Επιμέρους δείκτης αξιολόγησης για τα social media

Επειδή πολλοί ​​πελάτες μπορεί να έρθουν απευθείας στο κατάστημα για να κάνουν τις αγορές τους, θα πρέπει το προσωπικό όταν εξυπηρετεί τους πελάτες να τους ρωτήσει αν είδε το προϊόν στο Twitter ή  στο  Facobook.

Μια άλλη μέθοδος για να διαπιστωθεί η απόδοση των μέσων αυτών θα ήταν η προσφορά να περιλαμβάνει έναν απλό κωδικό προώθησης, δηλαδή έναν τριψήφιο αριθμό ή μια λέξη, που θα πρέπει ο πελάτης να τον δώσει κατά την παραγγελία.

Ένας απλός τρόπος για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων θα είναι οι εργαζόμενοι να συμπληρώνουν μια λίστα όπου θα καταγράφουν τις αγορές που έχουν προκύψει από την καμπάνιες ή και τις προσφορές στο διαδίκτυο.

2. Η ποιότητα του κοινού (fans / followers). Σημαντικός ο αριθμός του κοινού, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν πλέον εταιρίες που “πουλάνε followers”, θα πρέπει να προσδιοριστεί και το επίπεδο του συνόλου ή το κατά πόσο σχετίζεται με τον συγκεκριμένο οργανισμό και τις υπηρεσίες του. Με το να είναι γνωστό το κοινό στην επιχείρηση η επικοινωνία διευκολύνεται, ενώ αναβαθμίζεται η διαδικτυακή φήμη και η θέση της ως επιχείρηση.

Συγκεκριμένα γνωρίζοντας τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού, καθίσταται ευκολότερη η εφαρμογή καινοτομιών και η επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων, καθώς και η εύρεση νέων εν δυνάμει πελατών, η μελλοντική πορεία του μάρκετινγκ, οι διαφημίσεις, οι υπηρεσίες, η ανάπτυξη προϊόντων κλπ.   

Ο έλεγχος του δείκτη θα γίνεται από τον πίνακα έλεγχου στο facebook και το Tweeter.

3. Οι πιο δημοφιλείς δημοσιεύσεις. Ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί ότι το ποσοστό επιτυχίας τους στα social media εξαρτάται από το πόσο δημοφιλείς είναι οι δημοσιεύσεις τους αλλά και η επικοινωνία με το κοινό, μέσω αυτών. Η επιχείρηση θα παρέχει χρηστικό περιεχόμενο στο κοινό ώστε να προσελκύσουν και να κατευθύνουν τις πωλήσεις της. Θα πρέπει όμως να εστιάσουν και στο γιατί οι δημοσιεύσεις αυτές προσέλκυσαν το κοινό, ώστε να ορίσουν τη μελλοντική τους πορεία. Σημαντικό είναι το ψηφιακό περιεχόμενο να πληροί τις προδιαγραφές του εκδότη. Είναι σημαντικό το πως εμφανίζεται το περιεχόμενο αλλά και το πως διαμοιράζεται.

Ο έλεγχος του δείκτη θα γίνεται από τον πίνακα ελεγχου στο facebook, το Tweeter και το blog όπου θα μετρώνται τα clicks.

4. “Conversion”. Σημαντική είναι και η διαπίστωση του πως το περιεχόμενο της επιχείρησης στα κοινωνικά δίκτυα προτρέπει τον πελάτη να ενδιαφερθεί ή να αγοράσει κάτι ή ακόμη και να το προωθήσει.

Ο έλεγχος του conversion rate θα γινεται με τον αριθμό των επισκεπτών σε σχέση με τις αγορές ή παραγγελίες προϊόντων από το website, τις συμπληρωμένες φόρμες επικοινωνίας, τις εγγραφές στο newsletter μας. Ο δείκτης αυτός είναι κατάλληλος για την μέτρηση μέσω του συστήματος conversion tracking του Google Adwords ή του facobook ads. Πρόσθετοι δείκτες απόδοσης που λαμβάνονται υπόψη για να προσδιορίσουν την αποδοτικότητα μίας καμπάνιας στο Google Adwords είναι: Κόστος ανά Conversion (Cost per conversion), Conversion Rate, κ.α.

5. Θέση εμφάνισης στην μηχανή αναζήτησης Google. Είναι σημαντικό να εμφανίζεται η επιχείρηση στην σελίδα αποτελεσμάτων. Επίσης σημαντικό είναι να εμφανίζεται και η διαφήμιση, όταν αυτή διεξάγεται, στην πρώτη σελίδα ή δεξιά αριστερά των αποτελεσμάτων της Google.

Αν και δεν συνεπάγεται ότι η υψηλότερη θέση εμφάνισης της επιχείρησης εξασφαλίζει και υψηλότερο μέσο κέρδος για κάθε κλικ. Ειδικότερα, οι διαφημίσεις οι οποίες εμφανίζονται στο κεντρικό μέρος της σελίδας Google, επάνω από τα αποτελέσματα της οργανικής αναζήτησης, είναι συνήθως οι πιο αποδοτικές, καθώς οι χρήστες του internet τείνουν να τις κλικάρουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Όσο πιο ψηλά είναι μια διαφήμιση τόσο περισσότερα κλικ δέχεται κατά κανόνα.  Ο δείκτης CTR (Click Through Rate) μετράει το πηλίκο (Πλήθος Κλικ) / (Πλήθος εμφανίσεων) των διαφημίσεων. Όσο μεγαλύτερο είναι το πηλίκο αυτό, τόσο πιο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του χρήστη.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής, όταν οι διαφημίσεις μας εμφανίζονται δεξιά και όχι στο άνω κεντρικό τμήμα της σελίδας αποτελεσμάτων, ενδέχεται ο βαθμός σχετικότητας της διαφήμισης με τις λέξεις που πληκτρολόγησε ο χρήστης να μην είναι ο μεγαλύτερος δυνατός. Το Google Adwords, υπολογίζει αυτόματα το βαθμό σχετικότητας μιας διαφήμισης με τις λέξεις-κλειδιά που έχει πληκτρολογήσει ο χρήστης (Search Query) βάσει των οποίων γίνεται η αναζήτηση και εμφανίζει αυτόματα τη διαφήμιση είτε στο κέντρο είτε δεξιά. Πολλές φορές επίσης, παρατηρούμε ότι η διαφήμισή μας εμφανίζεται μεν στην πρώτη θέση αλλά δεξιά και όχι στο κέντρο της σελίδας Google.

Η μέτρηση της προόδου του Google Adword σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα δεν θα είναι εύκολο. Καθώς το σύστημα της Google Search Engine Optimization χρειάζεται χρόνος για να συγκεντρώσει τα δεδομένα και για να διαφανούν οι τάσεις. Με τα δεδομένα αυτά θα μπορεί η επιχείρηση να κάνει πιο στοχευμενες καμπάνιες και να αξιολογεί τα αποτελέσματα (Click Through Rate, Cost Per Click, conversion rates and costs per conversion) εκτιμώντας το τελικό δείκτη ROI.

Μια μέθοδος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά το λανσάρισμα μιας καμπάνιας είναι η αναζήτηση στο Google με τις επιλεγμένες φράσεις για να δούμε αν το όνομα της επιχείρησης και οι διαφημίσεις εμφανίζονται στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι φράσεις αυτές θα έχουν επιλεχτεί σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να εμφανίζουν το όνομα της εταιρείας χωρίς διαφημίσεις, ο λίγος είναι για να αποφθεχθεί η μακρά διαδικασία ανεβάσματος σε πολυσύχναστες οθόνες διαφημίσεων.

Ενδεχομένως η καλύτερη βραχυπρόθεσμη μέθοδος μέτρησης της επιτυχίας θα είναι να περιλαμβάνονται στις διαφημίσεις κωδικοί προώθησης για έκπτωση. Ώστε οι πελάτες στην επαφή τους με την επιχείρηση να αναφέρουν τον συγκεκριμένο κωδικό (“Πείτε μας τον κωδικό και κερδίστε 10%").

6.    Χρόνος παραμονής χρηστών στο website (Average Time Per Visit) & ποσοστό εγκατάλειψης (Bounce Rate). Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός, ειδικά σε κατηγορίες διαφημιζόμενων προϊόντων / εταιριών που ανήκουν σε παραδοσιακούς κλάδους για τους οποίους δεν είναι δυνατή η online αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών (πχ γιατροί, αγορά κατοικιών – ακινήτων, κατασκευαστικός κλάδος, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες, ορθοπεδικά είδη, μεταλλικές κατασκευές, έπιπλα, κλπ).  Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται αυτόματα από την πλατφόρμα στατιστικών Google Analytics εφόσον αυτή έχει εγκατασταθεί στο website της επιχείρησης.

Μέτρηση της απόδοσης για το e-mail marketing / newsletter

Μέθοδοι για τη μέτρηση της επιτυχίας της καμπάνιας με του e-mails / newsletters περιλαμβάνει τα εξής:

  • Η προσφορά κουπονιών ή τους κωδικών προώθησης σε e-mail ώστε να παρακολουθεί η επιχείρηση πόσα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν και την διάρκεια των αγορών.
  • Η παρακολούθηση του downloading ενός συγκεκριμένου γραφικού προσφοράς στο e-mail, για να προσδιοριστεί πόσοι χρήστες το άνοιξαν και το διάβασαν.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 επισκέπτες και κανένα μέλος