Δημοτική Ενότητα Κλεινοβού

Δ.Ε. Κλεινοβού

 

Η Δημοτική Ενότητα Κλεινοβού βρίσκεται στο ορεινό τμήμα του Δήμου Καλαμπάκας, στις πλαγιές της νότιας Πίνδου. Ο πληθυσμός της το 2001 ήταν 2.654 κάτοικοι και περιλαμβάνει τα χωριά Αμπέλια, Αηδόνα, Γλυκομηλιά, Καλογριανή, Παλαιοχώρι και Χρυσομηλιά. Πρόκειται για ορεινή περιοχή με εντυπωσιακό ανάγλυφο και καταπράσινες πλαγιές, με πολλές πηγές και ρυάκια. Από εδώ ξεκινούν οι πηγές του ποταμού Πηνειού που σχηματίζουν όμορφες κοιλάδες με πλατανοδάση.

Ξεκινώντας το οδοιπορικό για το γύρω του Κόζιακα με αυτοκίνητο και αφετηρία την πόλη της Καλαμπάκας, παίρνουμε τον δρόμο Τρίκαλα- Ιωάννινα, αριστερά, στις παρυφές του όρους Κόζιακα βλέπουμε το χωριό Διάβα και μετά από 10 χιλιόμετρα, περίπου, αφού περάσουμε από ένα πλατανοδάσος υπάρχει η διασταύρωση του δρόμου προς τα χωριά του Κλεινοβού.

Στο κόμβο που συναντάμε, ο δρόμος προς τα δεξιά, πηγαίνει για Γρεβενά και προς τα αριστερά συναντάμε μια διακλάδωση του δρόμου προς τα χωριά της δημοτικής ενότητας Κλεινοβού.

Καθώς προχωράμε μέσα από κοιλάδες των παραποτάμων του Πηνειού βλέπουμε μπροστά μας τη βορειοδυτική πλαγιά του Κόζιακα και δεξιά τα όρη Τρυγία της νοτίου Πίνδου.

Ο διαχωρισμός των δυο κορυφογραμμών σβήνει στο βάθος του ορίζοντα, καθώς, ανάμεσά τους υψώνεται η κορυφή του όρους Νεράιδα. Με αυτό το βουνό ανάμεσα στην οροσειρά του Κόζιακα ανατολικά και την νότια Πίνδο δυτικά, διαχωρίζονται και τα νερά απορροής του ορεινού όγκου με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά  που πηγάζουν οι πηγές του Πηνειού και νοτιοδυτικά οι πηγές του Ασπροποτάμου. Από τον Ασπροπόταμο ουσιαστικά ξεκινούν οι πηγές του Αχελώου ποταμού όπου πενήντα χρόνια και πλέον συζητιέται η εκτροπή του προς το θεσσαλικό κάμπο.

Με κατεύθυνση προς τα χωριά Αηδόνα, Γλυκομηλιά, Χρυσομηλιά, μετά από 10 χιλιόμετρα περίπου διαδρομής από τη διασταύρωση συναντάμε το χωριό Αμπέλια όπου υπήρχε και έδρα του καποδιστριακού Δήμου Κλεινοβού.

Στη διαδρομή περνώντας μέσα από τις όμορφες κοιλάδες και τα πλατανοδάση των παραποτάμων του Πηνειού, συναντάμε διάφορες εποχιακές καλλιέργειες αλλά και δενδροκαλλιέργειες όπως μηλιές , κερασιές. Στις κατάφυτες πλαγιές κυριαρχεί άγρια βλάστηση, πρίνοι , βελανιδιές .

Μολονότι η περιοχή είναι μαγευτική εδώ δεν έχει αναπτυχθεί ο ορεινός τουρισμός και οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συνταξιούχοι, όπως συμβαίνει συνήθως σε όλα τα ορεινά χωριά της χώρας. Υποδομές ορεινού τουρισμού υπάρχουν κυρίως στη Χρυσομηλιά αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης πολλές από τις υποδομές αυτές υπολειτουργούν.

Ο κοινωνικός ιστός είναι αδύναμος για τοπικές παραγωγικές πρωτοβουλίες. Υπάρχουν σύλλογοι από την περιοχή που δεν εδρεύουν στα χωριά αλλά ως συνήθως στις πόλεις ετεροδημοτών των καταγόμενων από αυτά τα ορεινά χωριά.

Στην περιοχή διοργανώνονται συχνά υπαίθριες δραστηριότητες trekking, off-road στα βουνά της περιοχής. Δεν υπάρχει όμως ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουρισμού κοινωνικής εμπειρίας. Οι τοπικές κοινότητες εμφανίζονται ελάχιστα ενημερωμένες για το ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στην Τοπική Ανάπτυξη.

Μια οργανωμένη οικοτουριστική διαδρομή όπως ο γύρος του Κόζιακα που θα ξεκινάει από την Θεόπετρα Καλαμπάκας και θα καταλήγει πάλι κοντά στο ύψος της Καλαμπάκας μπορεί να δώσει ώθηση στον ορεινό τουρισμό και στον τουρισμό κοινωνικής εμπειρίας.

Τοπική Κοινότητα Αηδόνας

Τοπική Κοινότητα Γλυκομηλιάς

Τοπική Κοινότητα Καλογριανής

Τοπική Κοινότητα Παλαιοχωρίου

Τοπική Κοινότητα Χρυσομηλιάς

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 επισκέπτες και κανένα μέλος