Διαδρομή ΑΓΝΑΝΤΙΑ (ΟΣΤΡΟΒΟΣ)

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η Τρανή Βρύση, ανάμεσα σε πλατάνια. Την Πρωτοχρονιά αναβιώνουν και εδώ τα «Λουκαντζιάρια» που καταλήγουν με χορό στην πλατεία του χωριού. Οι γυναίκες ασχολούνται με την υφαντουργία. Κεντρική εκδήλωση αποτελεί ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου στην κεντρική πλατεία. Συμμετέχουν δημοτική λαϊκή ορχήστρα και τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Παράλληλα ένας κάτοικος του χωριού εμφανίζεται πάνω σ’ ένα λευκό άλογο, φορώντας Μετσοβίτικη στολή με τσαρούχια, κρατά στο χέρι του σπαθί και μπαίνει στην πλατεία όπου γίνεται ο χορός.

Μικρός ορεινός οικισμός της Αγναντιάς είναι οι Σταγιάδες. Βρίσκονται σε υψόμετρο 800 μ. και έχουν πληθυσμό 80 περίπου ατόμων που διπλασιάζονται τους θερινούς μήνες λόγω των κτηνοτροφικών τους απασχολήσεων. Τα υψώματα Καρακόλι, Τζιώρτζη και Αϊ Δημήτρης προσφέρουν αναψυχή και απεριόριστη θέα στον επισκέπτη, ενώ η περιοχή «Βεργίνα» παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Βρέθηκαν μαρμάρινες πλάκες και αμφορέας του 2ου αι μ.Χ. με παραστάσεις της Νιόβης και Νιοβηδών, ο οποίος παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1968. Αξιόλογος ο μεταβυζαντινός ναός των Αγ. Αποστόλων όπως και αυτός των Εισοδίων της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1710, και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και ενδιαφέρουσες αγιογραφίες στον πρόναο.

Στην άκρη του χωριού, δυτικά της εθνικής οδού Καλαμπάκας - Γρεβενών είναι κτισμένη η μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων. Ο αρχικός σταυρεπίστεγος ναός είναι πολύ παλιός (πιθανόν του 11ου μ.Χ. αι.), ενώ ο πρόναος θα πρέπει να κτίστηκε γύρω στα 1780, αφού την ίδια χρονιά αγιογραφήθηκε από το Χιοναδίτη ζωγράφο Μιχαήλ.

Οι αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το μοναστήρι, κραταιό και ακμαίο παλαιότερα, γνώρισε πολλές καταστροφές. Το 1924 τα κτήματά του απαλλοτριώθηκαν και μοιράστηκαν στους ακτήμονες των γύρω χωριών. Από το 1968 εγκαταστάθηκε σ’ αυτό γυναικεία αδελφότητα η οποία και το ανακαίνισε ριζικά.

Σήμερα υπάρχει σύγχρονος ξενώνας, με δυνατότητα υποδοχής 20 ατόμων. Οι μοναχές ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, υφαντουργία και κατασκευή κεριού.

Στους Σταγιάδες λειτουργεί υποτυπώδες Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα του τοπικού παραδοσιακού πολιτισμού, χάρη στην προσπάθεια του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ Κατσαμάκια. Σουβλάκι από ντόπια κρέατα. Πιτυρόπιτα στη γάστρα, με τραχανά, ρύζι και τυρί.

 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ Καρύδια και φασόλια. Ντόπιο τυρί «φέτα» και εξαιρετικό μέλι.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία των Σταγιάδων. Το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 137 επισκέπτες και κανένα μέλος