ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ - Θεματική Ενότητα 1

Η επανεκκίνηση της Οικονομίας από την Περιφέρεια

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και τον πρωτογενή τομέα, που τόσο υστερεί στην Ελλάδα, από λάθος πολιτικές του παρελθόντος, που ερημοποίησε την ύπαιθρο, μείωσε την επάρκεια της χώρας σε βασικά αγαθά και αύξησε εντυπωσιακά την ανεργία που επιδεινώθηκε από την κρίση.

Είκοσι καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ και δεκάδες εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, τεχνοκράτες και πετυχημένοι  αυτοδιοικητικοί, μετέφεραν την εμπειρία, τη γνώση τους και τις καλές πρακτικές στους τοπικούς φορείς ,όχι μόνο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, αλλά και της Θεσσαλίας, στους πολιτικούς και άλλους αιρετούς, που είχαν κληθεί όλοι ανεξαίρετα,  έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης της περιφέρειας, που έχει τη δυναμική να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Στόχος των διοργανωτών είναι, όπως τονίστηκε στο Περτούλι, οι δράσεις αυτές, να οδηγούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών, που να απαντούν στα προβλήματα αυτά, οι οποίες, μάλιστα, θα είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη τοπική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα να δίνουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις νέες ιδέες και γνώσεις, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία με την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων.

Οι διοργανωτές επιθυμούν, επισημάνθηκε επίσης από τους ομιλητές, τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών , των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και ειδικών επιστημόνων, έτσι ώστε, κατά τρόπο μεθοδικό και συντεταγμένο, να διεκδικηθούν όλοι εκείνοι οι πόροι, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση της απασχόλησης στους ορεινούς όγκους.

 Η Κοινωνία των Πολιτών στο επίκεντρο  

Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης , την ανεργία και την ερημοποίηση, όπως αναφέρθηκε στη διήμερη στρογγυλή τράπεζα. Αυτό διαπίστωσε το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας , κ. Κώστα Σκριάπα, θέλοντας να συμβάλει στην μεταστροφή της κατάστασης, μέσα από την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους από την κεντρική εξουσία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα , τις επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά από την υγιή Κοινωνία των Πολιτών, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν πολιτικές που να δίνουν λύσεις στον οικονομικό μαρασμό της χώρας και στην έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων.

Κοινωνική Οικονομία -Οδηγός προς το Μέλλον

Από τις εργασίες της Διημερίδας προέκυψε, επίσης , ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι η κυρίαρχη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, όπως είναι η Ελλάδα  και η ειλικρινής υποστήριξή της  από την Πολιτεία, με σωστό νομοθετικό πλαίσιο και τη δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων για τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες, μπορεί να είναι μια μεγάλη διέξοδος στο θέμα της δημιουργίας μόνιμων θέσεων εργασίας, της αύξηση της δημιουργικής απασχόλησης, της βελτίωσης του ΑΕΠ, αλλά κυρίως της αυτάρκειας της χώρας σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, της κοινωνικής συνοχής και της αξιοποίησης προς όφελος της κοινωνίας του τεράστιου “Κοινωνικού Κεφαλαίου” που διαθέτει η χώρα, την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και της ενίσχυσης της Νέας Γενιάς να δημιουργήσει το δικό της μέλλον.

Απόλυτα διαφωτιστικές και τεκμηριωμένες   ήταν οι παρεμβάσεις των στελεχών  του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας και των προσκεκλημένων εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών (Β.Τακτικός, Δ. Μιχαηλίδης, Ευαγγ. Σπινθάκης κ.α΄.) οι οποίοι απέδειξαν στο ακροατήριο ότι η μεγάλη υστέρηση στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα (2% ενώ στην Ευρώπη 10% της επιχειρηματικότητας) βαθαίνει την κρίση, εμποδίζεται από συγκεκριμένα κέντρα και συμφέροντα, τα οποία και δεν επιθυμούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία θα μειώσει αναγκαστικά τη δημόσια και την ιδιωτική οικονομία, προς όφελος της κοινωνίας.

Η Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα ξεκίνησε με την υποδοχή των εκατοντάδων Συνέδρων από τον Πρόεδρο του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπα και τα Μέλη του ΔΣ του Δικτύου κ.κ. Τσιάρα Βασ.,Μαλέκα Βάϊο,Φιλοκώστα Ηλία , Καραβίδα Γεώργιο, Ζούπη Κων., Καπλάνη Βαλάντω και  Τσίπη Κυριάκο ,τον κ. Μπάρδα Κων. εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας  και τον κ. Γιαγιάκο Βασ. εκ μέρους του Επιμελητήριου Τρικάλων,  ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Σκρέκας Κων.(1η μέρα), ο κ. Σιμορέλης Αθ. (2η μέρα.), ο Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γ.  Κωτσός  ,που ήταν  και βασικός Εισηγητής της Διημερίδας , ο  κ. Αθαν. Σφουγγάρης-Καθηγητής Πανεπιστημίου αλλά και αντιπρύτανης του Π.Θ.  ως  εκπρόσωπος  του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Πετράκου,  ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού -Τουρισμού του Δήμου Πύλης κ. Καλαμαράς Στέφ., ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνας Γ. , ο κ. Κωτούλας Γ. -Πρόεδρος των επαγγελματικών του ορεινού όγκου Π.Ε. Τρικάλων, ο  εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Γάτος, η  εκπρόσωπος του αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ι.Τσιρώνη κ. Χριστίνα Ευθυμιάδου  και ο  εκπρόσωπος  Τύπου των Οικολόγων -Πράσινων  κ. Φίλ. Γκανούλης.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Θεματική Ενότητα 1.

-Τίτλος:” Διαμόρφωση Πολιτικών Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων”

Στην Ενότητα αυτή υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο του Δικτύου, οικονομολόγο  κ. Κ. Σκριάπα,  από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας κ. Κ. Μπάρδα ,από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασ.Γιαγιάκο ( Τουριστική Ανάπτυξη Ν. Τρικάλων )  ,από τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Ομάδας Έργου EUROPE DIRECT κ. Χατζηκαμαγιάννη Βασ. (Ενημέρωση των Πολιτών για τη δράση του Προγράμματος EUROPE DIRECT), από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου κ. Κωτσό Γ. ( Πολιτικές Ανάπτυξης Ορεινών όγκων και Τοπική Αυτοδιοίκηση ), από τον Επίκουρα Καθηγητή Οικονομικής Ανάπτυξης  Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Θεόδ. Μεταξά και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας -Καθηγητή  κ. Παν. Γούλα  (“Η συμβολή του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην ανάπτυξη των ορεινών όγκων”)

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 184 επισκέπτες και κανένα μέλος