Σύνδεσμος Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Τρικάλων

Χάρις στην ανιδιοτελή προσφορά των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων του, ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχει καταξιωθεί ως ένα από τα δραστηριότερα πολιτιστικά σωματεία της χώρας μας. Μάλιστα τιμήθηκε για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα από την Ακαδημία Αθηνών. Από το 1992 στεγάζεται σε ιδιόκτητο διαμέρισμα που δώρισε στον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ο Τρικαλινός συγγραφέας και ευπατρίδης Παναγιώτης Χρ. Χατζηγάκης με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία της “Βιβλιοθήκης Παναγιώτη & Μαρίας Χατζηγάκη - Φ.Ι.ΛΟ.Σ.”. Μέλη του Συνδέσμου είναι Τρικαλινοί και όχι μόνο φίλοι της ιστορίας, του πολιτισμού και του πνεύματος, πολλοί εκπαιδευτικοί και επιφανείς επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων. Συνοπτικά οι δραστηριότητές του είναι:

 

Α. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

 

1. Διαλέξεις

Από το 1979, έτος λειτουργίας του Συνδέσμου, έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 124 συνολικά διαλέξεις με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με θέματα: ιστορικά, φιλολογικά, λαογραφικά, λογοτεχνικά κ.ά.

2. Επιστημονικά Συνέδρια

Διοργανώθηκαν οκτώ (8) επιστημονικά συνέδρια με τον τίτλο ¬«Συμπόσια Τρικαλινών Σπουδών»¬, στο καθένα από τα οποία συμμετείχαν 40 περίπου σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ένα διεθνές συνέδριο με θέμα τις αρχαιολογικές έρευνες στο σπήλαιο Θεόπετρας Καλαμπάκας.

3.  Λογοτεχνικές Συναντήσεις

Από το 1994 διοργανώνονται Λογοτεχνικές Συναντήσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος ποιητές και πεζογράφοι από όλη την Ελλάδα.

4. Βραβεύσεις Τρικαλινών Δημιουργών

Ο Σύνδεσμος για να τιμήσει τους αξιόλογους Τρικαλινούς δημιουργούς, οι οποίοι με το έργο τους τίμησαν και πρόβαλαν την περιοχή Τρικάλων, καθιέρωσε το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων», το οποίο απονέμεται στο τέλος κάθε χρόνου σε ειδική φιλολογική ή καλλιτεχνική εκδήλωση.

5. Λογοτεχνικά Πορτρέτα

Στις εκδηλώσεις αυτές γίνεται εισήγηση από κάποιον ειδικό φιλόλογο ή κριτικό της λογοτεχνίας για το έργο κάποιου λογοτέχνη και στη συνέχεια ο ίδιος ο λογοτέχνης μιλά για το έργο του και απαντά στις ερωτήσεις του ακροατηρίου.

 

Β. ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων, διότι αυτά λειτουργούν διαχρονικά υπέρ της ενημέρωσης και πνευματικής καλλιέργειας των φίλων της έρευνας και της ανάγνωσης και προβάλλουν την περιοχή των Τρικάλων στον χώρο των επιστημών και της λογοτεχνίας. Μέσα από τις εκδόσεις του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., οι οποίες προσπαθούν για την επιστημονική και αισθητική αρτιότητα, αναδεικνύονται η τοπική ιστορία και λαογραφία, τα μνημεία και ο πολιτισμός, αλλά επίσης και τεκμηριωμένες θέσεις για τα εθνικά μας θέματα.

Στο ετήσιο περιοδικό «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ», που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1981 και στη σειρά αυτοτελών εκδόσεων «ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ» (από το 1987 έως σήμερα έχουν εκδοθεί 15 τόμοι), έχουν συνεργαστεί διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ερευνητές.

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. εκδίδει επίσης και μια τρίτη σειρά αυτοτελών εκδόσεων με τον τίτλο «ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», η οποία περιλαμβάνει, κυρίως, συλλογές πεζογραφημάτων ή ποιημάτων νέων Τρικαλινών λογοτεχνών (έχουν εκδοθεί 6 βιβλία). Η εγκυρότητα και χρησιμότητα των εκδόσεων του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πολλές μεγάλες βιβλιοθήκες του εξωτερικού τις προμηθεύονται.

 

Γ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ “ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΑΝ. & ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ-Φ.Ι.ΛΟ.Σ.”

 

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. διατηρεί και λειτουργεί την πλούσια “Βιβλιοθήκη Παναγιώτη και Μαρίας Χατζηγάκη - Φ.Ι.ΛΟ.Σ.” (με 12.250 περίπου τόμους, θεσσαλικού κυρίως ενδιαφέροντος). Η βιβλιοθήκη αποτελεί σημαντικό ερευνητικό κέντρο, στην οποία καταφεύγουν πολλοί ερευνητές της τοπικής ιστορίας και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί κάθε απόγευμα (7-9) των εργασίμων ημερών με ευθύνη των μελών του Δ.Σ.

 

Δ. ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. από τις πρώτες δύσκολες ημέρες της ελεύθερης εισόδου των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα είχε υιοθετήσει δύο ελληνικά χωριά της περιοχής Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου, το Λαζάτι και το Καλτσάτι, καθώς και το σχολείο των χωριών αυτών. Στο πλαίσιο αυτής της υιοθεσίας έστελνε για πολλά χρόνια σημαντική βοήθεια, σε τρόφιμα και χρήματα, για την στήριξη των αδελφών μας, ούτως ώστε να μείνουν στις εστίες τους. Το ποσό που έστελνε κάθε χρόνο στο σχολείο και την εκκλησία των χωριών αυτών κατά την κρίσιμη περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας για την πολύπαθη περιοχή (1994-1998) άγγιζε το 1.000.000 δραχμές και ήταν όλα προσφορές των Τρικαλινών πατριωτών.

 

Ε. ΕΚΔΡΟΜΕΣ

 

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. διοργανώνει συχνά εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, οι οποίες έχουν ως στόχο την πολύπλευρη απόλαυση του ταξιδιού, τη γνωριμία ξένων τόπων, την αναδίφηση στα ιστορικά γεγονότα και τη σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος. Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ήταν ο πρώτος σύλλογος που άνοιξε το δρόμο προς την περιοχή της Αχρίδας, προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και προς τη Βόρειο Ήπειρο. Η προσκυνηματική εκδρομή στο ύψωμα 731 της Β. Ηπείρου, όπου χύθηκε άφθονο Τρικαλινό αίμα κατά την Εαρινή Επίθεση των Ιταλών την άνοιξη του 1941, υπήρξε ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα στην ιστορία του Συλλόγου.

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Βασ. Όλγας  4  -  421 00  Τρίκαλα

Τηλέφωνο: 2431071679

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">

Ιστοσελίδα: http://filos-trikalon.blogspot.gr  

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 104 επισκέπτες και κανένα μέλος