Δήμος Φαρκαδόνας

Φαρκαδόνας [κ. 2.387]. Η Φαρκαδόνα βρίσκεται στα ανατολικά του νομού, ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Ο οικισμός στο παρελθόν ονομαζόταν Τσιότι αλλά μετονομάστηκε σε Φαρκαδόνα το 1955 από το όνομα της αρχαίας θεσσαλικής πόλης που ήταν χτισμένη περίπου στην ίδια θέση.

  • Αχλαδοχωρίου [κ. 162]
  • Γριζάνου [κ. 1.548]
  • Διασέλλου [κ. 329]
  • Ζάρκου [κ. 1.498]. Το χωριό περιβάλλουν τα όρη Ζάρκου ή Ζαρκινά Όρη, μια χαμηλή οροσειρά, με υψηλότερη την κορυφή Κούτρα στο βόρειο τμήμα της.
  • Κεραμιδίου [κ. 410]
  • Παναγίτσας [κ. 370]
  • Πηνειάδος [κ. 389]. Η Πηνειάδα βρίσκεται 38 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Τρικάλων, ανάμεσα στα Όρη Ζάρκου και το όρος Τίτανος ή Δοβρούτσι, ενώ σε απόσταση αναπνοής από το χωριό ρέει ο Πηνειός. Συνορεύει Ανατολικά με το Κουτσόχερο Λαρίσης, Δυτικά με το Ζάρκο, Βόρεια με ιδιωτικό λιβάδι, Νότια με το όρος Δοβρούτσι και τα χωριά της Λάρισας Λουτρό και Κάστρο. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων, ασχολούνται με τη γεωργία (90%), ενώ το υπόλοιπο με την κτηνοτροφία. Η μέση γεωργική έκταση είναι 40 στρέμματα. Κυριαρχεί το βαμβάκι σε ποσοστό περίπου 70%, ενώ ακολουθεί το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα και τα σιτηρά. Όλες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αρδευόμενες. Για την άρδευση γίνεται χρήση των υδάτων του Πηνειού. Γίνονται όμως και γεωτρήσεις (πομόνες-αβαθείς γεωτρήσεις).

 

 

Η δημοτική ενότητα Οιχαλίας έχει συνολικό πληθυσμό 5.783 κατοίκους, και περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές κοινότητες και οικισμούς:

 

  • Οιχαλίας (Νεοχωρίου) [κ. 2.936]. Η Οιχαλία (παλαιότερη ονομασία Νεοχώρι) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού 24 χιλιόμετρα ανατολικά των Τρικάλων, ενώ από τη Λάρισα απέχει 44 χιλιόμετρα. Είναι ο τρίτος σε πληθυσμό οικισμός του Νομού Τρικάλων (μετά τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα). Μέχρι το 1981 ονομαζόταν Νεοχώρι οπότε μετονομάστηκε σε Οιχαλία. Η οικονομία της Οιχαλίας ήταν κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική, γι' αυτό και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων μετανάστευσε στο εξωτερικό. Τα τελευταία 10 χρόνια η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά και αυτή τη στιγμή είναι υπό ανάπτυξη.
  • Γεωργανάδων [κκ. 395]
  • Κλοκοτού [κ. 672]
  • Κρήνης [κ. 895]. Η Κρήνη εκτείνεται στα ανατολικά του νομού και ειδικότερα στο 25ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Λάρισας. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κατοικίσιμα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Το χωριό μαρτυρείται τουλάχιστον από τη βυζαντινή εποχή, γεγονός που επιβεβαιώνει και η ύπαρξη του βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος κατά τις έρευνες υπολογίζεται ότι χτίστηκε περίπου το 1200 μ.Χ. Κατά την Οθωμανική απογραφή του 1454-1455 μ.Χ., η Κρήνη αναφερόταν στις τούρκικες απογραφές ως Βοστίδι, ήταν καταγεγραμμένη ως Κεφαλοχώρι και είχαν απογραφεί πληθυσμιακά 99 οικογένειες. Η Κρήνη περιβάλλεται από λόφους που δημιουργούν ένα φυσικό φρούριο προστατεύοντάς την από τους ψυχρούς χειμωνιάτικους βοριάδες και από το ζεστό καλοκαιρινό ήλιο. Στην ανατολική είσοδο του χωριού και ακριβώς κάτω από το ροδώνα του Αγίου Νικολάου βρίσκεται η τοποθεσία «Πλάτανος» και η οποία οφείλει την ονομασία της σ’ έναν αιωνόβιο πλάτανο που υπήρχε εκεί μέχρι πριν από κάποια χρόνια. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και μια πετρόχτιστη βρύση με τρεχούμενο γάργαρο και πόσιμο νερό προερχόμενο από την υπόγεια πηγή του Ναού του Αγίου Νικολάου. Η βρύση, σε συνδυασμό με τα πλατάνια που την περιβάλλουν, δημιουργούν μια όαση δροσιάς και αναζωογόνησης στις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Από εκεί μπορεί κανείς να αγναντέψει όλο τον κάμπο της Κρήνης και αν η ατμόσφαιρα το επιτρέπει, μπορεί να δει ακόμη και τη Φαρκαδόνα, η οποία απέχει 12 χιλιόμετρα μακριά. Στο νότιο τμήμα απλώνεται ο κάμπος της Κρήνης συνολικής έκτασης 8.000 στρεμμάτων. Οι κάτοικοί της Κρήνης ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που είναι η βασικότερη πηγή εσόδων τους.
  • Πετρωτού [κ. 885]. Βρίσκεται 19 χιλιόμετρα ανατολικά των Τρικάλων και έχει υψόμετρο 110 μέτρα. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Μέχρι το 1955 η ονομασία του χωριού ήταν «Μπάγια».

 

κρήνη

Κρήνη

 

Η δημοτική ενότητα Πελινναίων έχει συνολικό πληθυσμό 3005 κατοίκους, και περιλαμβάνει τις παρακάτω τοπικές κοινότητες και οικισμούς:

 

  • Ταξιαρχών [κ. 991]. Οι Ταξιάρχες (παλαιότερη ονομασία Κριτσίνι) είναι οικισμός του νομού Τρικάλων. Το όνομα Ταξιάρχες το έχει από το 1963, ένεκα της ομώνυμης εκκλησίας που ανάγεται στις αρχές του 17ου αιώνα. Στα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Περιστερά, και αποτελούσε επισκοπική έδρα (συχνά σε συνδυασμό με το γειτονικό Γαρδίκι) από τον 11ο ως τον 14ο αιώνα.
  • Νομής. Η Νομή (Τοπική Κοινότητα Νομής - Δημοτική Ενότητα ΠΕΛΛΙΝΑΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “η Νομή”. Έδρα του δήμου είναι η Φαρκαδόνα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Νομή ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Νομής, του πρώην Δήμου ΠΕΛΛΙΝΑΙΩΝ του Νομού ΤΡΙΚΑΛΩΝ.Η Νομή έχει υψόμετρο 96 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5267314455 και γεωγραφικό μήκος 21,9342518986. [κ. 412]
  • Πετροπόρου. Ο Πετρόπορος (Τοπική Κοινότητα Πετροπόρου - Δημοτική Ενότητα ΠΕΛΛΙΝΑΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “ο Πετρόπορος”. Έδρα του δήμου είναι η Φαρκαδόνα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Πετρόπορος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πετροπόρου, του πρώην Δήμου ΠΕΛΛΙΝΑΙΩΝ του Νομού ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Ο Πετρόπορος έχει υψόμετρο 94 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5582739645 και γεωγραφικό μήκος 21,9269896053. [κ. 506]
  • Σερβωτών. Τα Σερβωτά (Τοπική Κοινότητα Σερβωτών-Δημοτική Ενότητα ΠΕΛΛΙΝΑΙΩΝ), ανήκουν στον δήμο ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “τα Σερβωτά”. Έδρα του δήμου είναι η Φαρκαδόνα και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, τα Σερβωτά ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Σερβωτών, του πρώην Δήμου ΠΕΛΛΙΝΑΙΩΝ του Νομού ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Τα Σερβωτά έχουν υψόμετρο 99 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5014799332 και γεωγραφικό μήκος 21,907977016. [κ. 589]
  • Φανερωμένης [κ. 507]. Η Φανερωμένη είναι ένα χωριό πεδινό που απέχει 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού. Το χωριό περιτριγυρίζεται από μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε περίπου 800 μόνιμους κατοίκους, το 90% των οποίων ασχολείται με τη γεωργία. Η ρυμοτόμηση της περιοχής είναι ενταγμένη σε σχέδιο πόλης με ασφαλτοστρωμένους δρόμους και δομημένα τετράγωνα μέσα στο πράσινο. Στα περίπου 500 μέτρα από την πλατεία του χωριού διέρχεται ο ποταμός Ληθαίος, ο οποίος πηγάζει από τα Χάσια και εκβάλλει στο νομό Λαρίσης. Επίσης σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πλατεία του χωριού διέρχεται ο ποταμός Πηνειός με την ίδια περίπου διαδρομή. Τα ποτάμια αυτά αποτελούν σπουδαίο παράγοντα για την αρδευτική κάλυψη των περιοχών Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας όπου και διέρχονται.

 

petroporo

Αρχαιολογικός χώρος "Πελλιναίον" - Πετρόπορο

 

 

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 203 επισκέπτες και κανένα μέλος