Νεραϊδοχώρι - Δημοτικό Διαμέρισμα Πύλης

Νεραϊδοχώρι

 

Το Νεραϊδοχώρι βρίσκεται, πενήντα χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και τέσσερα χιλιόμετρα από το παραδοσιακό Περτούλι, πάνω στην Εθνική οδό Τρικάλων - Άρτας και στην τουριστική ζώνη του Κόζιακα, περιτριγυρισμένο από τις κορυφογραμμές Κόζιακα, Μαρόσα, Νεράιδα και Λουπάτα. Ο πληθυσμός του είναι 324 κάτοικοι, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων στις πλαγιές των Κόζιακα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Τρικάλων. Η παλιά του ονομασία είναι Βετερνίκ. 

 

Περιβάλλεται από τις κορυφές Μαρόσα (1.980 μ.), απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, την λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το Θεσσαλικό κάμπο, Νεράιδα (2000 μ.) και Λουπάτα.

Σημαντικό μνημείο του 18ου αιώνα ο ναός της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό. Ακολουθεί τον Αθωνίτικο τύπο και σε λιθανάγλυφη επιγραφή πάνω από την δυτική είσοδο, διαβάζουμε ως έτος ανέγερσης το 1792, ενώ η τοπική παράδοση αναφέρει, ότι στα δυτικά, στην οροφή λειτουργούσε στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κρυφό σχολειό. Κτίστηκε το 1792 απ' το Γιώργο ή Γούσιο Χατζηπέτρο δίπλα στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που πιθανότατα ήταν κτισμένο πριν απ' το 1792.

Στην πέτρινη πλατεία του οπλαρχηγού Χατζηπέτρου, θα συναντήσουμε και τον Άγιο Νικόλαο, μια τρίκλιτη (με δυο ξύλινες κιονοστοιχίες) βασιλική εκκλησία που κτίστηκε στα 1764, με ενδιαφέροντα εικονογραφικό διάκοσμο. Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα δείτε ότι απέμεινε από τις τοιχογραφίες, μετά την καταστροφή που υπέστη ο ναός από τους Τουρκαλβανούς το 1823. Το μοναστήρι είχε πρόβατα, γίδια, γελάδια και χωράφια. Τα χωράφια καλλιεργούσαν κοληγάδες (δηλ. άτομα που έπαιρναν το 1/2 ή το 1/3 της παραγωγής, μισακάρηδες ή τριτάρηδες). Την επίβλεψη έκαναν οι ηγούμενοι και οι καλόγηροι που έμεναν στα κελιά του μοναστηριού και ξεπερνούσαν τα 30 άτομα. Ως ηγούμενοι αναφέρονται ο Δαμασκηνός, ο Ευλόγιος, ο Κήριλος και ο Χριστόφορος. Ως καλόγηροι αναφέρονται ο Γεννάδιος και ο Νεόφυτος το 1911. Η διαμόρφωση του χώρου του μοναστηριού έγινε το 1977 με δωρεά του Κλέαρχου Δημητρίου και η πέτρινη βρύση κτίστηκε το 1980 με τη φροντίδα του παπα-Χρήστου.

Λίγο έξω από το χωριό, στην θέση Σμίξη, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό πετρόκτιστο γεφύρι του 1750 - από τα παλαιότερα και πλέον διατηρημένα της περιοχής, το οποίο συνέδεε το χωριό με το τότε οδικό δίκτυο το οποίο ονομάζεται «Βλαχόστρατα». Βρίσκεται κοντά στον αγροτικό δρόμο (χωματόδρομο) που ενώνει την κοινότητα Νεραϊδοχωρίου (παλιά ονομασία Βετερνίκ) με την Πύρρα. Δύο σχεδόν χλμ. μετά το Νεραιδοχώρι ακριβώς στο νέο τσιμεντένιο γεφύρι που περνάει ο δρόμος στρίβουμε αριστερά. Περνάμε το ποτάμι και στον παλιό νερόμυλο ακολουθώντας την κοίτη ενός παραπόταμου του Ασπροποτάμου και σε 300 περίπου μέτρα το βλέπουμε στα δεξιά μας. Είναι μονότοξο με άνοιγμα τόξου 17,60 μέτρα. Το μονοπάτι που ξεκινάει από το γεφύρι είναι πλακόστρωτο και υπάρχει τοίχος για την προστασία των πεζοπόρων.

Μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα του χωριού ύστερα από  μια περιήγηση στα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Παντελεήμονα, σε μια καταπράσινη διαδρομή μέσα στο δάσος. Εκτός από αυτές τις εκκλησίες υπάρχει ο Άγιος Νικόλαος  που είναι η εκκλησία του χωριού, βασιλικού ρυθμού χωρίς τρούλο. Αναφέρεται ότι κτίστηκε το 1450 περίπου. Αργότερα το 1763 κτίστηκε η σημερινή εκκλησία του αγίου Νικολάου και αποτελούσε τη δεύτερη ενορία του χωριού. Τέλος, το εκκλησάκι της Παναγίας αναφέρεται ότι ήταν κτισμένο πριν απ' το 1821 και ήταν το οικογενειακό εκκλησάκι των Χατζηπετραίων. Σήμερα υπάρχει το εικονοστάσιο της Παναγίας και ερείπια απ' το εκκλησάκι.

Ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή από το χωριό μέχρι το βουνό Μαρόσαμε αυτοκίνητο και από εκεί πεζοπορία μέχρι την κορυφή (2050 μέτρα) όπως επίσης και  η βόλτα μέχρι τον Ασπροπόταμο, που αποτελεί παραπόταμο του Αχελώου (δύο χιλιόμετρα από το χωριό). Οι λάτρεις των extreme sports μπορούν να συμμετέχουν στην κατάβαση του Ασπροπόταμου με rafting.

Πολύ κοντά στο Νεραϊδοχώρι, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και 20 χ.λ.μ. από την Πύλη, λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό. Στην περιοχή υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο ορειβατικών μονοπατιών με κόμβους και χώρους στάσης κυρίως προς την ανατολική πλευρά του Κόζιακα, προς τις κορυφές Αστραπή και Αρβανίτες (μονοπάτι Κόζιακα). Ακόμα, ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει στις υπαίθριες δραστηριότητες του χωριού όπως ψάρεμα πέστροφας, ορειβασία κ.α.

Η περιοχή διαθέτει μορφωτικό και ευεργετικό σύλλογο Νεραϊδοχωρίου Τρικάλων «Η ΝΕΡΑΙΔΑ» ο οποίος ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1980. Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο σύλλογος χαρακτηρίζετε ως  Μορφωτικός, Κοινωνικός, Ευεργετικός  και Εκπολιτιστικός.

Ενδεικτικά ξενοδοχεία στο Νεραϊδοχώρι:

 

v  ΔΡΙΣΤΕΛΑ: Ξενοδοχείο 4 αστέρων. Νεραϊδοχώρι. Τηλέφωνο: 2434091542 – 6972430088. Site: www.dristela.gr

 

v  ΜΑΓΓΙΩΣΗ: Ξενοδοχείο 3 αστέρων. Γεώργιος Μαγγιώσης. Νεραϊδοχώρι. Τηλέφωνο: 2434091150 – FAX: 2434091283. Site: www.magiossi.gr

 

v  ΝΙΑΒΗΣ: Παναγιώτα Νιάβη. Νεραϊδοχώρι. Τηλέφωνο: 2434091201 – FAX: 2434091281

 

v  ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ξενοδοχείο 2 αστέρων. Σωτηρία Παπαναγιώτου. Νεραϊδοχώρι. Τηλέφωνο: 2434091500 – FAX: 2431025349

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 επισκέπτες και κανένα μέλος