Απαιτείται μία προεργασία για την επιλογή του περιεχομένου που θα ψηφιοποιηθεί, ο ορισμός κριτηρίων επιλογής που δίνουν θεματική αυτοτέλεια, στόχευση και ομοιογένεια στο υπό ψηφιοποίηση υλικό. Π.χ. το σκανάρισμα ενός βιβλίου δεν είναι προτώτυπο προϊόν. Αντιθέτως μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με θεματική αυτοτέλεια είναι πρωτότυπο προϊόν.
Αυτή η προεργασία που ονομάζεται προετοιμασία της ψηφιοποίησης μπορεί να γίνει από στελέχη τα οποία γνωρίζουν σε βάθος το πολιτιστικό υλικό που θα ψηφιοποιηθεί και έχουν σαφώς προσδιορισμένους στόχους για το τελικό αποτέλεσμα.
Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν την τεκμηριωμένη άποψη για τον τρόπο διαμόρφωσης, παρουσίασης, θεματικής ενοποίησης και επεξεργασίας του υλικού προκειμένου να έχει τη βέλτιστη χρηστικότητα για την εξυπηρέτηση ενός αντικειμενικά προσδιορισμένου σκοπού.
Γι΄αυτό το άρθρο αυτό είναι μία εισαγωγή σένα εγχειρίδιο-οδηγό βελτιστοποίησης της διαδικασίας ψηφιοποίησης. Διότι, η ψηφιοποίηση απαιτείται να έχει σαφήνεια σε ότι αφορά τη χρηστικότητα του τελικού προϊόντος, ακριβή στόχευση στη μεθοδολογία παρουσίασης και θεματικής ενοποίησης του περιεχομένου, προκειμένου για τη μεγιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος.