Δημοτική Ενότητα Μεγάλων Καλυβιών


Η Δημοτική Ενότητα (πρώην Δήμος) Μεγάλων Καλυβίων καταλαμβάνει έκταση 45,3 τ.χλμ. και έχει συνολικό πληθυσμό 2.798 κατοίκους. Ο πρώην Δήμος λειτούργησε από το 1999 έως το 2010 με έδρα τα Μεγάλα Καλύβια . Περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες Μεγάλα Καλύβια, Αγία Κυριακή και Γλίνος.

Μεγάλα Καλύβια

  • Μεγάλα Καλύβια

Τα Μεγάλα Καλύβια είναι κωμόπολη και δημοτική ενότητα του Δήμου Τρικκαίων. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, στο δυτικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου και ανάμεσα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Τα Μεγάλα Καλύβια έχουν μόνιμο πληθυσμό, κατά την Ελληνική απογραφή 2011, 1.849 κατοίκους, ενώ καταλαμβάνει έκταση 29.000 στρεμμάτων. Η πλειοψηφία των κατοίκων απασχολούνται στο γεωργικό τομέα. Συγκεκριμένα, πιο κοινά επαγγέλματα είναι αυτά του γεωργού, του εκτροφέα ζώων και του κτηνοτρόφου. Οι υπόλοιποι κάτοικοι απασχολούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τον Ιούνιο τιμάται η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην εκκλησία του χωριού με την παρουσία του χορευτικού ντυμένο με παραδοσιακές φορεσιές που πλαισιώνουν την Εικόνα.

  • Αγία Κυριακή

Η Αγία Κυριακή είναι χωριό της δημοτικής ενότητας Μεγάλων Καλυβίων, του δήμου Τρικκαίων. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα, σε πεδινή περιοχή , πολύ κοντά στην αριστερή όχθη του Πηνειού και κοντά στα όρια με το νομό Καρδίτσας. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός πεδινός οικισμός, με έκταση 7,077 χμ² και μέσο σταθμικό υψόμετρο 100. Απέχει από τα Τρίκαλα 7 χλμ. περίπου.

Πήρε το όνομά του από την Αγία Κυριακή, που θεωρείται και προστάτιδα του χωριού. Κάθε χρόνο στην Αγία Κυριακή και ανήμερα του εορτασμού της ομώνυμης αγίας, διοργανώνεται πανηγύρι όπου προσφέρονται τοπικά εδέσματα και γίνονται αναπαραστάσεις εθίμων από τον λαογραφικό σύλλογο του χωριού. Επιπλέον, πραγματοποιείται πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία.

Οι κάτοικοι του χωριού ήταν 440 κατά την απογραφή του έτους 2001 ενώ το 2011 μειώθηκαν σε 427.

  • Γλίνος
  • Γλίνος

Το Γλίνος είναι πεδινό χωριό του Δήμου Τρικκαίων, και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, στο δυτικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου και ανάμεσα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Έχει μόνιμο πληθυσμό, κατά την Ελληνική απογραφή 2011, 522 κατοίκους. Λέγεται ότι το Γλίνος πήρε το όνομα του από τα ψάρια (γλίνια). Μία άλλη εκδοχή που υφίσταται από παλαιότερα είναι ότι υπήρχαν στη περιοχή βάλτοι και έντονη λάσπη, αφού το χωριό βρίσκεται στις όχθες του Πηνειού ποταμού(γλίνια). Πάντως το χωριό αρχικά βρισκόταν σε άλλη περιοχή, και συγκεκριμένα στη θέση Παλιοκόπρια, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το σημερινό χωριό. Μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση δίπλα στον Πηνειό κατά τον 19ο αιώνα, λόγω έλλειψης νερού.

Στο Γλίνος συναντάμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τρουλαία βασιλική που χρονολογείται στον 19ο αι., ενώ στην Μουριά οι Ταξιάρχες, τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα στη δυτική πλευρά διασώζει αποσπασματικά τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα 1854.

Στο χωριό γίνεται πανηγυρική εκδήλωση στις 30 Ιουνίου, παραμονή της θρησκευτικής εορτής των Αγίων Αναργύρων. Το απόγευμα πραγματοποιείται πανηγυρικός εσπερινός και, στη συνέχεια, ακολουθεί η λιτανεία της εικόνας των αγίων. Έπειτα αρχίζουν μουσικές εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα. Στους επισκέπτες προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό και κρασί. Επιπλέον, κάθε χρόνο στην εορτή του Στις 23 Απριλίου, του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο πολιούχος του χωριού, γίνεται αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου και επιδείξεις παραδοσιακών χορών από τις πολιτιστικές ομάδες χορού του χωριού και άλλων περιοχών.

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 100 επισκέπτες και κανένα μέλος