρέπει να βελτιστοποιήσουμε κάθε σελίδα του website, ξεχωριστά για 1-3 από αυτές τις φράσεις-κλειδιά (on-site optimization).
3. Τέλος πρέπει να βρούμε sites που θα κάνουνε link στην ιστοσελίδα μας για τις λέξεις-κλειδιά που θέλουμε (off-site optimization).
Οι διαδικασίες Βελτιστοποίησης της θέσης του site μέσω των Μηχανών Αναζήτησης πραγματοποιείται με τους εξής τρόπους:
1. Ύπαρξη συνδέσμων (links) σε άλλες ιστοσελίδες.
2. Καταχώρηση της ιστοσελίδας στις κύριες μηχανές αναζήτησης μέσω της φόρμας καταχώρησης των ίδιων των μηχανών αναζήτησης.
3. Ύπαρξη ποιοτικού και χρήσιμου για τον επισκέπτη περιεχομένου (γενικού ή ειδικού ενδιαφέροντος) που δυστυχώς συχνά αγνοείται. Κανείς δεν αναζητεί ούτε επισκέπτεται κάτι που δεν είναι χρήσιμο και αντίστοιχα οι μηχανές αναζήτησης πλέον όχι μόνο δεν παρουσιάζουν ευχάριστα στα αποτελέσματα τους οτιδήποτε δεν είναι χρήσιμο για τον χρήστη τους, αλλά και δύσκολα εξαπατόνται στο σημείο αυτό.
4. Ύπαρξη έγκυρου πηγαίου κώδικα, καθώς η βάση κάθε ιστοσελίδας είναι ακόμα η περιγραφική γλώσσα HTML. Αυτή αναγνωρίζουν οι φυλλομετρητές και από αυτήν παίρνουν οι μηχανές αναζήτησης τις πληροφορίες για το περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας. Μοντέρνες τεχνικές όπως Javascript, DHTML, Ajax, Flash κλπ. όπως και οι εικόνες προσδίδουν σε μία ιστοσελίδα ειδικά εφέ και μπορούν να βελτιώσουν τόσο την εμφάνισή της όσο και την αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Πάντως εν γένει αποτελεί κανόνα ότι το κυρίως περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας πρέπει να παρέχεται σε μορφή HTML.
5. Ύπαρξη λέξεων-κλειδιών στα διάφορα κείμενα της ιστοσελίδας. Συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να κάνουμε ανάλυση των συχνών όρων αναζήτησης των χρηστών, να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικούς τρόπους γραφής για έναν όρο ή συνώνυμους όρους κατά την συγγραφή και να ελέγχουμε την πυκνότητα των λέξεων-κλειδιών (keyword density) των κειμένων μας. Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε κατάλληλες λέξεις κλειδιά στον τίτλο, τις κεφαλίδες, στο όνομα του δικτυακού τόπου (domain name), στην διεύθυνση URL και στα στοιχεία εναλλακτικού κειμένου (alt) και τίτλου (title) εικόνων (image), περιορίζοντας τον αριθμό τους τόσο ώστε η ιστοσελίδα να παραμένει εύχρηστη και ευχάριστη για τον επισκέπτη.
6. Ιδιαίτερη προσοχή στους τίτλους των ειδήσεων που χρησιμοποιούμε. Η χρήση περιγραφικών τίτλων, που περιέχουν τις βασικές λέξεις-κλειδιά, που αφορούν στο συγκεκριμένο περιεχόμενο του βιοτουρισμού, σε μορφή φράσης και όχι απλής αναφοράς όρων είναι αναγκαία και αποτελεσματική. Το μέγεθος του τίτλου δεν πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλο. Κάθε σελίδα ενός δικτυακού τόπου πρέπει να έχει ένα και μοναδικό τίτλο. Η χρήση ομοίων τίτλων σε πολλές σελίδες μπορεί να βλάψει σοβαρά την προσπάθεια βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης.
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες κεφαλίδες, καθώς οι κεφαλίδες, μέσω των στοιχείων <h1>,<h2>...<h6> της HTML, συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της δομής της ιστοσελίδας, κάνοντας το περιεχόμενό της πιο σαφές και πιο εύχρηστο για τους επισκέπτες. Το περιεχόμενο των κεφαλίδων φαίνεται να έχει ιδιαίτερο βάρος στην αξιολόγηση της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης.
7. Οι σελίδες ενός δικτυακού τόπου πρέπει να είναι πλήρως συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η σημασία μίας συγκεκριμένης σελίδας για τις μηχανές αναζήτησης μπορεί να προκύψει και από τον αριθμό και την αρχιτεκτονική των συνδέσμων που δέχεται από άλλες εσωτερικές σελίδες του δικτυακού τόπου. Μια πλήρως συνδεδεμένη σελίδα είναι για τις μηχανές (αλλά και για τους ανθρώπους) σημαντικότερη από μια άλλη απομονωμένη. Κατά την δημιουργία εσωτερικών συνδέσεων στον δικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε τον εμπειρικό κανόνα: Κάθε σελίδα δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από τρία κλικ από οποιαδήποτε άλλη σελίδα, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής. Βασική προϋπόθεση για το παραπάνω είναι η χρήση συνδέσμων κειμένου (και όχι π.χ. μέσω Javascript) με το κατάλληλο περιγραφικό κείμενο.
8. Έγκυρη χρήση των μεταδιδομένων από τους χειριστές της ιστοσελίδας, καθώς τα μεταδιδόμενα είναι πληροφοριακά δεδομένα για άλλα δεδομένα. Στην γλώσσα HTML υπάρχουν στοιχεία <meta>, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας σε μία μηχανή αναζήτησης. Τα μεταδιδόμενα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για τις μηχανές αναζήτησης, αν έχουν δημιουργηθεί για να περιγράψουν το πραγματικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
Η βελτιστοποίηση μίας ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης μπορεί να επιτευχθεί στο σύνολό της μόνο αν τα επιμέρους στοιχεία της παρουσιάζουν συνάφεια μεταξύ τους. Ο τίτλος, οι κεφαλίδες, το κυρίως περιεχόμενο και τα μεταδιδόμενα της σελίδας πρέπει να έχουν άμεση, λογική σχέση μεταξύ τους, ειδάλλως οδηγούν σε σύγχυση τόσο τους χρήστες όσο και τις μηχανές αναζήτησης.
Η ύπαρξη συνδέσμων (links), όχι μόνο από αλλά και προς άλλες σχετικές ιστοσελίδες αποτελούν βασικό παράγοντα βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης, κάτι που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό. Οι μηχανές αναζήτησης φαίνεται ότι αξιολογούν τόσο τον αριθμό όσο και την ποιότητα των συνδέσμων μίας σελίδας προς σελίδες άλλων δικτυακών τόπων με σχετικό, χρήσιμο περιεχόμενο. Η κατάλληλη δημιουργία συνδέσμων μπορεί λοιπόν να συμβάλλει θετικά στην βελτιστοποίηση ειδικά νέων ιστοσελίδων.
Η ηλικία του περιεχομένου παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς οι μηχανές αναζήτησης μάλλον αναλύουν και την ηλικία μίας ιστοσελίδας καθώς και των συνδέσμων προς αυτή, δηλαδή λαμβάνουν υπόψη τον χρόνο κατά τον οποίο ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο βρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο.