Στις πλάτες ΕΣΠΑ, Πακέτου Γιουνκέρ, ΕΤΕπ, EBRD, Αποκρατικοποίησεων 50 δις ευρώ για επενδύσεις-υποδομές

ΕΣΠΑ, Πακέτο Γιουνκέρ, ΕΤΕπ, EBRD και Αποκρατικοποιήσεις θα κληθούν να παίξουν ρόλο στη νέα μέρα που θα επιχειρηθεί να ξημερώσει στη χώρα.
Ο επενδυτικός κλάδος και οι υποδομές θα βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή για την υποβοήθηση της πραγματικής οικονομίας και στόχος είναι μέχρι το 2020 να εισρεύσουν κεφάλαια που θα ξεπερνούν τα 45-50 δις ευρώ.
Πως θα μαζευτεί όμως όλο αυτό το ποσό; Το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος με ποσό 25 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα κινηθούν μέχρι το 2022 (που θα λήξει το ΕΣΠΑ) ερχόμενα κατά κύματα και ανάλογα με τις απορροφήσεις.
Μέχρι σήμερα τα έργα και οι δράσεις ΕΣΠΑ είναι σε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα και σε αυτό ίσως να ήταν τροχοπέδη η δύσκολη περίοδος της διαπραγματευσης. Το ζητούμενο τώρα είναι η ενεργοποίηση των ώριμων προγραμμάτων και έργων που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην πραγματική οικονομία.
Στο πεδίο των έργων και των υποδομών έχουμε ένα ποσό 4,2 δις ευρώ που με την προσθήκη του CEF (Α και Β φάσης) αλλά και κάποιων ακόμα μικρών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων θα φτάσει τα 5 δις ευρώ.
Από αυτά το 50% θα οδεύσει σε έργα που ήδη τρέχουν, τα λεγόμενα έργα-phasing. Τα σημαντικότερα είναι τα έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Άκτιο-Αμβρακία, η Περιφερειακή Θεσσαλονίκης κ.α.
Στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ θα δούμε νέα έργα όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, έργα περιβάλλοντος, η παράκαμψη Χαλκίδας, σιδηροδρομικά έργα αναβάθμισης στο Κιάτο-Πάτρα αλλά και στην Αττική κ.α.
Στο Πακέτο Γιουνκέρ υπάρχει μία πλειάδα έργων που άλλα έχουν ήδη ενταχθεί στο αρχικό πακέτο 42 έργων, όπου υπάρχουν σημαντικά έργα υποδομής όπως το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, η επέκταση της Αττικής Οδού μέσω σήραγγας στη Βουλιαγμένης, η διπλή επέκταση αυτοκινητόδρομου-Σιδηρόδρομου στο Λαύριο, ο νέος τερματικός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, το Θριάσιο Πεδίο κ.α.
Προς το παρόν σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται τα έργα για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η τριπλή επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης (Αεροδρόμιο, Εύοσμος, Ευκαρπία), η σιδηροδρομική Εγνατία, ο σιδηροδρομικός άξονας Πάτρα-Καλαμάτα κ.α.
Τα κεφάλαια που θα επιδιωχθού να εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Πακέτου Γιουνκέρ εκτιμώνται σε 5,4 δις στα 42 έργα και συνολικά θα ξεπεράσουν τα 12 δις ευρώ.
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 θα έχει υπάρξει ένα ποσό που θα ξεπεράσει σε επενδύσεις τα 5 δις ευρώ, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Το Ελληνικό, η ναυαρχίδα των αποκρατικοποιήσεων εφόσον ξεκίνησουν τα πρώτα έργα μέχρι το 2017 θα κινητοποιήσει σημαντικά κεφάλαια. 350 εκ.ευρώ σε υποδομές θα πέσουν τα πρώτα 3 χρόνια ενώ μέχρι το 2022 θα μπορούσαν να κινητοποιηθεί το 1/3 της συνολικής επένδυσης των 8 δις ευρώ δηλαδή ακόμα 2,65δις ευρώ.
350-500εκ.ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια από τη Fraport μέχρι το 2020, ενώ 300-350 εκατομμύρια θα επενδυθούν σε νέες υποδομές στον ΟΛΠ και άλλα 300εκ.ευρώ στον ΟΛΘ.
Από εκεί και έπειτα αναμένονται σημαντικές επενδύσεις στις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις σε TPAINOΣE , Rosco, παραχώρηση του «Eλευθέριος Bενιζέλος», Aφάντου Pόδου, Kασσιώπη, ο ΔEΣΦA και Aστέρας Bουλιαγμένης ενώ να σημειώσουμε ότι εφόσον ανοίξει ο κύκλος των αποκρατικοποιήσεων θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα.
Στον τομέα της ενέργειας ξεκινά σε μερικές μέρες ο Αγωγός ΤΑΡ, έργο που θα φέρει 1,5 δις ζεστό χρήμα μέχρι το 2020 που θα ξεκινήσει η λειτουργία ενώ ταυτόχρονα έχουμε το έργο της Πτολεμαϊδα 5 που είναι σε εξέλιξη. Το έργο αναμένεται να τραβήξει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ενώ πολλά ακόμα έργα θα στηριχθούν πάνω στην ΕΤΕπ για να προχωρήσουν.
Τέλος να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή 14 σχέδια για επενδύσεις στον τουρισμό με αξία πάνω από 3 δις ευρώ. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Killada Hills (418εκ.ευρω), η επένδυση στο Κάβο Σίδερο (250εκ.ευρώ) κ.α.


Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 209 επισκέπτες και κανένα μέλος