- Λεπτομέρειες
-
Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015 16:19
- Υπάρχουν συνεταιρισμοί (π.χ. οι ΚοινΣΕπ) που δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κάθε είδους
- Διάφορες μικρές επιχειρήσεις (startups, επιχειρήσεις νέων) έχουν το ίδιο πρόβλημα
- Οι προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις των δύο τελευταίων κατηγοριών είναι μεγάλες. Αναπτύσσεται μεγάλη κινητικότητα. Πως αυτή θα βρει διέξοδο;
- Υπάρχουν κεφάλαια που αναζητούν διέξοδο προς την κοινωνική επιχειρηματικότητα (ταμεία φιλανθρωπίας, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.)
Οι βασικές αξίες των φορέων που συνεργάζονται στο πεδίο της Κοινωνικής Χρηματοοικονομικής είναι:
- η ενδυνάμωση της αλλαγής
- η ενθάρρυνση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
- η υποστήριξή της με χρηματοοικονομικά εργαλεία και θεσμούς καινοτόμου χαρακτήρα.
Οι κύριοι στόχοι του SES Net είναι:
- Η ανάπτυξη ενός μοντέλου χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων κάθε μορφής.
- Η βελτίωση και ενίσχυση της προσφοράς χρηματοδότησης προς τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ), άλλες κοινωνικές επιχειρήσεις και πιθανόν νέους που προτίθενται να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις.
- Η παρακίνηση υποψήφιων κοινωνικών επιχειρηματιών.
Τα βήματα:
- Βήμα 1: Εκπαίδευση μελών & στελεχών των κοινωνικών επιχειρήσεων στην κατανόηση των εργαλείων κοινωνικής χρηματοδότησης, τη χρησιμότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής στον τομέα τους. Απαιτείται εκπαίδευση για τον Κοινωνικό Έλεγχο (SocialAudit), την Κοινωνική Λογιστική και τις Αναφορές. Ο Κοινωνικός και Λογιστικός έλεγχος λειτουργεί συνεχώς ως ένα σύστημα ανάδρασης, σε όλα τα στάδια της πορείας της δομής.
- Βήμα 2: Δημιουργία μιας πλατφόρμας συζήτησης με διάφορους ενδιαφερόμενους (επενδυτές) σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σε σχέση με το Σύμφωνο Χρηματοδότησης Κοινωνικής Οικονομίας
- Βήμα 3: Συζήτηση σε βάθος με φορείς που παίζουν ρόλο στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, όπως τα Υπουργεία: Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος κλπ
- Βήμα 4: Παρακολούθηση με σχόλια, αντιρρήσεις, ενισχύοντας το μοντέλο του Συμφώνου Χρηματοδότησης Κοινωνικής Οικονομίας
- Βήμα 5: Τελική ανατροφοδότηση και καθορισμός ελλείψεων, διαφημιστική καμπάνια.
Η Ομάδα
- Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ
- Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
- Η bvbaHeldeκαι την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA)
- Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε)
- Η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Ε.Σ.Τ.Ε) και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, υποστηρίζουν το έργο.
- Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του Social Enterprise Finance και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έρευνα εκτίμησης κεφαλαιακών αναγκών των ΚοινΣΕπ και Κοινωνικών Επιχειρήσεων
Η έρευνα έγινε σε δύο επίπεδα:
Μέσω συναντήσεων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Οργανώθηκαν συναντήσεις σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι συναντήσεις ήταν διπλές:
Μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ΚοινΣΕπ και μια συνάντηση για επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας. Μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίων σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο. Αξιοποιήθηκε το μητρώο των επιχειρήσεων που τηρείται στο ΥπΕΚΑΠ.
Πρώτα (και ενδεικτικά) συμπεράσματα:
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ΚοινΣΕπ είναι μικρές: από 5-25 χιλ €. Δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα. Δεν έχουν δυνατότητα τεκμηρίωσης και υποστήριξης του αιτήματός τους σε τραπεζικά ή άλλους πάροχους πιστωτικών προϊόντων ή και ιδρύματα ενίσχυσης αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Αναζητούν, κυρίως, επιχορηγούμενες χρηματοδοτήσεις
Δραστηριότητες διάδοσης, επικοινωνίας και εκπαίδευσης
Εκπονήθηκε οδηγός για την κατάρτιση businessplan από Κ.Ε.
Διάδοση του έργου και του «Εταιρικού Συμφώνου Χρηματοδότησης» σε σχετικά συνέδρια, εκδηλώσεις και ημερίδες. Οργανώθηκε website όπου προβάλλονται οι δραστηριότητες. Εκτυπώθηκε υλικό. Συμμετοχή σε workshops (ανά τρίμηνο) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπου αναπτύσσεται συνεργασία μεταξύ όλων των αντίστοιχων πιλοτικών σχεδίων (έχουν εγκριθεί 22 παρόμοια σχέδια σε ολόκληρη την ΕΕ)
Το Εταιρικό Σύμφωνο Χρηματοδότησης Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχ
Σχεδιάστηκε το “MemorandumofUnderstanding” με συμμετοχικές διαδικασίες και διαβούλευση. Υπογράφεται μεταξύ φορέων που ενδιαφέρονται για την ίδρυση του Εταιρικού Σύμφωνου Χρηματοδότησης Κοινωνικής Οικονομίας
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια:
- Στοιχεία χρηματοδοτήσεων (Είδη προϊόντων και υπηρεσιών, όροι και συνθήκες χρηματοδότησης κλπ)
- Προσφορά κεφαλαίου (κατηγορίες επενδυτών, φορείς που θα συνεισφέρουν κεφάλαια, προσδοκίες επενδυτών, εκτίμηση επισφαλειών, σύνθεση του portfolio χορηγήσεων, εκτίμηση επιτοκίων κλπ)
- Στοιχεία κοινωνικού αντίκτυπου – επιπτώσεων (βαθμός εξάρτησης των χρηματοδοτήσεων από τον κοινωνικό αντίκτυπο της δράσης των Κοιν. Επιχ., τρόποι αξιολόγησης / μέτρησης, μηχανισμός υποστήριξης της αξιολόγησης / μέτρησης του κοινωνικού αντίκτυπου κ.λπ.)
- Κατηγορίες υποψηφίων επιχειρήσεων (πιθανά πεδία οικονομικής δραστηριότητας που θα προωθούνται, άλλοι προωθούμενοι στόχοι σχετιζόμενοι με την απασχόληση ή τον εν γένει κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο κ.λπ.)
- Οργανωτικά ζητήματα (στελέχωση, τρόπος επιλογής στελεχών, στάδια ανάπτυξης, Outsourcing υπηρεσιών, εντοπισμός ωφελουμένων, διαδικασίες επιλογής ωφελουμένων κ.λπ.)
- Νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο
- Συνοδευτικές υπηρεσίες (εκπαίδευση, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας κ.λπ.)
- Συσχέτιση – συνεργασία με άλλα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία ή θεσμούς