Στόχοι στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό

 

  • Την παροχή οράματος μέσω στρατηγικού σχεδιασμού δεκαετίας. Τα ποικίλα κέρδη από την υλοποίηση του οράματος θα πρέπει επαρκώς να εξηγηθούν, να δίνουν προοπτική σε όλους τους stakeholders και shareholders και να λειτουργούν ως κίνητρο για να επιτευχθούν οι τιθέμενοι στόχοι.
  • Την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στην περιφερειακή διοίκηση και την διατήρηση αποκλειστικά του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου στην κεντρική διοίκηση. Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί η δομική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας και των διαδικασιών εφαρμογής των πολιτικών της τουριστικής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο. Έτσι σε κεντρικό επίπεδο θα τίθενται οι στόχοι και οι τουριστικοί τομείς που κάθε γεωγραφική ενότητα σε επίπεδο περιφέρειας έχει τις προοπτικές να αναπτύξει και να ενδυναμώσει. Η υλοποίηση των στόχων και των τομεακών τουριστικών πολιτικών και προγραμμάτων, θα γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων. Είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχει feedback και έλεγχος υλοποίησης των στόχων που θα γίνεται σε εθνικό επίπεδο και θα οδηγεί στις απαραίτητες βελτιώσεις - αλλαγές.
  • Την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, με την προσέλκυση επενδύσεων και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει ένα φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον, με αλλαγή κουλτούρας από την διοίκηση και το πολιτικό προσωπικό. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να προωθηθούν απαραίτητα έργα και νομοθετήματα που καθυστερούν επί δεκαετίες και τα οποία όταν ολοκληρωθούν είναι ικανά να αλλάξουν το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως κτηματολόγιο, χωροταξικά σχέδια, απλούστευση διαδικασιών αδειοδοτήσεων, άμεση επίλυση δικαστικών διαφορών, σταθερό φορολογικό σύστημα, πώληση κρατικών ακινήτων κ.λ.π.
  • Την ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος, καθώς και κεφαλαίων από προγράμματα είτε Ε.Ε., είτε εθνικά (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός νόμος, ΠΔΕ κ.λ.π.), προς την δημιουργία υποδομών αναγκαίων για την τουριστική απογείωση της Ελλάδας όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, εκσυγχρονισμός αεροδρομίων, μεγάλα θεματικά πάρκα, δημιουργία υποδομών πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και εκσυγχρονισμός λιμανιών, κ.λ.π.. Στα ανωτέρω είναι απαραίτητη και η συμμετοχή των ιδιωτών, μέσω εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων και παροχή κινήτρων για συμμετοχή σε επενδύσεις. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να μπορούν να επιχειρούν σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, με γνωστούς εκ των προτέρων όρους και προϋποθέσεις.
  • Την πανελλαδική καταγραφή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των τουριστικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής και επικέντρωση στην ανάπτυξη και αξιοποίηση, κάθε αξιοποιήσιμου πόρου, με ένταξη του στο γενικό πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο. Για να επιτύχει η πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατών τουριστικών δυνατοτήτων της χώρας, θα πρέπει καταρχήν να γίνει γνωστό τι μπορεί να αξιοποιηθεί και μετά να ενταχθεί στην εθνική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης.
  • Τη μελέτη και παροχή συνδυασμένων τουριστικών προϊόντων και πακέτων με έμφαση στην ελκυστικότητα του παρεχόμενου πακέτου και στην ικανοποίηση του επισκέπτη - πελάτη. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες ποικίλλων τουριστικών συνεργιών τόσο μεταξύ γειτονικών προορισμών όσο και μεταξύ συγγενών θεματικών τουριστικών πακέτων και προϊόντων, όπως π.χ. γαστρονομία και πολιτισμός, τουρισμός κρουαζιέρας και συνεδριακός με τουρισμό ευεξίας κ.λπ.
  • Την εφαρμογή επιθετικών στρατηγικών ανάπτυξης. Βασική στρατηγική της χώρας θα πρέπει να αποτελέσει η διατήρηση των μεριδίων στις ώριμες παραδοσιακές αγορές που στηρίζουν την Ελλάδα για δεκαετίες, με την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και να επιχειρηθεί διείσδυση σε νέες αναπτυσσόμενες και με πολλές προοπτικές αγορές όπως της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Κίνας κ.λ.π. Επίσης θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην προώθηση νέων εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων όπως της κρουαζιέρας, του οικοτουρισμού, της γαστρονομίας, της υγείας, του συνεδριακού τουρισμού, του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού κ.λ.π.
  • Η εφαρμογή στρατηγικών ανάπτυξης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της εκ νέου τοποθέτησης του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην διεθνή αγορά, με έμφαση στην ενημέρωση των πολλών εναλλακτικών τουριστικών δυνατοτήτων της χώρας και την προσέλκυση επισκεπτών νέων κατηγοριών από νέους προορισμούς. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στις διεθνείς αγορές ότι ο Ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο Ήλιος - Θάλασσα, αλλά έχει και πολλές άλλες σημαντικές δυνατότητες.
  • Τη δημιουργία επί θητείας, θέσης Γενικού Γραμματέα Τουρισμού με σύμβαση πενταετίας, με αποστολή την εφαρμογή του αποφασισμένου στρατηγικού σχεδιασμού και την επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων. Επίσης απαραίτητη κρίνεται και η στελέχωση επαγγελματικής ομάδας μάρκετινγκ στον εθνικό τουριστικό φορέα, ώστε με το κρίσιμο κομμάτι της προώθησης και τοποθέτησης του τουριστικού προϊόντος να ασχολούνται άτομα με πείρα και ικανότητες.
  • Την έμφαση στις νέες τεχνολογίες με την δημιουργία ελκυστικής διαδραστικής ιστοσελίδας, που θα συνδέεται με τις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες και θα αναδεικνύει όλα τα παρεχόμενα τουριστικά προϊόντα. Σύμφωνα με έρευνες περίπου το 50% των πακέτων κλείνονται από το διαδίκτυο, οπότε μια δημοφιλής και εύκολη στην χρήση ιστοσελίδα, μπορεί να δημιουργήσει σημαντική υπεραξία.
  • Την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού που ασχολείται με τον τουριστικό κλάδο, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, αναβαθμίζοντας και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες. Η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού θα δημιουργήσει περισσότερο επαγγελματική κουλτούρα, ακόμα και σε εποχιακούς εργαζόμενους, παρέχοντας υπηρεσίες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
  • Την προσέλκυση περισσότερων εταιριών χαμηλού αεροπορικού κόστους για πιο συχνή σύνδεση με τους τουριστικούς περιορισμούς.

 

Οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν σεβόμενες το περιβάλλον, επομένως  θα πρέπει να εφαρμοσθούν σε αυτές ορθές πρακτικές φιλικές ως προς το περιβάλλον και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους όσον αφορά την προστασία του.

 

 

Η εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης για την ισορροπημένη ανάπτυξη της γεωργίας, της βιοτεχνίας και του αγροτουρισμού στο περιβαλλοντικά ευαίσθητο ορεινό Περτούλι το οποίο διαθέτει φυσικές εκτάσεις οικολογικού ενδιαφέροντος. Μια χαρτογράφηση των περιοχών και ζωνοποίηση με βάση τη ποιότητα και το σκοπό τους θα επέτρεπε τη προστασία και τη σωστή αξιοποίησή τους με στόχο τη μη αλλοίωση τους.

 

Σημαντικό ρόλο στη προστασία είναι η συμμετοχή του κοινού, το ποσοστό συμμετοχής του, καθώς και η περιβαλλοντική του εκπαίδευση.

 

Η «καλλιέργεια» των πηγών ύδατος του δήμου και ο αδιάκοπος εφοδιασμός τους με επαρκή ποσότητα και την απαιτούμενη ποιότητα νερού αποτελεί πρώτιστο μέλημα. Η δημιουργία μικρής κλίμακας επιχειρήσεων εμφιάλωσης του νερού θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει και με έμμεσο τρόπο στη δημιουργία εκπαιδευτικών και πολιτιστικών διαδρομών, με θέμα το νερό, τα ποτάμια αλλά και τα δέντρα. Οι συνήθεις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό των υδάτων είναι η κατασκευή φραγμάτων, ταμιευτήρων και δεξαμενών, η χρησιμοποίηση των υδαταγωγών, η χρήση νερού και η επαναχρησιμοποίηση του, ο έλεγχος των καιρικών συνθηκών και ο έλεγχος των απορροών στις περιοχές. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι κάθε τεχνική έχει πλεονεκτήματα, καθώς και αδυναμίες (Camp & Daugherty, 1997).

 

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να συστηματοποιηθεί με τη χρήση καυσόξυλου από τις δασικές εκτάσεις και την επεξεργασία της βιομάζας, την αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων με ταυτόχρονη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού και μονάδων ξήρανσης των στερεών αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων επιτυγχάνοντας τη μείωση της χρήσης βιομηχανικών λιπασμάτων. Επίσης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κομποστοποίηση λόγω του μεγάλου ποσοστού οργανικών υλικών. Με την κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση μπορούμε να αξιοποιήσουμε το 80-95% των απορριμμάτων.

 

Στην περιοχή κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, καθώς και πολύ χαμηλές τιμές θερμοκρασιών που οδηγούν στη δημιουργία πάγου. Επομένως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την προστασία του εδάφους των γύρω βουνών.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 34 επισκέπτες και κανένα μέλος