Πρόδρομος - Δημοτικό Διαμέρισμα Τρικκαίων

Πρόδρομος

 

 

Ο Πρόδρομος βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., στις υπώρειες του Κόζιακα, και σε απόσταση 23 χλμ. από τα Τρίκαλα. Το χωριό δημιουργήθηκε από χτίστες της Ηπείρου, που εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση του οικισμού κατά τον 16ο αιώνα για να εργαστούν στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την ντόπια παράδοση.

Οι κάτοικοί του φθάνουν τους 550 το χειμώνα και τους 700 το καλοκαίρι. Ασχολούνται με την λιγοστή πια κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα) και με την γεωργία.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο βιότοπος της Μπαλτίστας, ένα εξαιρετικό πλατανόδασος που φιλοξενεί πολλά είδη ζώων και πουλιών, μεταξύ των οποίων φασιανούς και πετροπέρδικες. Μέσα στο δάσος υπάρχει η ομώνυμη πηγή. Άλλη πηγή είναι του Μαϊδανού. Το χωριό διατρέχει το ρέμα της Καζανούς. Δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, στο ύψωμα Παλιοκάστρου, διακρίνονται τα θεμέλια μικρού κάστρου Ρωμαϊκής ή βυζαντινής περιόδου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο «Τούρνος» (νερόμυλος), το σπίτι του Καραμπούλα (1935) με το εντυπωσιακό του τζάκι και οι δυο βρύσες μέσα στο χωριό, η Μεγάλη Βρύση και του Παπαστέργη.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το ναό του Αγίου Ιωάννη  λίγα μέτρα πιο κάτω από το χωριό, το οποίο σώζεται ακόμη. Είναι αφιερωμένο στην αποκεφάλιση Ιωάννου του Προδρόμου χρονολογείται γύρω στο 1700, και ήταν παλιά μοναστήρι, το οποίο ανακαινίστηκε το 1746 και το 1915, καθώς και τον ενοριακό ναό των 12 Αποστόλων  στον οποίο φυλάγεται Ευαγγέλιο (του έτους 1801) με ενθύμηση της 20/11/1827 που αναφέρεται στον θάνατο του Τρίκκης Γαβριήλ.

 

Πρόδρομος Μοναστήρι

 

 

Ο χώρος γύρω από το παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη έχει διαμορφωθεί για αναψυχή και συγκεντρώνει κόσμο την Πρωτομαγιά. Το χωριό πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο: στη γιορτή των Αγίων Αποστόλων (29-30 Ιουνίου), και στη μνήμη του αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (29 Αυγούστου). Το εξωκλήσι εξακολουθεί να κατακλύζεται από χιλιάδες προσκυνητές. Τα πανηγύρια γίνονται στο προαύλιο των ομωνύμων εκκλησιών και στην πλατεία. Προσφέρεται φασολάδα με μπομπότα και ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακά μουσικά όργανα. Την Πρωτομαγιά στη Μεγάλη Βρύση τηρείται το έθιμο του Κλήδονα. Οι κάτοικοι χορεύουν σε χορούς κατά ηλικίες, το χορευτικό συγκρότημα του χωριού παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς και μοιράζεται στον κόσμο πλαστό και ξινόγαλο.

Δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς είναι ορειβασία στην κορυφή του Σταυρού (1.200 μ.) και στο Κόκκινο.

Η περιοχή διαθέτει εκπολιτιστικό  σύλλογο ο οποίος ιδρύθηκε το 1980 και ονομάζεται «Η Άνοιξη».

 

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 129 επισκέπτες και κανένα μέλος