Δημοτική Ενότητα Φαλωρείας - Δήμου Τρικκαίων

 

Η Δημοτική Ενότητα (πρώην Δήμος) Φαλωρείας έχει συνολικό πληθυσμό 3.966 κατοίκους. Ο πρώην Δήμος λειτούργησε από το 1999 έως το 2010 με έδρα το Κεφαλόβρυσο. Περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες και οικισμούς Διαλεκτό, Διπόταμος, Κεφαλόβρυσο, Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, Μεγάρχη.

  • Διαλεκτό
  • Διαλεκτό

Σε απόσταση 14 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, δυτικά του Πηνειού ποταμού βρίσκεται μία από τις πιο διαλεκτές κοινότητες του νομού Τρικάλων. Ιστορικά στοιχεία για το Διαλεκτό δεν έχουν καταγραφεί σύμφωνα όμως με την παράδοση το χωριό έχει μακροχρόνια παρουσία. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η θέση του οικισμού παλαιότερα βρισκόταν κοντά στο εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από το Διαλεκτό. Για αγνώστους όμως λόγους κατά την τουρκοκρατία μεταφέρθηκε στην σημερινή θέση της κοινότητας. Αδιάψευστο στοιχείο της μακροχρόνιας ιστορίας του Διαλεκτού είναι και το παλαιό καμπαναριό του χωριού καθώς και της παλαιάς εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία γκρεμίστηκε πριν λίγα χρόνια λόγω της σοβαρής φθοράς που είχε υποστεί. Η ονομασία Διαλεκτό ισχύει από το 1924 ενώ μέχρι τότε, ονομαζόταν Διάλεσι. Επιπλέον παλαιότερα στην κοινότητα υπαγόταν και το Γενέσι το οποίο όμως τελικά αποσπάστηκε και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα.

 Το Διαλεκτό είναι ευρύτατα γνωστό για το πλατανόδασος στην θέση Μπάτζιος που αποτελεί προορισμό σχεδόν όλων των Τρικαλινών. 

Στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου γιορτάζεται η Παναγία τον 15 Αύγουστο και μετά την Αρτοκλασία ακολουθεί το τοπικό χορευτικό τμήμα, συμμετέχοντας στην Πανήγυρι, με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία.

Το Διαλεκτό διαθέτει νεοσύστατο Πολιτιστικό Σύλλογο όπου διοργανώνει αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως μουσικοχορευτικές.

  • Διπόταμος
  • Διπόταμος

Ο Διπόταμος (Τοπική Κοινότητα Διποτάμου - Δημοτική Ενότητα Φαλωρείας), ανήκει στον δήμο Τρικκαίων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η επίσημη ονομασία είναι “ο Διπόταμος”. Έδρα του δήμου είναι τα Τρίκαλα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. 

Ο Διπόταμος είναι ένα μικρό χωριό του Νομού Τρικάλων, στο δυτικό Θεσσαλικό κάμπο. Απέχει από τα Τρίκαλα έξι χιλ. Είναι κτισμένος κοντά στην ανατολική όχθη του Πηνειού ποταμού(Σαλαμπριά), σε υψόμετρο 120 μέτρα. Το όνομα του το πήρε από τα δυο ποτάμια που διαρρέουν το χωριό και ενώνονται στο κέντρο του. Παλιά τρεις πέτρινες γέφυρες (καμάρες) γεφύρωναν το ποτάμι. Τη δεκαετία του 1970 το ποτάμι που διέρρεε το χωριό από ανατολικά προς δυτικά σκεπάστηκε. Πολλοί ακόμα κάτοικοι χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα (2007) το όνομα Λέστινο, που είχε το χωριό επί Τουρκοκρατίας. Βόρεια και σε απόσταση ένα χιλ. βρίσκεται το Μικρό Κεφαλόβρυσο, νοτιανατολικά και στο ένα χιλ. τα Ρόγγια , δυτικά βρίσκεται ο Πηνειός ποταμός , νότια η Φωτάδα και βορειανατολικά οι Άγιοι Απόστολοι.

Δυτικά του χωριού βρίσκεται η Ποταμιά. Τα πλατάνια είναι τόσο πυκνά που σχηματίζουν ένα δάσος. Νοτιανατολικά του χωριού βρίσκεται η Μαγούλα .

Τα εύφορα εδάφη του χωριού, τα αρδευτικά έργα, η εργατικότητα των κατοίκων και oι καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και κηπευτικών συνέβαλαν ώστε να είναι ένα γεωργικό χωριό με ικανοποιητικά εισοδήματα. Η κτηνοτροφία, αν και παλαιοτέρα ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Χριστόφορο. Είναι Βασιλική και το 1954 έγινε επέκταση στο ναό και προστέθηκαν τα δυο κλίτη. Το καμπαναριό ήταν χαμηλό και σιδερένιο. Το 2007 κτίστηκε καινούργιο και πιο ψηλό καμπαναριό, δωρεά εκ Διποτάμου κάτοικου Αθηνών. Στις 9 Μαΐου, γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου, γίνεται πανηγυρική λειτουργία ενώ την προηγούμενη μετά τον εσπερινό προσφέρεται φιλοξενία σ’ όλο το εκκλησίασμα, χορευτικά παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς και ακολουθεί λαϊκό γλέντι.

  • Κεφαλόβρυσο
  • Κεφαλόβρυσο 2

Το Κεφαλόβρυσο είχε μόνιμο πληθυσμό 922 κατοίκους κατά την Ελληνική απογραφή 2011. Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τρικάλων σε υψόμετρο 125 μέτρων και καταλαμβάνει έκταση 12.249 στρεμμάτων. Το χωριό λίγο πριν τα μέσα του 16ου αιώνα βρισκόταν βορειότερα στη θέση "Λάκα". Διάφορες αρρώστιες (ελονοσία, χολέρα, τύφος) καθώς και η έλλειψη νερού ανάγκασε 13 από τις 24 τότε οικογένειες να μετακινηθούν ανατολικά προς τη σιδηροδρομική γραμμή Τρικάλων-Καλαμπάκας και να εγκατασταθούν στη θέση "Μαγούλα". Το νέο χωριό ονομάστηκε «Μεγάλο Μέρτζι» (σημερινό Μεγάλο Κεφαλόβρυσο) και το άλλο «Μικρό Μέρτζι» ή «Λάκα Μέρτζι» λόγω αυτής της κατανομής των οικογενειών.

Στη σημερινή θέση του χωριού υπήρχε ένα παρθένο δάσος από βελανιδιές, λεύκες και ιτιές.

Κεφαλόβρυσο 1

Οι κάτοικοι του Κεφαλοβρύσου ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, παράγοντας σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων ασχολείται με τα κηπευτικά και ιδίως με τα θερμοκήπια και μια μικρή μερίδα ανθρώπων ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια. Πολλοί είναι και οι κάτοικοι που εργάζονται στην κοντινή πόλη των Τρικάλων σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες. Στο Κεφαλόβρυσο εδρεύουν και εργοστάσια ξυλείας, επίπλων και σιδήρου απασχολώντας μερικούς κατοίκους του χωριού.

Στο Κεφαλόβρυσο η διατήρηση των παραδοσιακών αξιών, ηθών και εθίμων ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό μέλημα των κατοίκων. Το ρόλο της οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων έχουν αναλάβει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου και ο Λαογραφικός-Χορευτικός Όμιλος Κεφαλοβρύσου με τη μαζική συμμετοχή των Κεφαλοβρυσιωτών και την πολύτιμη αρωγή του Δήμου Φαλωρείας.

Το χωριό διαθέτει επίσης Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού με διάφορα εκθέματα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής των κατοίκων σε προγενέστερες εποχές. Μουσικές εκδηλώσεις με αθρόα προσέλευση των κατοίκων διοργανώνει η Μουσική Σχολή 'Χρυσάνθης Τσέργα-Γρηγορίου'.

  • Μεγάλο Κεφαλόβρυσο
  • Μ. Κεφαλόβρυσο 1

Το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο (Τοπική Κοινότητα Μεγάλου Κεφαλόβρυσου - Δημοτική Ενότητα Φαλωρείας), ανήκει στον δήμο Τρικκαίων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η επίσημη ονομασία είναι “το Μέγα Κεφαλόβρυσον”. Έδρα του δήμου είναι τα Τρίκαλα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. Το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο έχει υψόμετρο 125 μέτρα.

Μ. Κεφαλόβρυσο 2

Στο χωριό υπάρχει το Ιερό Ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας όπου στις 17 Ιουλίου τελείται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και οι κυρίες της ενορίας προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα.

Η περιοχή διαθέτει μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο με την ονομασία « Αη Γιώργης».

  • Μεγάρχη
  • Mεγάρχη

Η Μεγάρχη ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Φαλωρείας και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό αλλά και έκταση τοπική κοινότητα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 150μ., 16 χλμ. ΒΔ της πόλης των Τρικάλων. Έχει 1.036 κατοίκους.

Η γεωργία είναι εκτεταμένη στην περιοχή της Μεγάρχης. Στον κάμπο της παράγονται μια σειρά αγροτικά προϊόντα, όπως καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτάρι, τριφύλλι, κηπευτικά και πεπονοειδή. Ιδιαίτερα γνωστά στα Τρίκαλα και όχι μόνο είναι τα καρπούζια της Μεγάρχης τα οποία, όπως και τα υπόλοιπα κηπευτικά, χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα εύγευστα. Η κτηνοτροφία, κυρίως η προβατοτροφία έχει παράδοση στη Μεγάρχη με τα εκτεταμένα λιβάδια της και τον ορεινό όγκο στους πρόποδες του Κόζιακα. Η παράδοση αυτή που τα τελευταία χρόνια δεν είχε το μέγεθος του παρελθόντος, αναβιώνει τελευταία με νέες κτηνοτροφικές μονάδες που δημιούργησαν νέοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι διαθέτουν το γάλα στις τυροκομικές μονάδες της περιοχής και όχι μόνο. Αξιόλογη παράδοση υπάρχει και στην πτηνοτροφία, ιδίως στην εκτροφή γαλόπουλων.

Σε ένα μαγευτικό χώρο με θέα τον Θεσσαλικό κάμπο βρίσκεται εδώ και 15.000 χρόνια το μοναδικό του νομού Τρικάλων, σπήλαιο Μεγάρχης που κυρίως αποκαλείται σπήλαιο Ανταλλαξίμων. Ανακαλύφθηκε το 1980 από τους κατοίκους του χωριού, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων ΒΔ του οικισμού Ανταλλαξίμων, (υψόμετρο 650 μ.) στη θέση «Μπιστοριές ή μαντριά Γιαννούχου - Μπίνα και Αλεξίου». Το όλο σπήλαιο έχει τρεις αίθουσες, με υπέροχο διάκοσμο σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Οι σταλαγμίτες ανυψώνονται από το έδαφος σε διάφορα σχήματα και σε πολλά σημεία ενώνονται με τους σταλακτίτες.

Μέσα στο χωριό θα συναντήσει κανείς τους παλιούς νερόμυλους η οποίοι βρίσκονται εκεί από το 1800 μ. Χ.

39 ημέρες μετά το Πάσχα το χωριό γιορτάζει τη μέρα της Αναλήψεως στον ομώνυμο Ιερό Ναό. 

Η Μεγάρχη διαθέτει πολιτιστικό σύλλογο νεολαίας όπου οι νέοι και οι νέες της περιοχής με διάφορες δράσεις προσπαθούν για τον τόπο τους, συσπειρωμένοι γύρω από τον Σύλλογο.

 

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 επισκέπτες και κανένα μέλος